olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Suruç en ağır Narı arıyor

Suruç en ağır Narı arıyor
Narıyla ünlü Suruç İlçesinde, hasat dönemiyle birlikte Suruç’ta bu yıl en ağır Nar aranıyor. Birinci seçilen Nar’a yarım altın hediye edilecektir.

Haber: Mehmet Halhalli

Suruç narının birçok yöredeki narlardan farklı aromaya sahip olması ise yoğun ilgi görmesine neden oluyor. Suruçlu Erhan Subaşı, bahçesinden kopardığı bir kilo 260 gramlık narı teraziye koyup tarttı. Sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğrafa da "Suruç narının üzerine nar tanımıyorum " yazdı.

Suruç 24 Haber sayfası Sosyal Medya’da yaptığı duyuruda birinci seçilen nara yarım altın verileceğini yazdı.

Suruçlu bir esnaf Suruç Nar’ının hem sağlık hem de lezzet açısından Türkiye’nin en iyi narı olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü, “ Hatta Türkiye’nin en iyi narı diyebilirim. Mersin’in lezzetli narından daha iyidir. 10 gün sonra Suruç narı daha lezzetli olacaktır.”

 

Suruç Narının özellikleri

Ziraat Mühendisi Mehmet Tekçe, Suruç narı tanesinin 1,5 kiloya kadar ulaşabildiğini ve 3 yaşında ürün vermeye başladığını söyledi. İncecik kabuğu, çekirdekli taneleri, mayhoş tadı ve damak zevkine hitap eden Suruç narı C vitamini, demir ve potasyum yönünden zengin bir meyve olduğundan idrar söktürücü, kan yapıcı, enerji verici ve tansiyon düşürücü özelliği bulunuyor. İshale karşı da kullanılan Suruç narının suyu çıkarılarak salatalara sos olarak kullanılıyor. özellikle enfeksiyon hastalıkları açısından kış aylarında bol tüketilmesi gereken Suruç narı, İçerdiği bazı maddeler sayesinde kolesterol ve şekeri de dengeliyor. Suruç narı, kalp sağlığını koruduğu gibi kanser hücrelerinin de gelişmesini engelliyor. Bu özelliklerinden dolayı Suruç narı tamamı iç pazarda tüketiliyor diyen Tekçe çitçilerin nar fidanı ihtiyacını temin etmek için kendi ekolojik bahçemde 50 bin adet tüplü Suruç nar fidanını yetiştirip pazara sunulmak üzere hazırlamışım. “dedi.

 

Nar hangi iklimlerde yetişir?

Uzmanlara göre,”Nar yetiştiriciliği için genel olarak sıcak, kurak ve uzun bir yaz periyodu, ılık ve yağışlı bir kış, uygundur. Yıllık ortalama yağış miktarı bakımından Türkiye'nin yüzde yetmişinde ekonomik nar yetiştiriciliği yapılabilir. Nar bir güneş bitkisidir. Bahçe tesisinde yeterli ışıklanma koşullarına dikkat edilmelidir. Nar toprak yönünden pek seçici değildir. Nar yetiştiriciliğinde, çeşit seçimi çok önemlidir. Çeşitlerin o bölgeye adapte olmuş o yörenin iklimine, hastalıklara dayanıklı, verimi iyi, meyveleri insanların göz zevkine ve damak tadına uygun ve taşımaya dayanıklı olmalıdır. Ayrıca, seçilecek çeşitler, irilik, kabuk rengi ve kalınlığı, dane rengi, sululuk gibi özellikleriyle tüketicilerin ihtiyacına cevap vermelidir. Yurt içinde sevilen nar çeşitleri hafif mayhoş ve iri meyveli olanlardır.

Nar genelde nemli ve serin toprak şartları istemektedir. Bu nedenle yağışların yeterli olmadığı her dönemde narlarda sulama şarttır. Sulamanın az ve sık sık yapılması uygundur. Nar kök boğazından her yıl yeni sürgünler çıktığından l00 yılı aşkın bir süre verimliliğini sürdürebiliyor.” dedi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!