olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Tarım da özelleştirme kapsamına alındı!

Tarım da özelleştirme kapsamına alındı!

Hükümet, faaliyet alanlarına girmesine rağmen Tarım Kredi Kooperatifleri, TİGEM, TMO ve ESK gibi önemli kuruluşlarla gerçekleştiremediği tarımda sözleşmeli üretim modelini, TÜRKŞEKER ile gerçekleşecek.

Hükümet, faaliyet alanlarına girmesine rağmen Tarım Kredi Kooperatifleri, TİGEM, TMO ve ESK gibi önemli kuruluşlarla gerçekleştiremediği tarımda sözleşmeli üretim modelini, özelleştirme kapsamındaki TÜRKŞEKER ile hayata geçirecek. TÜRKŞEKER’in şeker pancarının dışında yürüteceği bütün tarımsal faaliyetler, Vakıf Katılım’ın kurduğu tarım şirket üzerinden yapılacak. Vakıf Katılım’ın kurduğu tarım şirketinin yüzde 49’u özelleştirme kapsamına alındı.

Gıda sektöründe yapılan özelleştirmelerin kamuya ve ülkeye hiçbir fayda getirmediği görüldüğü halde hükümet, yanlış özelleştirme politikalarında ısrar ediyor. Bir tarafta sözleşmeli üretim modelini şeker pancarı dışında diğer tarımsal ürünlerde de hayata geçirmek için önemli bir proje hayata geçirilirken, diğer taraftan bu proje hayata geçirilmeden özelleştirme kapsamına alınması manidar bulundu. Resmi Gazete’de önceki gün yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararına göre, VKT Tarım ve Gıda Sanayi Ticaret Anonim Şirketinin, Vakıf Katılım Bankası Anonim Şirketine ait yüzde 49 oranındaki hissesi özelleştirme kapsam ve programına alındı. Yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararında, “Bu hisselerin satış yöntemi ile özelleştirilmesine, Özelleştirme işlemlerinin 31/12/2025 tarihine kadar tamamlanmasına, 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 3’üncü ve geçici 29’uncu maddeleri ile 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 8’inci maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.

TÜRKŞEKER 94 YILDIR ÜLKEYE HİZMET EDİYOR

94 yıldır “Sözleşmeli Tarım” ile pancar üreten Türkiye Şeker Fabrikaları, 50 bin çiftçi ile 3.6 milyon dekar alanda 7.5 milyon ton pancar üretimiyle Türkiye tarımına hizmet veriyor. Koronavirüsle birlikte tarımın önemi bir kez daha görülürken, yeni dönemde de tarımsal üretimde sözleşmeli tarım ön plana çıkacak. Hükümet faaliyet alanlarına girmesine rağmen Tarım Kredi Kooperatifleri, TİGEM, TMO ve ESK gibi önemli kuruluşlarla gerçekleştiremediği tarımda sözleşmeli üretim modelini özelleştirme kapsamında bulunan TÜRKŞEKER eliyle hayata geçirecek.

TARIMDA STRATEJİK ÜRÜNLERDE AKTİF ROL ALACAK

TÜRKŞEKER, yeni süreçte şeker pancarı üretiminin yanında hububat gibi stratejik ürünlerin üretilmesi başta olmak üzere hayvancılıkta da önemli görevler üstlenecek. TÜRKŞEKER, sözleşmeli tarım uygulaması ile hububat üretimine destek verecek. Çiftçiye, pancarda olduğu gibi ekeceği hububat başta olmak üzere diğer tarım ürünleri için tohum, gübre ve nakit avansı verilecek. TÜRKŞEKER, sözleşmeli üretim modeliyle üretilecek ürünler için de alım garantisi verecek. Çiftçi böylece pancarın dışında ürettiği ürünleri de zorlanmadan satabilecek.

YÜRÜTÜLECEK TARIMSAL FAALİYETLER DE ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINA ALINDI

Tarımsal üretimde öncelikle stratejik ürünlerin üretilmesine ağırlık verilerek bu ürünlerde ithalatı sonlandırmak ve içeride fiyat dalgalanmalarının önüne geçmek için TÜRKŞEKER’e önemli bir görev verilirken, TÜRKŞEKER’in hala özelleştirme kapsamında tutulması ise büyük bir çelişki oluşturuyordu. Bu çelişki kafaları karıştırırken, Resmi Gazete’de dün yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ise TÜRKŞEKER’in yürüteceği tarımsal faaliyetlerin de tamamen özelleştirme kapsamına alındığını ortaya çıkardı.

ÇİFTÇİLERLE 3 YIL SÖZLEŞME YAPILACAK

TÜRKŞEKER, sözleşmeli üretim yapacağı tarım alanlarını sadece kamu şeker fabrikalarının bulunduğu bölgelerle de sınırlı tutmayacak. İlk planda 15 şeker fabrikasının üretim sahasında, ikinci aşamada ise kooperatif ve özel şeker fabrikalarının üretim sahalarında çiftçilerle 3 yıllık sözleşme yapılacak. TÜRKŞEKER, kamu şeker fabrikalarının üretim sahasında 4 milyon dekar, kooperatif ve özel şeker fabrikalarının üretim sahasında ise 8 milyon dekar tarım alanı olmak üzere toplam 12 milyon dekar tarım alanında çiftçilerle sözleşmeli üretim yapacak. 12 milyon dekar tarım arazisinde sözleşmeli üretim kapsamında başta buğday olmak üzere, arpa, mısır, ayçiçeği, yonca, mercimek, soğan, patates gibi ürünler için çiftçilerle alım garantili sözleşme yapılacak.

 

(Milli Gazete - Sadrettin İnan )

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!