olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Sürpriz adaylarla çıkmaya hazırlanıyor

Sürpriz adaylarla çıkmaya hazırlanıyor
Çözüm sürecinde aktif rol alan ve Güneydoğu’da oy oranlarını arttıran HDP, 7 Haziran’da yapılacak seçimlerden umutlu. AK Parti ise, Şanlıurfa’da güçlü rakip olarak gördüğü HDP karşısına sürpriz adaylarla çıkarak zafer elde etmeyi planlıyor.

Aziz Çiftçi/Şanlıurfa OLAY-HABER ANALİZ

 7 Haziran’da yapılacak olan milletvekilli seçimlerde Şanlıurfa’da  AK Parti ile HDP yarışacak. Seçim tarihinin yaklaşmasıyla siyasi partilerde aday hazırlıkları da başlamış durumda.

 SÜRPRİZ ADAYLARLA ÇIKMAYA HAZIRLANIYOR

HDP cephesi- Çözüm sürecinde aktif rol alan ve Güneydoğu’da oy oranlarını arttıran Hakların Demokratik Partisinden Şanlıurfa milletvekili olabilmek için 12'si kadın olmak üzere 87 başvuru yapıldı. HDP'li aday adaylarından 24'ü işadamı, 9'u avukat, 2'si oktor, 10'u eğitimci. Yaş ortalaması 35 olan aday adayları arasında en genci ise 25 yaşında. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın avukatı Cemo Tüysüz ile Diyarbakır eski Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aday adayı olduğu Şanlıurfa'da HDP, AKP'den sonra en çok başvurunun yapıldığı parti oldu. Bütün ilçelerinden aday adayı başvurusunun yapıldığı Şanlıurfa'da ilçeler arasında en fazla başvuru 15 kişi ile Suruç'tan yapıldı.

 Eğilim yoklamaları yapılacak

HDP milletvekilli için bölgeler olarak genel merkezde seçim komisyonu oluşturdu. AK Parti’nin kalelerinden biri olarak görülen Şanlıurfa’ya büyük önem veren HDP, 7 Haziran seçimlerinde aday konusunda daha dikkatli davranacak.Aday adaylık başvuruların sona ermesinin ardından Aday Değerlendirme Komisyonu, milletvekili aday adaylarını değerlendirecek. Ayrıca milletvekili adaylarının belirlenmesi sürecinde yerel örgütlerin, kadın ve gençlik meclislerinin de görüşlerine başvurulacak ve bazı illerde eğilim yoklamaları yapılacak.

 Anket ve analizler yapılacak

Güneydoğu Anadolu’da anket-analiz ve fizibilite çalışmaları başlayan HDP, adaylarını yaklaşık 30 kişiden oluşacak Yerel Yönetimler Seçim Komisyonu'nun kararıyla belirleyecek.  Anket ve analizler de en çok bu noktada işe yarayacak. İl ve ilçelerin demografik-sosyolojik yapısına bakılacak. Komisyon, adayları da aynı çalışma sonuçlarına bakarak eleyecek.

 HDP EN GÜÇLÜ RAKİP

-AK Parti cephesi: Genel seçimlerden zaferle çıkmayı hedefleyen AK Parti ise, çözüm sürecinde Türkiye'nin en önemli siyasal aktörlerinden biri haline gelen HDP’yi Şanlıurfa’da çok güçlü bir rakip olarak görüyor.AK Parti, özellikle halkın istediği adayla yola çıkacak.Kalesi olarak gördüğü Şanlıurfa’ya önem veren AK Parti’de adaylar belirlenirken şu 4 ayaklı strateji takip edilecek.

 Halk tipi de olacak, likayatli de…

Stratejinin ilk ayağını, süreklilik diğer bir deyişle yenilenme dengesinin korunması oluşturacak. Stratejinin ikinci ayağı, bir denge üzerine oturacak. Hukuk, sağlık, mühendislik gibi belirli alanlarda ehliyet, liyakat sahibi üniversite mezunu adaylar gösterilecek. Ehliyet-liyakat sahibi adaylar ile “halk tipi siyasetçi” yani tabanla doğrudan ilişki kurabilen, halkın nabzını tutabilen politikacılar arasında bir denge sağlanacak.

 Son kararı Davutoğlu verecek

Partinin seçimlerdeki üçüncü stratejisi, kadınlarla ilgili olacak. Kadınlar 7 Haziran seçimlerinde rekor düzeyde Meclis’te yer alacak. Mevcut parlamentoda 312 AK Partili milletvekilin sadece 45’i kadın. Seçimlerde AK Partili kadın milletvekili sayısının en az 80’e çıkması bekleniyor. Başı örtülü kadın adaylar da seçilebilecek noktalardan aday gösterilecek.Ayrıca, İl koordinatörlerinin raporları, Genel Merkez yöneticilerinin görüşleri, Başbakan Ahmet Davutuğlu’na sunulacak. Son listeyi  ise yine Davutuğlu verecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!