olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Tarım İl Müdürü Özgökçe'den çarpıcı açıklamalar

Tarım İl Müdürü Özgökçe'den çarpıcı açıklamalar
OLAY’a konuşan Şanlıurfa Tarım İl Müdürü Necip Özgökçe, “Amerika’da çiftçiler, üniversite mezunları, mühendisler vs gözetiminde tarım’ı yapıyor. Bizde ise sanki bunu hobi olarak yapılıyor” dedi.

Aziz Budak/Şanlıurfa OLAY

 ŞANLIURFA Tarım İl Müdürü Necip Özgökçe ile Şanlıurfa tarımını konuştuk.Şanlıurfa’da meyveciliğin gelişmesi gerektiğini ifade eden Özgökçe, çiftçilerin  meyvecilikte sulama yapmalarını tavsiye etti.Müdür Necip Özgökçe, yeni kanunla Şanlıurfa’da arazilerin bölünemeyeceğini dile getirdi.

 İşte o röportaj;

 Amerikan gezisini değerlendirebilir misiniz nasıl geçti.?

Biz Gaziantep Ticaret Borsasıyla Gaziantep İl Müdürümüzle birlikte, Kalifornaya ceviz ve fıstık  işletmeleri izlemek üzere teknik bir gezi olmuştur.Amerika da çok büyük alanlar mevcut işletmeler büyük alanlarda üretim yapıyorlar. Büyük alanların da her zaman büyük avantajları olmuştur. Hem işletme giderleri azalıyor. Hemde maliyet  gideriniz düşüyor. Aldığınız ürününde ekonomik ve tarımsal anlamda ve teknik anlamda bir karşılığı oluyor. Onların bir avantajı arazileri çok geniş bizim Harran ovasından bile dümdüz alanlara sahiptir.Özellikle bizde badem su görmeyen marjinal arazilerde üretim yapıyoruz. Onlarda tamamen dümdüz bir alanda bu yapılıyor. Damlama sulama dediğimiz o şekil sulaması yapılıyor. Bu sulamadan dolayı bize göre verim artışı daha fazla oluyor. Onun için bademde Amerika birinci Fıstıkta İran birinci, ama bize baktınız zaman fıstıkta dördüncü sıradayız. Onların en büyük avantajı sulu arazilerde bunu yetiştirmeleridir.

 BİZDE HOBİ OLARAK YAPILIYORLAR

Tarım orada nasıl yapılıyor?

 Biz oraya tarım ve hayvancılık işletmelerine de  gittik. Bizim burada ki hayvancılık işletmeleriyle hemen hemen aynı standartlara sahip işletmelerdir. Bizim tek dezavantajım onların bu tür işletmelerde bu işi bilen Üniversite mezunları, mühendisler vs gözetiminde yapılıyor. Bizde ise sanki bunu hobi olarak yapılıyor. Bir iş bir geçim kaynağı olarak değilde öyle yapılıyormuş gibi bunu ikinci planda tutuyoruz. Onlar vakitlerinin bu işe harcıyorlar tabi büyük işletmelerde olduğu için kendileri üretim o işletmelerde işliyor ve dünya pazarına çıkarıyorlar. Onlar en büyük avantajı sulu ve büyük alanlarda bu üretimi yapmalarıdır.

 ARAZİLERİMİZ BUNDAN SONRA BÖLÜNMEYECEK

Şanlıurfa’ da meyvecilik neden gelişmiyor?

Biz inşallah bu GAP sulamaların da beraber meyvecilikte biraz gelişme ve sulama yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bizim de sivil toplum örgütlerimizle beraber  tarımı daha genişletecek ve bilinçli bir şekilde yapılmasını sağlayacağız. Bakanlı yeni düzenlemesinde parselleme konusunda  getirdiği arazilerin artık bölünmemesi için bir çalışmaları var. Seralarda en az 2 dönüm, Bahçelerde 5 dönüm ve tarlalarda 20 dönümün altına düşmeyecek şekilde ekonomik bütünlük ve farklı kriterler mevcut. Bu parsellerle bölünüp tarım arazilerin bölünmemesi için bakanlığımızın ciddi çalışmaları var. Bu düzenleme ve kanunla birlikte inşallah bizim arazilerimizde bundan sonra bölünmeyecek. Büyük alanlarda üretim yapacağız.

 ÇİFTÇİLER’İN DESTEK ALMASINI İSTİYORUZ

Urfada’ki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Urfa’da biz her Çarşamba günü il merkezlerimizde buluna teşkilatımızla çiftçilerimizi alana gidiyoruz. Onların sorunlarını dinliyoruz. Bu tür konu ve sorunlarda yerinde inceliyoruz. Tabi bizim çiftçilere yeni bir fikri ve yeni bir gelişmeyi onlara kabul ettirmek çok zor oluyor. Yaşlı çiftçiler yenilikleri pek kabul etmezler. Bu uygulamaları yeni gençlere daha çok yönelerek yapılıyor. Tarımsal danışmanlık sistemimiz var. Bu danışmanlar çiftçilerimizle protokol yapıyorlar. Hangi alanda çalışma yapıyorsa o yönde bir danışmandan destek veriyoruz. Çiftçilerimiz mutlaka bunlardan destek alınlar çünkü biz onun karşılığında belli bir ücret ödüyoruz. Bizim bütün kurumlarımıza ulaşıp destek almalarını istiyoruz. İlçe müdürlüklerimiz zaten sürekli irtibat halindeler. Bir işi yapmadan teknik elemanlarımızdan görüş alıp yaparlarsa bu daha sağlıklı olur. Bu vesileyle daha çok sonuç alırız.

 BASINÇLI YAĞMURLU SULAMA SİSTEMLERİNİ KULLANSINLAR

Harran Ovasında tuzsuzlaşma oranı ne durumda?

Bakanlığımız şuan orada 55 dönüm üzerinde bir drenaj çalışması yapıyor. Hemen hemen bitmek üzere 7 bin 8 bin dekarda bir şey vardı oda bitmek üzere o sorun çözüldü. Bundan sonra önemli olan çiftçilerimize biz basınçlı sulama sistemi bakanlığımız yüzde 50 hibe desteği veriyor. Mutlaka basınçlı sulama sistemlerinin bize başvurup yüzde 50 hibe desteğinin alarak yapmalarını istiyoruz. Tabi danışman firmalardan iyi proje hazırlayıp kusursuz gelirse hibesini alır. Sulamada mümkün mertebe basınçlı yağmurlu sulama sistemlerini kullansınlar. Suyu mümkün mertebe gece sulaması yaparak  ve suyu tarlaya salıp bazı çiftçilerimiz gece bırakıp sabaha kadar gelip bakıyorlar. Hem toprağı götürmüş hem gübreyi götürmüş. Bazı yerlerde içmiş bazı yerlerde içmez. İyi bir şekilde kullanılmasını tavsiye ediyoruz.

 Çiftçilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi suyunda fazlası zararlı oluyor.Çiftçilerimizden her hangi bir faaliyete girmeden bizim il ve ilçe danışmanarımızdan mutlaka bilgi alsınlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!