olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

'Tehlike yanı başımızda!'

'Tehlike yanı başımızda!'
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Okan Tüysüz, Palu (Elazığ) civarı, Hatay-Kahramanmaraş arasını kırılmasını beklediği fay hatları arasında gösterdi. Tüysüz, bu hatların 7 ve 7 üzerinde bir deprem yaratabileceğini söyledi. 

Prof.Dr.Tüysüz, ülkemizde meydana gelen depremlerin etkisini anlatırken, ''Urfa-Sinop arası her yıl yaklaşıyor.'' ifadelerini kullandı. 

 

Bilindiği gibi 24 Ocak 2020 günü meydana gelen Elazığ depreminde çok sayıda vatandaşımız yaşamını yitirmişti. 6,5 şiddetindeki bu deprem Urfa'da da hissedilmiş, bazı binalarda çatlaklar oluşmuştu. 

 

Fay hattının geçtiği illere yakın konumda bulunan Urfa'da çürük yapıların belirlenerek, onarımı mümkün olmayanların yıkılması, bu anlamda gerekli önlemlerin alınması hayati derecede önem taşıyor. 

 

İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Okan Tüysüz, Palu (Elazığ) civarı, Hatay-Kahramanmaraş arasını kırılmasını beklediği fay hatları arasında gösterdi. Tüysüz, bu hatların 7 ve 7 üzerinde bir deprem yaratabileceğini vurguladı. 

 

Prof.Dr.Tüysüz, ülkemizde meydana gelen depremlerin etkisini anlatırken, ''Urfa-Sinop arası her yıl yaklaşıyor.'' ifadelerini kullandı. 

 

Halk TV'de katıldığı programda alınması gereken önlemlere dikkat çeken Prof.Dr.Tüysüz, şu uyarıyı yaptı:  'İzmir'de çok sayıda insanımızı depreme feda ettik. Gelecekte de depremler olacak. Olmaması diye bir şey söz konusu değil. Eğer tedbir almazsanız deprem hasar verir, can alır. Esas olan vereceği zararı azaltmak, yönetmeliğe uygun olmayan yapılaşmanın önüne geçmektir..  MTA'nın diri fay haritasını sosyal medyadan tehlikenin farkına varılması için yayınladım. Tehlikeyi bilirseniz tedbir alırsınız. Tehlikeyi bilmiyorsanız saf saf oturur ölümü beklesiniz. Tehlikenin nasıl olduğu nerede olduğu son derece önemlidir. Toplumun yeterli bilgi sahibi olmadığı kanaatini taşıyoruz, çoğu yer bilimcinin ifade ettiği bir şeydir bu. Biz Lise çağlarında Jeoloji okuduk. Bugün eğitimde Yer bilimleri, Afet, Coğrafya'nın yeri çok azdır. Bunları arttırmadığınız zaman, bilinçli bir toplum, afete dirençli bir toplum yaratmanız son derece zor olur. Afete dirençli bir toplumu geliştirmeye bu yıl başlasak 50 yıl sürer. Bu nedenle bilinçlenmemiz, bilgi sahibi olmamız, ondan sonra fikir sahibi olmamız çok daha doğru olacaktır' 

FAY HATTI ÜZERİNDEKİ İLLER 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!