olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

“Suriyeliyi Urfalı olarak görüyoruz”

“Suriyeliyi Urfalı olarak görüyoruz”
Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şefik Bakay, “Mesela Şanlıurfa’mıza gelen Suriyelilerin bazıları açtıkları işletmelerde bazı esnaflarımızı etkiledi. Ama bunlar da yaklaşık olarak 7-8 yıldır buradalar artık buranın yerlisi oldular. Artık Suriyeliyi Urfalı olarak görüyoruz. Alıştık artık kimse bu Suriyelidir bu Urfalıdır demiyor” dedi.

(Özel Haber: İbrahim Halil ASLAN)

Şanlıurfa’da son zamanlarda esnaflar zor günler geçiyor. Çoğu esnaf ise sattığı malı yerine koyamamanın derdi içerisinde…Öyle ki özellikle son zamanlarda elektriğe gelen zamlar ise esnafın belini adeta büktü.

Kentte esnaflar yaşanan son elektrik zamlarıyla beraber ekonomik sıkıntı yaşamaya başladı. Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şefik Bakay, kentte 2019 yılında kayıtlı olan esnaf sayısı 2500, buna karşılık 350’ye yakın kepenk kapatma olduğunu ifade etti. Öte yandan Başkan Bakay, herkesin dilinde olan Suriyeli esnaf konusuna da değindi. Bakay, Suriyeli esnafların topluma adapte olup uyum sağladığını ve artık Urfalı esnaftan ayrı olmadığını ifade etti.

“ŞANLIURFA ESNAFIMIZIN ZORLUKLAR İÇERİSİNDE OLDUĞU HERKESÇE MALUMDUR”

Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şefik Bakay, esnafın krediler yüzünden zor durumda olduğuna dikkat çekerek, “Şanlıurfa Esnaflar Oda Birliği olarak Şanlıurfa’mıza bağlı 58 odanın temsilcisi olarak görev yapmaktayız. Bunun içinde 2019 yılı içersinde Şanlıurfa esnafımızın zorluklar içerisinde olduğu herkesçe malumdur. Bunun içerisinde geçim sıkıntısı bunun dışında mal alım satımında enflasyon bir nevi esnafımızı perişan hale getirmiştir. Buğun hangi esnafa gitsek sattığı malı yerine koymak açısından zor durumda ayriyeten Şanlıurfa’da esnaf ve sanatkârlarımızın kredi bazında düşünmek olursa önceki yıllarla kıyaslıyor olursak daha önceki dönemlerde %5 oranında kredi alınıyordu şimdi ise %8 oranında kredi alıyorlar. Ödeme olarak da öncesinde 6 ayda bir ödenirken şimdi ise 3 ayda bire düşürüldü. Bu demektir ki hükümetimiz sıkıntı içersinde inşallah hükümetimiz bu sıkıntıyı aşacağına inanıyoruz. Ama bugünlerde faizlerin düşmesiyle bu hem ödeme kolaylıkları talebinde bulunuyoruz. Bununla ilgili inşallah hükümetimiz geri adım atar” dedi.

“2 AY İÇERSİNDE ELEKTRİĞE YAPILAN %30‘LUK ZAM BİZLERİ ÜZMEKTEDİR”

Başkan Şefik Bakay, elektriğe yapılan zamların etkilediğini ifade ederek, 2019 yılı Göbeklitepe yılı olması nedeniyle Şanlıurfa’mız da turizm akımı yaşandı.  Bu demektir ki Şanlıurfa’mıza gelen misafirlerimizin esnafımıza kazanç sağladı. Bu da Şanlıurfa’mız ve esnafımız için önemli bir durumdur. İlerde daha da iyi olacağına inanıyoruz ama Türkiye’nin krizde olduğunu ve 2 ay içersinde elektriğe yapılan %30‘luk zam bizleri üzmektedir. Elektriğe yapılan zam üretimi ve esnafı etkiliyor. Üretim yapan esnaf sanatkârlarımıza kolaylık indirim sağlamalarını istiyoruz. Yapılacak indirim esnafımızı memnun eder. Şuan esnaf ve sanatkârlarımızın mevcut bağ kur primi 851 TL’dir. Bunu da devletimiz nasıl ki işverenlere SSK yarımı yapıyorsa bizimde esnaf ve sanatkârlar olarak devletimiz bizlere de kolaylık sağlamalarını istiyoruz. Hiç olmazsa bu memleketimizin geri kalmışlığının da önüne geçmiş olur” diye konuştu.

“2019 YILINDA KAYITLI OLAN ESNAF SAYIMIZ 2500 BUNA KARŞILIK 350’YE YAKIN KEPENK KAPATMA VAR”

Şefik Bakay, kepenk kapatan esnaf sayısının az olduğuna vurgu yaparak, “Şanlıurfa’mızda 2019 yılında kayıtlı olan esnaf sayımız 2500 buna karşılık 350’ye yakın kepenk kapatma var. Bu da demektir ki çok az bir orandır. Şanlıurfa durmadan göç alan bir şehir durmadan gençlerimiz iş alanlarına girme çabaları içersinde. Örneğin, biz esnaf ve sanatkârlar odası olarak 2000 tane gençlerimize girişimcilik kursu verdik bu demektir ki gençlerimizin önünü açıyoruz” şeklinde konuştu.

“ARTIK SURİYELİYİ URFALI OLARAK GÖRÜYORUZ”

Bakay, Suriyelileri işyeri açmasının olumlu ve olumsuz yanları olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Şanlıurfa’mızın bir diğer yönde etkileyen Suriyeliler. Tabi olumsuz olduğu kadar olumlu yönleri de vardır. Mesela Şanlıurfa’mıza gelen Suriyelilerin bazıları açtıkları işletmelerde bazı esnaflarımızı etkiledi. Ama bunlar da yaklaşık olarak 7-8 yıldır buradalar artık buranın yerlisi oldular. Artık Suriyeliyi Urfalı olarak görüyoruz. Alıştık artık kimse bu Suriyelidir bu Urfalıdır demiyor. Bunlarında kayıtlı ve kayıt altına alınması bizim için önemlidir. Eğer burada işyeri açıyorlarsa gerek belediye gerek maliye gerekse sicil yönünden kayıt altına alınması gerekir. Kayıt altına alınırsa eğer herhangi bir haksız rekabette olmaz. Burada da yerel belediyelerin görevidir kayıt alına almaları. İnşallah kayıtsız olan Suriyelileri kayıt altına alırlarsa bu sıkıntılar da geçmiş olacaktır.”

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!