olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Sulama birliklerinin dudak uçuklatan borcu!

Sulama birliklerinin dudak uçuklatan borcu!
Şanlıurfa’daki 18 Sulama Birliğinin borcu duyanların aklını alıyor..

Şanlıurfa’da faaliyet gösteren 20 Sulama Birliğinden 18’inin elektrik borcunun 750 milyon civarında olduğu ortaya çıktı. Bu borcun bir kısmı özeleştirmeden önce olan borç, bir kısmının da özeleştirmeden sonra biriken borç olduğu öğrenildi. Elektrik borcunu ödemeyen 18 sulama birliğinin sözleşmesi ise Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) tarafından feshedildi. Feshedilmeleriyle bir anlamda lav edilen Sulama Birlikleri Şanlıurfa Valisinden destek istemişti.

 Borçlarını yapılandırmaya da yanaşmadılar

 Vali İzzettin Küçük’ün girişimleriyle Sulama Birliklerinin söz konusu borçlarının 6552 sayılı torba yasada yapılandırılması talep edildi. Torba Yasadaki yapılandırma kolaylığı sağlanmasına rağmen Sulama Birlikleri borçlarını ödemek için yapılandırmaya yanaşmadı. DEDAŞ, bir kaç kez billboardlara ilan verip “Gelin Helalleşelim” demesine rağmen sulama birliklerinin buna da yanaşmadığı ortaya çıktı.

  Bu arada söz konusu borcun, DEDAŞ’ın, Şanlıurfa’daki ve çevre illerdeki bütün alt yapısını güçlendirecek miktarda olması dikkat çekiyor. Şanlıurfa’da alt yapıdan kaynaklı elektrik kesintileri vatandaşı ve esnafı canından bezdirirken Sulama Birliklerinin borçlarını ödememesi DEDAŞ’ın yatırımlarını da aksatıyor. Şanlıurfa’daki 18 Sulama Birliğinin 750 milyonun civarındaki elektrik borcunu ödemesi durumunda GAP’ta 5 adet DEDAŞ daha kurulabileceği konuşuluyor.

 Özelleşmeden önce ve sonraki borç durumu

Şanlıurfa’daki Sulama Birliklerinin TEDAŞ özelleştirilmeden önceki ana para borçlarının 296 milyonun üzerinde olduğu gecikme zammının da 380 milyonu geçtiği öğrenildi. TEDAŞ özelleştikten sonra da Sulama Birliklerinin DEDAŞ’a olan borçları 60 milyonu geçti. Bu burçların tamamı ise 750 milyona ulaşıyor. DEDAŞ, şimdiler de “gelin bize olan borcunuzu en azından ödeyin devlete olan borcunuzun da çaresine bakın” demesine rağmen sulama birliklerin her hangi bir refleks göstermediği öğrenildi.

 Sulama birliklerin borcu 12 bin çiftçinin tarımını etkiliyor

DEDAŞ, sulama birlikleri borçlarını tahsil edemeyince icra takibi başlattı. Elektrik borcunu ödemeyen 18 sulama birliğinin sözleşmesi, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) tarafından feshedildiği için 12 bin çiftçinin de mağdur olacağı hatta ovada 500 bin dönüm arazinin sulanmasının da tehlikeye girdiği öğrenildi. Çiftçilerin şuan kış mevsimi olduğu için tehlikenin farkında olmadığı ancak bahar ve yaz aylarında bu kesintilere tepki vermesinin kaçınılmaz olacağı bildirildi.

  DEDAŞ tarafından yapılan birliklere gönderilen fesih yazısında, birlik üyelerinin mağdur olmaması için mülkiyet hakkı resmi sorumluluğunda bulunan kamu kurum ve kuruluşlar ile denetimden sorumlu makamlarla irtibata  geçilmesi önerildi.  2014 yaz aylarında bazı sulama birliklerinin enerjilerinin kesilmesi nedeniyle ürün yanmış veya rekolte düşmüştü. Bu nedenle uzmanlar çiftçilerin herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için sorun çözülmeden ekim yapmamalarını öneriyor.(Urfaha)

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!