olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Sulama Birlikleri zulüm oldu Çiftçi\'ye.

Sulama Birlikleri zulüm oldu Çiftçi\'ye.
Şanlıurfa’da bazı çiftçiler sulama birliklerinin Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ)’ya olan borcundan dolayı mağdur edildiklerini iddia etti.

Hem avukat hem de çiftçilik mesleği ile ilgilenen Ethem Kaya, Şanlıurfa’da 600 bin çiftçinin şu anda mağdur edilmek istendiği ve eğer kısa süre içerisinde su verilmezse ekinlerinin kuracağını söyledi.

BORÇ ÇİFTÇİNİN DEĞİL SULAMA BİRLİĞİNİN

BİMER’e, Cumhurbaşkanlığı’na yazılı bir şekilde bu sorunları ilettiğini ifade eden Kaya, “Çiftçilerimiz perişan ediliyor. Sulama sezonu başlamış olmasına rağmen ilimizde kuraklığın baş gösterdiği bir dönemde halen sulama birliklerine enerji verilmemektedir. Çiftçilerimiz bu sebepten dolayı kuraklıkla baş başa bırakılmaktadır. Eğer bu tarlalar suyla buluşmasa milli servete büyük bir darbe vurulacaktır. Ayrıca bundan dolayı büyük zarar görecek olan çiftçilerimiz resmen tefecilerin eline düşmekle karşı karşıya kalacaklardır. Sulama birliğine bağlı 100 bin dönüm arazi var ve benim de Akziyaret nahiyesi Akçahisar Köyü’nde o birliğe bağlı bin dönüm arazim var ve benim bu birliğe bir kuruş borcum yok. Birliğin DEDAŞ’a borcunun olmasından dolayı bende mağdur ediliyorum. Bir tek ben değil benim gibi birçok çiftçi var” dedi.

YAKINDA BİRÇOK ÇİFTÇİ TARLASINI SÜRMEYE BAŞLAYACAK

Sorunları defalarca AK Parti Şanlıurfa Milletvekillerine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e, ilettiklerini ancak bir sonuç elde edemediklerinin altını çizen Kaya, şunları kaydetti: “Faruk bey bakan olduğunda çiftçilerin su sorunu kalmayacak demişti ancak bugün biz halen bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Sorunlu olan sulama birlikleri Devlet Su İşleri’ne veya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesi konusunda girişimlerde bulunmuştuk. Milletvekilleri söz verdikleri halde bu konuyla ilgili olarak olumlu hiçbir adım atmadı ve çiftçiler kuraklıkla karşı karşıya bırakıldı. Özellikle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’nın Şanlıurfa’dan seçilmesi ve bu soruna duyarsız kalmasına bir anlam verememekteyiz. Sulama birliklerine verilen elektriğin çok pahalı ve bu girdilerin yüksek olmasından dolayı sulama birlikleri de bu konuda çok büyük sıkıntılar yaşamaktadır. Şu anda su olmadığı için ekinler kurumaya başladı. Yakında birçok çiftçi tarlasını sürmeye başlayacak” dedi.

ÇİFTÇİYLE TOP GİBİ OYNUYORLAR

Kurumlara giden çiftçilerle adeta oyun oynandığını belirten Kaya, “Çiftçiler DSİ’ye gidiyor onlar topu DEDAŞ’a atıyor. DEDAŞ’a gidiyorlar onlar topu sulama birliklerine atıyor. Yani kısacası çiftçilerle top gibi oynuyorlar. Biz çiftçiler bu işin bir an önce çözülmesini istiyoruz yoksa tarlamızda mahsulümüz kalmayacak” dedi.

Öte yandan geçtiğimiz hafta DEDAŞ yaptığı açıklamada sulama birliklerinin söz konusu borçlarının 6552 sayılı torba yasada yapılandırılması talep edildiği ve Torba Yasa’daki yapılandırma kolaylığı sağlanmasına rağmen sulama birliklerinin borçlarını ödemek için yapılandırmaya yanaşmadığı açıklamasını yapmıştı. DEDAŞ, ayrıca bir kaç kez billboardlara “Gelin Helalleşelim” ilan vermiş ve buna rağmen sulama birliklerinin buna da yanaşmadığı ifade edilmişti.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!