olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Suruç pompaj sulamasında hedef 548 bin dekar

Suruç pompaj sulamasında hedef 548 bin dekar
DSİ 15. Bölge Müdürü Gökçe, sulama sezonunun verimli geçmesi için her türlü tedbirin alındığını duyurdu.

Hasan Ray
Şanlıurfa‘da tarımsal sulama dönemi başladı. 
Suruç Pompaj sulaması ile 2016 yılında 403.000 dekarlık alan suyla buluşmuştu. . Bugün sulu tarıma açılan alan miktarı 447.000 dekar.. Önümüzdeki Haziran ayında bu hedefin  548.000 dekara çıkarılması öngörülüyor. 
Şebekeye yapılan müdahaleler ve aşırı sulamaya bağlı sıkıntılar DSİ yetkililerini düşündürüyor.  
Dsİ 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe,  vatandaşların uyarıları dikkate almalarını istedi.  Sulama kanallarında üzücü olayların yaşanmaması için kırsalda yaşayan ailelere önemli görevler düştüğünü anlatan Gökçe, ’Kurum olarak gerekli tedbirlerimizi aldık, görev alanımıza giren konularda üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz‘ dedi. 
VAHŞİ SULAMA PROBLEMİ 
Projenin uygulama aşaması sırasında Suruç Ovası’nda tarım alanlarının damla ve yağmurlama sistemiyle sulanacağını ‘Salma sulama’ya izin verilmeyeceğini açıklamıştı. Ancak bu sahaya yansımış değil, Suruç Pompaj sulaması kapsamındaki tarım alanlarında tıpkı Harran’daki gibi vahşi  sulama yöntemi tercih ediliyor.  Yağmurlama sulamanın uygulandığı alanlar var ancak bu hedeflerin çok gerisine
Salma sulama yöntemi konusunda, çiftçiye mevcut yasalar çerçevesinde bir müeyyide uygulamalarının mümkün olmadığını söyleyen DSİ yetkilileri, şu değerlendirmeyi yaptı:
‘Çiftçilerimizi uyarmaya çalışıyoruz. Aşırı sulamanın topraklara ne gibi zararlar verdiğini Harran örneğini göstererek anlatıyoruz.  Bu bir süreç meselesi. Modern sulama yöntemlerinin belli bir zaman süreci içerisinde yaygınlaşacağına inanıyoruz.  Sulama çalışmaları yapılırken tesislere müdahale edilmemesi ve görevlilerin yaptıkları uyarıların dikkate alınması önem arz etmektedir. Harran Ovası'ndaki durum ortada. verimli tarım alanları çoraklaşıyor. Devlet tarım alanlarını kurtarmak adına milyonlarca lira harcama yaparak drenaj çalışması yapıyor.. Suruç çiftçisinin su tasarrufu sağlayan modern yöntemleri tercih etmeleri kendi menfaatlerinedir. Bu konunda Bakanlığımızın önemli destekleri var. Tarla içi basınçlı sulama için yüzde 50 hibe imkânları var, bundan yararlanmalarını istiyoruz'

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!