olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Trafik cezası olan Urfalılara müjde

Trafik cezası olan Urfalılara müjde
Geçtiğimiz yıl yayımlanan 6736 sayılı Kanun’la vergi yapılandırması veya kamuoyundaki yaygın tanımıyla oldukça kapsamlı bir “vergi affı” ile karşılaşmıştık. Şimdi 27 Mayıs’ta yayımlanan 7020 Sayılı Kanun’la karşımızda sadece “kesinleşmiş kamu alacaklarına” odaklanan yeni bir yapılandırma var.Belirlenen mali afların içerisinde trafik cezası affı da yer alıyor

.Getirilen af 1000 liranın altındaki trafik cezaları için geçerli. Ayrıca karayollarındaki HGS gişelerinden usulsüz geçenlerin trafik cezaları taksitle ödenebilecek. Trafik cezası borcu olanların bu imkandan faydalanmak için öncelikle vergi dairesine başvurmaları gerekiyor. Başvurunun ardından sonuç belli olunca vergi daireleri tarafından belirlenen ödeme noktalarında trafik cezası borcu taksit taksit ödemek için yapılandırılabiliyor. Yani getirilen af sayesinde trafik cezaları ister peşin ister taksitle ödenebilecek. Bu arada peşin ödeme yapılması halinde indirimli oluyor. İşte 27 Mayıs 2017 tarih ve 30078 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7020 sayılı Kanunun detayları şöyle:

■ 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun kapsamına giren alacak türlerinin ve alacaklı idareler esas alınarak bu idarelerin 31/3/2017 tarihine kadar olan kesinleşmiş alacaklarının yine anılan kanunda düzenlenen şartlara uyumlu olarak yapılandırılması,

■ Vergisel yükümlülüklerini yerine getirmiş ancak öngörülemeyen nedenlerle son bir yıl içinde borçlarını ödeyememiş vergi mükelleflerinin daha uygun şartlarda borçlarını taksitlendirerek ödeyebilmelerine imkan sağlanması,

Muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleşmesi sonucu alınmaya başlanacak olan ‘Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’nin verilmemesi ve eksik verilmesi gibi hallerde aynı fiil nedeniyle birden fazla ceza uygulanmasının engellenmesi,Ekonomik ömrünü tamamlamış araçların hurdaya ayrılmasının teşvik edilmesi, öngörülmüştür.

Yapılandırmadan yararlanılması ve ödeme

Kanun kapsamındaki yapılandırmadan yararlanan mükelleflerin, vergi asıllarının tamamını ödemesi gerekmektedir. Bu halde, asla bağlı olarak kesilen vergi cezaları ve vergi asıllarına bağlı gecikme faizi/ zamları silinecek olup, bunların yerine vergi aslı üzerinden 27 Mayıs 2017 tarihine kadar yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın vergi aslı ile birlikte ödenmesi gerekecektir.Alacağın sadece fer’i alacaktan ibaret olması halinde, fer’i alacak yerine (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar ödenecektir. Alacağın vergi aslına bağlı olmaksızın kesilmiş cezalardan oluşması halinde vergi cezasının % 50’si ve bu tutara gecikme zammı yerine 27 Mayıs 2017 tarihine kadar yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi gerekecektir.

■ Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı tahsil daireleri tarafından 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip edilen ve kanunun yayımı tarihi olan 27 Mayıs 2017 tarihinde veya kanunun ilgili düzenlemelerinde belirtilen sürelerin sonuna kadar tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan bazı alacaklar.

■ Belediyelerin 31 Mart 2017 tarihinden önce olduğu halde 27 Mayıs 2017 tarihine kadar ödenmemiş olan su, atık su ve katı atıktan kaynaklanan alacakları.

■ 3093 sayılı Türkiye Radyo-Televizyon Gelirleri Kanunu kapsamına giren bandrol ücretleri, elektrik enerjisi payları, gecikme faizleri ve idari para cezaları. Kanun, sadece kesinleşmiş kamu alacaklarına ilişkin düzenlemeler içermekte olup dönemsel olarak 31 Mart 2017 tarihinden (bu tarih dahil) önceki dönemlere ilişkin vergiler veyahut beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi, vergi cezaları, gecikme zammı ve faizleri gibi feri alacakları kapsamaktadır.

Anılan kanunda kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacaklar ile vergi incelemesi veya tarhiyat aşamasında bulunan alacaklara ilişkin düzenlemelere yer verilmemiştir. Bunun yanında, matrah artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi ya da varlık barışı gibi düzenlemeler de bu Kanun kapsamında yer almamaktadır. Öte yandan, borçlarını 6736 sayılı Kanun kapsamında yapılandıran mükelleflere kanun kapsamındaki yapılandırma hükümlerden yararlanma imkanı tanınmamıştır.(ABCHaber-Dünya)

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!