olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Suruç Ovasında tehlike çanları çalmaya başladı

Yıllarca kuraklıkla mücadele eden Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde tarım sulama projesinin hayata geçmesiyle yeni bir tehlike kapıya dayandı.

Haber: Hasan Ray

 Bilinçsizce yapılan sulama ile tarlaları çoraklaşmayla karşı karşıya kalırken bazı köy ve mezarlarda ise evlerin içine kadar su girdi. Aşırı sulamanın yapıldığı alanlarda gözle görülür şekilde oluşan su göletleri tehlikenin boyutlarını ortaya koyuyor.

Türkiye’nin en önemli tarım sahalarından

Geçmişi kuraklıkla imtihanlarıyla bilinen ve Türkiye’nin önemli tarım alanlarının barındıran Suruç ovası aşırı sulamanın verdiği zararlardan dolayı yeni bir sorunun pençesine düştü. Aşırı ve bilinçsiz sulamanın verdiği zarar gözler önündeyken çiftçinin buna devam etmesi ve yetkililerin bunun sadece seyircisi olarak kalması yapılan uygulamasının ne kadar bilinçsizce yapıldığını gözler önüne seriyor.

Harran Ovasının başına da aynısı gelmişti

Tehlikenin boyutları ve çiftçinin durumu gözler önündeyken bilinçsiz sulamanın devam etmesi bir zamanlar Harran Ovasının başına gelenlerin Suruç Ovasının da başına geleceğinin habercisi niteliğindedir. Aşırı sulama neticesinde çoraklaşan Harran Ovası toprakları zamanla çökerken çiftçi perişan halde yetkililere seslenip yardım çağrısında bulunuyordu. Aynı durum şu anda Suruç Ovasında da tekrarlanıyor.

Su tahliye kanallarının eksik kaldığı iddiası

Sulanabilir tarım arazilerinde sulamadan artan suyun tahliye olması adına yapılan drenaj kanallarının yetersiz kalmasından dolayı artan suların diğer tarlalara yayıldığı iddia edildi. İddiaya göre drenajların eksik kalması ve buna karşın aşırı sulamanın olması artan suyun köy içlerine ve diğer komşu tarlalara yayılmasına sebep oluyor.

Aşırı sulama sağlığı da tehdit ediyor

Aşırı sulamadan kaynaklı su taşkınlarının olması çiftçi ve bölge halkının sağlığını da tehdit eder noktaya geldi. Tarım ilaçlarını karıştığı bu sular gelişi güzel yayıldığı için hem ekinlere zarar veriyor hem de bölge halkının sağlığını tehdit ediyor. Çoğu kimyasal olan bu ilaçların karıştığı sularla boğuşan bölge halkı sağlığının kaybetmek istemiyor. Tarım sularından oluşan göletlerde yüzen çocuklar ise bu tarım ilaçlarıyla direk temas ettiği için sağlıklarından ediyor.

Ekinlerin hasadı zorlaşıyor

Söz konusu aşırı sulama sorunundan dolayı bir hayli tedirgin olan bölge halkı kullandıkları gübrelerin boşuna aktığını söyledi. Bölge halkı, tarlalarda biriken suların sebep olduğu çamur ve çukurlardan dolayı ekinlerini biçemediklerini söylerken yetkililerin duruma müdahale etmemesinden yakınıyor. Bölge halkı yetkililerin bir an önce bu duruma müdahale etmesi gerektiğini ifade etti.

İstihdamı artırması bekleniyordu

562 950 dekarı GAP Eylem Planında yer alan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi çok sayıda üniteye ayrılarak yapılmıştı. Tamamlanan Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi'yle sosyal ve kültürel gelişmenin yanı sıra yıllık yaklaşık 315 milyon lira gelir artışı ve yaklaşık 190 bin kişiye istihdam alanı sağlanması hedefleniyordu. Ancak aşırı ve bilinçsiz sulamanın bu şekilde devam etmesi durumunda istihdamdan çok göçlerin baş gösterme riski oluşuyor.

Göletlerde çocuklar yüzüyor

Aşırı sulamanın sebep olduğu göletlerden dolayı çocuklar birçok hastalıkla karşı karşıya kalıyor. Oluşan sularda yüzen çocuklar tehlikenin farkında olmazken, bilinçsiz sulama ise hala devam ediyor. Ulusal ve yerel medya organlarına haber konusu olan bu görüntülerden dolayı bölge halkı oldukça tepki gösteriyor. Yöre halkından bazı vatandaşlar, “Çocuklarımız ve hayvanlarımız bu ilaçlı sularda yüzüyor. Bu da bizi tedirgin ediyor” şeklinde konuştu.

Milli ekonomiye yılda 316 milyon TL katkı sağlayacaktı

GAP'ın en önemli projelerinden biri olan ve "Suruç Ovası Terfi Sulaması" kapsamında inşaatı devam eden üniteler tamamlandığında Türkiye ekonomisine önemli katkısı sağlaması bekleniyor. Yılda 316 Milyon TL katkısı olması beklenen projede aşırı sulamadan dolayı bazı çiftçiler zarar etmeye başladı. Duruma tepki gösteren çiftçiler kar beklerken zarar ettiklerini ve yardım istediklerini belirtti.

BİR ZAMAN SURUÇ

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!