olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

“Tarımda vahşi sulamaya son verilmeli”

“Tarımda vahşi sulamaya son verilmeli”
Tarımın başkenti konumundaki Şanlıurfa’da tarımsal sulamada vahşi sulama devam ediyor. Su israfının önlenmesi amacıyla vahşi sulamaya son verilmesi öneriliyor.

Ali ÇETİNKAYA / Şanlıurfa OLAY

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, su israfına dikkat çekmek amacıyla yaptığı açıklamada, çiftçilerin sulama konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Dünya nüfusuna oranla su kullanımının 3 kat arttığını söyleyen Melik, “20. Yüzyılda insan nüfusu 3 kat artmasına karşın tüketilen su miktarı 7 kat artış gösterdi. Tüm bu değerler su kaynaklarını bilinçli ve etkin kullanmaya yönelik önlemler almamız gerektiğinin bir göstergesidir. Suyun plansız, verimsiz ve aşırı kullanılması, su kirlenmesi ve su kaçakları en büyük sorundur. Tarımsal sulamanın kontrolsüz olması, tüketim çılgınlığı, küresel iklim değişikliği ve insanların su tüketim alışkanlıkları su kaynaklarının tüketilmesinin nedenidir. Su kaynaklarının korunması için öncelikle insanların su hakkında bilinçlendirilmesi gerekmektedir” dedi.

MELİK: TÜRKİYE SU ZENGİNİ DEĞİLDİR

Türkiye’nin yer altı su kaynağının zengin olmadığına vurgu yapan Melik, suyun bilinçli tüketilmesi gerektiğini söyleyerek, “Türkiye su zengini bir ülke değildir; aksine, yılda kişi başına düşen 1615 m3 kullanılabilir su miktarıyla su azlığı çeken ülkeler arasındadır. 2030 yılına kadar nüfusun 100 milyona çıkacağı ve yılda kişi başına düşen suyun 1125 m3 olacağı öngörülmektedir. BM Çevre Programı'nın (UNEP) tahminlerine göre Türkiye önlem alınmazsa Avrupa'da çölleşmenin ilk başlayacağı ülkeler arasındadır” diye konuştu.

“SU SORUNU GÖRÜLMEYE BAŞLANDI”

Malumu olduğu üzere Türkiye’de birçok göl kuruma noktasına geldi, derelerin bir kısmı durdu. Türkiye’de yaşanan bu su sıkıntısına dikkat çeken Melik, şöyle konuştu: “Son yıllarda yer altı sularının aşırı tüketilmesi nedeniyle ülkemizin birçok bölgesinde su sorunu görülmeye başlanmıştır. İşlenebilen 19 milyon hektar tarım arazisinin 3 milyon hektarı yağışların azlığı nedeniyle her yıl nadasa bırakılmaktadır. Ülkemizde sulamaya açılan alanların büyük bir kısmında da hala geleneksel yüzey sulama yöntemleri uygulanmaktadır. Salma, tava ve karık sulama yöntemleriyle sulanan alanlarda su kaynakları etkin kullanılmamaktadır. Yüzde 70'e varan su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerini kurmak, su kayıplarını azaltmak, aşırı ve yanlış sulamanın topraklarımıza ve çevreye verdiği zararlı etkileri en aza indirmek zorundayız. Tabi bunun yanında tarımsal sulamada enerji maliyetlerinize düşürmeliyiz. Vahşi sulama dediğimiz yüzey sulama metotlarına son vermemiz şarttır. Tarım alanlarında su kullanımını azaltmak için bitki ve toprak su istekleri göz önüne alınarak uygun sulama teknolojisi kullanımı zorunlu hale getirilmelidir.”

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!