olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Taş misket zamana direniyor!

Taş misket zamana direniyor!
Köklü bir kültürün en önemli göstergelerinden biri de oynanan mahalli oyunlardır. Taş misket şu anda mahalli oyunlar içerisinde en köklü ve farklı oyun karşımıza çıkıyor.

Haber: Hasan Ray / Şanlıurfa Olay

Şanlıurfa tarihinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve geçmişi binlerce yıl önceye dayanan bir şehir. Köklerini tarihin derinliklerine ulaştırmayı başaran nadir kentler arasında olan Şanlıurfa, çok renkli bir kültürel yapıyı da beşiğinde barındırmayı başardı. Günümüzde farklı mahalli oyunların oynanması bunun kanıtıdır. Kırsalda ve kenar mahallelerde oynan taş misket (gülle) oyunu buna örnek gösterilebilir.

Çocukların yanında yetişkinler oynuyor

Şanlıurfa sınırları içerisinde hemen hemen her sokakta misket oynayan çocukları görmek mümkündür. Çocuklar sıra halinde dizdikleri misketleri başka bir misket ile vurup hedefine ulaşır. Bu hedefte dizilen misketleri kazanma vardır. Yani Urfa tabiriyle ‘yutma’ vardır. Ancak Şanlıurfa’da sadece çocuklar değil yetişkinler ve gençler de misket oynayarak zaman geçiriyor. Tabi yetişkinlerin oynadığı misket de oyun da biraz daha farklı.

Önce hedefler sonra rakip

Son zamanlarda oldukça azalmasına rağmen hala oynanan taş misket oyunu renkli görüntülere sahne oluyor. Sıra halinde dizilen hedefler atılan misketler ile vuruluyor. Hedefler vurulduktan sonra sıra rakibi vurmaya geliyor. Oyunun genel çerçevesi böyle ancak hedefler vurulmadan da rakip saf dışı bırakılabiliyor. Hedefler vurulup rakipler saf dışı edildikten sonra sona kalan kişi oyunun galibi oluyor.

Temel istek stres atma!

Günümüzde sayılı da olsa belli başlı yerlerde oynan bu oyunun oynanması için özel bir piste gerek görülmüyor. Zeminin düz olması oyunun oynanması için yeterli görülüyor. Taş misket oyununu oynamak isteyen yetişkinler özellikle hafta sonra buluşup oynuyor. Misket oyunun son adresi ise Haliliye ilçesine bağlı Bağlarbaşı Mahallesi oldu. Yıllardır boş arazide buluşan meraklıları oyun oynayıp stres atıyor.

Misket usta ellerde oluşuyor

Oyun bel kemiği olan taş misketlerin yapımı ise ayrı bir ustalık gerektiriyor. Genelde mermer (granit) ile bazalt (karataş) ile yapılan bu misketlerin yapılması oldukça zahmetli. Kaba bir top haline getirilen taş, ya çakmak taşı ile ya da sert bir metal ile yavaş yavaş dövülerek yapılıyor. Ortaya çıkan misket daha sonra zımpara ile düzleştirilip cam gibi düz bir kıvama getiriliyor. Misketin parlak ve daha güzel görünmesi adına yağ ile yıkanıyor.

Seyircisi de çok oluyor

Oyun oynayarak renkli sahneler oluşturan oyuncuların bir de destekçileri var. Oyun alanının etrafında toplanan seyirciler oyunculara alkış ve süslü cümleler ile destek oluyor. Hedefler vurulduğunda seyircilerin de alkış sesleri yükseliyor. Yediden yetmişe oyunu seyretmek için alanı çevreleyen vatandaşlar keyifli bir zaman geçiriyor. İzleyiciler ve oyuncular oyun bittikten sora evlerinin yolunu tutuyor.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!