olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Temizlik başlıyor!

Temizlik başlıyor!
Güneydoğu’nun 911 Km\'lik alanında bulunan 222 bin mayının temizlenme süreci Nisan ayında başlıyor.Arazilerin mayınlardan temizlenmesinin ardından toprakların kimin olması gerektiği konusunda Güneydoğu\'dan farklı sesler yükseliyor. Bölgedeki ziraat odaları başkanlarının önerileri arasında bile farklılık bulunuyor. Vatandaş ise toprakların kendilerine verilmesini istiyor.

Aziz Çiftçi/Şanlıurfa OLAY

 DEVLETE karşı silahlı mücadele başlatan PKK, çatışmaları Doğu ve Güneydoğu’nun her yerine yaymıştı. Her gün karakol baskınları, ölüm haberleri geliyordu. Bunun üzerine sınırlardaki mayınlara “terörle mücadele” adı altında yenileri eklendi. Ülkenin iç bölgelerindeki askeri üslerin etrafına mayınlar döşendi, bu bölgeler “yasaklı bölge” ilan edildi. Mayın döşeme 1995 yılına kadar sürdü. PKK da askeri araçlar ve operasyona çıkan güvenlik güçlerine karşı mayın döşedi. Örgüt, özellikle son yıllarda mayınlı saldırılarını artırdı. Her iki tarafın döşediği mayınların yanısıra, çatışmalı yıllardan kalma bölgelerde bırakılan patlamamış patlayıcı maddeler tehlike saçmayı sürdürüyor.

 2003’te başladı

Türkiye’nin mayın temizleme süreci, dünyadaki tüm mayınların temizlenmesini hedefleyen Ottawa Sözleşmesi’ne 2003’te taraf olmasıyla başladı. Sözleşmeyi imzalayan Türkiye, taraf devletlere, 1 Mart 2008’e kadar stoklarındaki mayınları imha edip, 2014 yılına kadar da toprağa döşeli mayınları temizlemeyi taahhüt etti. Stoklardakiler imha edildi ama toprağa gömülü olanlarla ilgili ciddi bir yol alınamadı.

 600 bin mayın var

911 Km'lik alanda 600 bin mayın bulunuyor. Arazi altı bölgeye ayrıldı. Buna göre; 1'inci bölge Cizre-Nusaybin (140 km), 2'nci bölge Nusaybin- Ceylanpınar (124 km), 3'üncü bölge Ceylanpınar-Akçakale (110 km), 4'üncü bölge Akçakale-Çobanbey (156 km), 5'inci bölge Çobanbey- Hassa (101 km) ve 6'ncı bölge Hassa-Denizgören (280 km)

 Nisan’da temizleme başlıyor

Mili Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da,  Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı Şanlıurfa,Van ve Hakkâri illerini kapsayan Doğu sınırlarında mayın temizleme faaliyetlerinin nisanda başlayacağını bildirdi. Yılmaz, mayın temizleme projesi kapsamında toplam 222 bin 2 adet mayının temizleneceğini kaydederek sınır ve iç bölgelerdeki tüm mayınların ise 2022'ye kadar temizlenmesinin hedeflendiğini belirtti.Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, milletvekillerinin mayın temizleme faaliyetlerine ilişkin sorularını yanıtladı. Yılmaz, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Hakkari, Şırnak, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis ve Hatay bölgelerinde toplam 722 bin 11 adet anti-personel mayın bulunduğunu belirtirken sadece Suriye sınırında 194 bin 678 adet anti-tank mayın bulunduğunu söyledi.

Milli imkânlarla 
Yılmaz, Milli Mayın Faaliyet Merkezi'nin kurulmasına ilişkin kanunun 3 Şubat 2015'te yürürlüğe girdiğini hatırlatarak bugüne kadar İçişleri Bakanlığı'nca yürütülen 'Doğu Sınırlarının Mayından Temizlenmesi Projesi'nin 5 Kasım 2015'ten itibaren Milli Mayın Faaliyet Merkezi'nce devralındığını belirtti.Bakan Yılmaz, Doğu sınırlarında mayınların temizlenmesini öngören projede, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van ve Hakkâri illeri bulunduğunu belirtirken proje kapsamında toplam 222 bin 2 adet mayının temizlenmesine nisan ayı itibariyle başlanmasının planlandığını kaydetti.

 Araziler kimin olacak?

Peki mayınlı arazi nasıl temizlenecek? Temizlendikten sonra kullanım hakkı kimin olacak? Zira son karar Meclis çatısı altında verilecek. Arazilerin mayınlardan temizlenmesinin ardından toprakların kimin olması gerektiği konusunda Güneydoğu'dan farklı sesler yükseliyor. Bölgedeki ziraat odaları başkanlarının önerileri arasında bile farklılık bulunuyor. Vatandaş ise toprakların kendilerine verilmesini istiyor.

Ziraat Odaları Başkanları mayınlı araziyle ilgili şu görüşleri dile getiriyor:"Biz modern tarım teknikleri kullanamıyoruz. Biz arazinin yabancılara, bu işin uzmanlarına bırakılmasını istiyoruz. Onlara bırakılırsa iş sahaları çoğalır. Yabancılar gelince burada tarım sanayisi oluşur, burada yaşayan insanlari çin ekmek kapısı olur."

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!