olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

‘Taşeronlar ya işçi ya da memur olsun’

‘Taşeronlar ya işçi ya da memur olsun’
Türk iş Genel Başkanı Ergün Atalay Şanlıurfa’da katıldığı toplantı’da Türkiye’de bulunan işçi ve taşeronların sorunları hakkında yaptığı açıklamada, Taşeronların ya işçi ya da memur olması gerektiğini söyledi.

Haber: Mehmet Kaması

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay Şanlıurfa’ya gelerek Türk-İş Şanlıurfa şubesinde sendika üyeleri ve basın mensupları ile bir araya geldi. Sürekli gündemde olan taşeron işçi hakkı, asgari ücret sorunları ile ilgili konuşan Ergün Atalay, yaşanılan sıkıntılarla ilgili sorunların hükümet ile görüşüldüğü ve taşeron işçilerin artık ya memur olarak ya da işçi olarak kadroya alınmasını istediklerini belirtti. Yapılan toplantıya Türk-İş Şanlıurfa Şube Başkanı ve üyeleri katıldı.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, kıdemli tazminatı ile ilgili yaşanan sorunlara da değinerek bir işçi hakkı savunan sendika olarak işçi ve emekçinin her türlü hakkını savunacaklarını ve ellerinden geleni yapacaklarını söyledi. 

Asgari ücret ile ilgili de açıklamalarda bulunan Türk-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücret ile ilgili Kasım ayında yapılan toplantıya kendilerinin de katıldıklarını ve asgari ücretin en az bin 600 TL olması gerektiğini ilettiklerini belirtti. Bir ailenin bin 405 TL ile geçinemeyeceğini ifade eden Ergün, bin 600 TL ile bu durumun biraz daha değişebileceğini vurguladı.

‘Vergideki adaletsizlik düzeltilmelidir’

Türk-İş’in 1 milyona yakın üyesinin olduğunu belirten Türk-İş Genel Başkanı Atalay,  “Türk-İş, ailesi ile birlikte 4 milyonluk devası bir topluluktur. Başımızdan 15 Temmuz diye bir musibet geçti. Aradan tabi 6 ay geçti, 15 Temmuz’dan önce biz bu ülkede taşeronu konuşuyorduk. Geçici iş konuşuyorduk, vergideki adaletsizliği düşünüyorduk. Ama maalesef 15 Temmuz’dan sonra aradan 6 ay geçmesine rağmen hiçbir şey konuşmadık.” dedi. 

‘Kıdem tazminatı yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor’

Kendilerinin sendika olarak temsil ettikleri işçilerin 2 bin TL aldıklarını ifade eden Ergün Atalay, “Bizim sendika olarak temsil ettiğimiz insanlar ortalama 2 bin TL, 2 bin 500 TL ücret alıyorlar. 5-6 ayda bir kıdem tazminatı ile ilgili bir laf atılıyor ve millet o lafın arkasına takılıyor. Kıdem tazminatı 30 yıl çalışan bir işçimiz, 2 bin 500 TL alan bir işçimiz 2 bin 500 TL biriktiremez. Ondan dolayı kıdem tazminata bizim kızımızın çeyiz parası, oğlumuzun düğün parası, işçinin son kalesi. Bununla ilgili geriye gidecek hiçbir olumsuzluğun içinde olmayız. 30 gün muhazafa ettikten sonra bir ay çalışana versinler, bir yıl çalışana versinler ondan sonra almayanlarla ilgili bir çalışma yaparlarsa biz sendika olarak  katkı sağlarız.” diye konuştu.

‘60 sene çalışsalar bile emekli olamıyorlar’

“Bundan iki yıl önce biz bir kamu sözleşmesini imzaladık, kamu sözleşmesinde biz taşeronlarla ilgili bir madde imzaladık.” diyen Atalay, “Orada 5 ay 29 gün  geçişlerle ilgili bir madde imzaladık. İki sene zaman geçti, bu alanda çalışanlar o zamanın çalışma bakanı şuanki Başbakanı imza attı metne. 15 Temmuz’dan sonra askıya alındı. Ben buradan Şanlıurfa’dan bir kez daha sesleniyorum. Taşeron ile ilgili, sorunumuzu bir an önce çözsünler. Kamuda 5 ay 29 gün çalışan 25 bine yakın geçişimiz var, senede 6 aydan fazla çalışmıyorlar. Bunlar bırakın 30 sene 60 sene çalışsalar bile emekli olamıyorlar. Türkiye’nin beklentisi var ama en önemlisi de bizim işçinin beklentisi var. Kamudaki fakir fukaranın beklentisi var. 15 Temmuz’un bedelini kim ödedi fakir ve fukara olan adam ödedi.” şeklinde konuştu.

‘Asgari ücret çok diyenler bir ay o para ile geçinebilirler mi’

Bundan kısa bir zaman önce asgari ücret ile ilgili yeni bir düzenleme yapıldığını söyleyen Ergün Atalay, “Bin 405 TL olarak belirlendi. Şimdi yıllardır asgari ücret taraftarı biz Türk-İş olarak biz de katılıyoruz. Türk-İş orada olumlu bir iş varsa imza atıyor; olumsuz bir iş varsa olumsuz oluyor. Kasım ayının sonunda toplantıda bana sorulunca bin 600 TL olsun dedik. Biz Türk-İş olarak bunun altına imza atalım. Bu para çok fazla dediler. Bu paraya çok diyenlere sormak lazım sizin aileniz çoluk çocuğunuz bu para ile bir ay geçinin bakalım. Ondan sonra çok olup az olduğunu söyleyin. Buradan Ekonomi Bakanına sesleniyorum aynen ifadesi şu: ‘Çin’de diyor bunun üçte birini veriliyor ve insanlar bununla tasarruf ediyor.’ Bunun reçetesini söyleyin biz bununla nasıl tasarruf ederiz.” şeklinde konuştu.

‘Vergide yeni düzenleme şarttır’

“Öyle bir noktadayız ki bizim kamuda işçilerimiz, 2 bin 500 TL net maaş alıyor. Devlet Su İşlerinde çalışan birisi, bu Ekim ayını bulduğu zaman 2 bin 200 TL’ye düşüyor. Vergide böyle bir adaletsizlik var” vurgusunu yapan Atalay, “Ülkeyi yönetenlere her ortamda bunu anlatmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde sözleşme görüşmelerinde gündeme getireceğimiz konuların başında bu gelecektir.” ifadelerini kullandı.

‘Artık kim olursa olsun kadroya alınsın’

“Ben dönemin Başbakanı olan Ahmet Davutoğlu’na bunlar yıllardır kamuda taşeron işçisi, asıl işi yapan da yapmayan da kadroya geçsin.’ dedim. Bir hafta sonra Cumhurbaşkanımızla yaptığımız toplantıda asıl işi yapanların kadroya alınmasını söyledik.” diyen Ergün Atalay, “14 temmuz’dan önce bu iş tamam da 14 Temmuz’dan sonra bu iş değişti, biz şunu istiyoruz: taşeronda çalışan herkes kadroya geçsin, işçilik yapan işçi olsun, memurluk yapan memur olsun. İşçinin sendikası olur, patronun, partinin sendikası olmaz. Biz artık C2’lerden B’lerden bıktık artık ya işçi olsun ya da memur olsun. Bunların yüzbinlerce çoluk çocuğu var. Benim demek istediğimde bu.” şeklinde ifade etti.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!