olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

SSPE hastalarının sesi oldu

SSPE hastalarının sesi oldu
* Şanlıurfa’nın kanayan yarası SSPE hastalığıyla mücadele eden İsa Çetinkaya, Adana bölgesindeki hastalar için bölgeye gitti.

Haber: Hasan RAY

Şanlıurfa SSPE Derneği Başkanı İsa Çetinkaya ve Yönetim Kurulu üyeleri Adana bölgesinde bulunan SSPE hastalarının sorunlarını yerinde tespit etmek için bölgeye gitti. SSPE’li çocukların ciddi sorunlarla karşılaştıklarını dile getiren İsa Çetinkaya, “Bu hastalarımız resmi kurumlarda özellikle sağlık alanında ciddi sorunlar yaşıyorlar. Biz dernek olarak bu sorunları çözüm bulabilmek için buradayız” dedi.

En çok hasta Şanlıurfa’da bulunuyor

SSPE Hastalarının çok büyük sorunlarla karşılaştıklarını dile getiren İsa Çetinkaya, “Şanlıurfa nüfus olarak İstanbul ile kıyaslanamaz bile ancak Koskoca İstanbul’da iki SSPE hastası varken Şanlıurfa’da 65 SSPE hastası var. Kimse yanlış anlamasın biz burada acıları yarıştırmıyoruz. Sadece olayın ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmeye çalışıyoruz. Şanlıurfa’da bu kadar hasta varken biz neden hala Ankara’ya hastaneye gidiyoruz” dedi.

Adana bölgesindeki hastaları ziyaret ettiler

“Adana bölgesinde iki hastalarımızın resmiyette yani sağlıkla alakalı ciddi sorun yaşadıklarını bana ilettiler. Bilgileri yerinde öğrenmek için yardımcılarımla beraber gidip durumlarını öğrendik” diyen SSPE Dernek Başkanı Çetinkaya, “Sorun, ilçelerde mevcut Bakanlıklarla alakalı değildir. En kısa zaman da tekrar gidip Sağlıktan Sorumlu Vali Yardımcısı, Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerindeki sorunları çözmeye gideceğiz” diyerek yaşanan sıkıntılara dikkat çekti.

300’den fazla çocuk öldü

Bu hastalıktan dolayı hayatını kaybeden çocukların sayısının bir hayli yüksek olduğunu belirten Çetinkaya, “Bizim derneğimize kayıtlı binin üzerinde hasta var. 2 gün içerisinde 600 kişi telefon numaramı aradı. Benim oğlum da SSPE, benim kızım da SSPE hastasıdır. 1999 - 2000 yılları arasında bu aşı yapılmaya başlandı. Bizim Urfa’da bu hastalıktan şimdiye kadar 300’ün üzerinde çocuk öldü. Biz sadece Şanlıurfa için demiyoruz, Türkiye genelinde bütün SSPE hastaları hepsi bizim yavrumuzdur. Ankara Hacettepe Üniversitesi’nden Şanlıurfa’ya gelen doktora gazeteciler, ‘Bu hastalığın tedavisi var mı’ diye sorduklarında, ‘Bir çalışma ile tedavisi var’ demişti” ifadelerine yer verdi.

SSPE hastalığının ne olduğunu da anlatan Şanlıurfa SSPE Derneği Başkanı İsa Çetinkaya, “Bizim araştırmalarımız sonucu ilgili birimlerden, uzman hekimlerden aldığımız bilgiler neticesinde halk dilinde herhangi bir anlamı yok. Çocuk 0-5 yaş arasında iken kızamık yapılıyor. Ve bu SSPE hastalığı kızamık aşısı sonrasında oluşan bir hastalıktır. Birinci kızamık aşısı yapılır ve birinci kızamık aşısı çocuktaki kızamık virüsünü yok eder. Bundan sonra çocukta yapılan aşının zehri kalıyor çocukta. Bu aşının panzehirleşmemesi için çocuğun en az 6 ay sonra bir kez daha aşıya gitmesi gerekiyor. Çocuğa yapılacak olan ikinci kızamık aşısı çocuğun vücudunda bulunan birinci kızamık aşısının zehrini öldürüyor ve çocuk kurtuluyor. Doktorlarımız önce bunu söylüyordu, Urfa’da rakamlar 200’ü aşınca, hastalık tanıları yükselince doktorlar ve Bakanlık ‘Bu SSPE kızamıkla alakalı bir şey değildir’ dedi. SSPE bozuk bir aşıdır. Eğer bozuk bir aşı ise neden yaptılar” diye konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!