olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Son kalaycı direniyor

Son kalaycı direniyor
Çocukluk yıllarında kalaycılık mesleğini öğrenen 78 yaşındaki Mustafa Ozan, unutulmaya yüz tutan mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Haber: Hasan Ray

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde mesleğe aşağı çarşıdaki dükkânında kurduğu ocakla devam eden Ozan, kalaycılık işine 8 yaşında başladı. Meslekte 70 yılını geride bırakan nasırlı elleriyle kalaycı ustası Mustafa Ozan, teknoloji ve zamanın acımasızlığına karşı mesleğini icra ederek geçimini sağlıyor. Ozan, kalaycılık mesleğinin son temsilcisi olduğunu belirterek, teknoloji ve zaman karşı amansız bir mücadele verdiğini söyledi.

‘Kalaycılığın son temsilcisiyim’

Teknolojinin gelişmesiyle çok fazla gelir elde edemese de aldığı siparişlerle geçimini sağlayan Ozan, kalaycılığın Şanlıurfa’daki son temsilcisi olduğunu söyledi. Ozan, mesleğe ilk başladığında kalaycı sayısının çok fazla olduğunu belirterek, “Kimi kalyacılar köy köy gezerek kalay yapardı. Kimileri de kendi ocaklarında kalyacılık yapardı. O zamanlar bakırdan malzemeler kullanıldığı için meslek değerliydi.” dedi.

‘Çıraklıktan başladım’

Mesleğe başladığı dönemde Şanlıurfa’da çok sayıda kalaycı ustasının bulunduğunu belirten Ozan, "Bu mesleğe çıraklıktan yetişerek başladım. Kalaycılık bir zamanlar çok önemli bir meslekti. Şimdi bu mesleği yaşatmak için mücadele veriyorum. Teknolojinin gelişmesiyle çelik ve plastikten yapılan kaplar yaygınlaştı. Bu da bakır araç ve gereçlere ilginin azalmasına sebep oldu.  Bu da doğal olarak kalaycılara olan ihtiyacı azalttı” diye konuştu.

Kalaylanmadan önce hazırlanıyor

Kalaylanmak üzere kendisine getirilen kapları kostik ve tuz ruhu ile temizlediklerini anlatan Ozan, "Kum ile ovalayarak kalay yapılacak kıvama getiriyoruz. Alüminyum, plastik, çelik, teflon ve cam kapların kullanımı arttıkça, bakır kaplarını kalaylatmak için gelenlerin sayısı da azaldı. Makine yapımı kaplar bizi bitirme noktasına getirdi. Meslek olarak son çırpınışlarımızı veriyor.” şeklinde konuştu. 

Sağlık açısından önemli

Bakır kapların insana hiçbir zararının olmadığını dile getiren Ozan şu ifadeleri kullandı: "Kalaylanmış kapların gıda sektöründe kullanılabilecek en sağlıklı üründür. Şimdiki insanlar çelikte yapılan kapların fiyatı uygun olduğu için tercih ediyor. Ancak bakırda pişen yemekle çelikte pişen yemeğin çok farkı vardır. Şu anda bizim bakır kaplar turistik mekânlarda kullanılıyor.  Eskiden bakır kaplar hemen hemen bütün evlerde kullanılırdı.“

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!