olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Siyah çayın şifa özelliği

Siyah çayın şifa özelliği
Dünyada en fazla siyah çay tüketen Türkiye vatandaşlarının bu haberi okuması gerekiyor. Siyah çayın birden çok faydası olduğu gibi çayı tüketmemesi gerekenler de var.

Haber: Mehmet Halhalli

Siyah çay tüketimin en fazla olduğu ülkeler arasında ilk sırada yer alan Türkiye’de, her yıl milyonlarca bardak çay içiliyor. En fazla çay tüketen İngiltere ve İrlanda’yı sollayan Türkiye, birinciliği kimseye kaptırmıyor. Kadın erkek tüketiminde ise erkekler, kadınlara göre daha fazla çay tüketme alışkanlığına sahipken yaş ortalaması düştükçe de çay tüketimi azalıyor. Aynı zamanda çay tüketimi son 5 yılda en fazla artan içecekler arasında yer aldı.

Nelere yaradığını biliyor muyuz?

Peki çay tüketiminde dünyada zirvede olan Türkiye vatandaşları, çay tüketimin tam olarak ne işe yaradığının farkındalar mı? Türkiye’de ve dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecek olan siyah çayın birçok faydası da bulunuyor. Siyah çay, insan vücudunda yarattığı etkiyle birçok hastalığı da önleyerek koruyucu bir özellik sağlıyor.

Kalp krizi riskini azaltıyor

Yapraklarında kafein, tein, teofillin, teobromin alkolitleri, flavonoidler, tanen, uçucu yağ ve az da olsa B vitamini bulunan çay, kalp sağlığı ile arasında doğrudan bir ilişki olduğu üzerinde durulan bulgulardan bir tanesidir. Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada; siyah çayın, kalp krizi riskini yüzde 44 oranında azaltabildiği ve kötü kolesterol dediğimiz LDL kolesterol seviyesini ise yüzde 11 oranında düşürebilme özelliğine sahip olduğu ortaya çıkarıldı.

Kanser riskini düşürüyor

Siyah çayın içeriğinde bulunan Theanine’in; insan zihninde konsantrasyonu artırmaya yardımcı olurken; tüketimiyle alınan polifenol ve kateşinlerin bazı kanser türlerinin oluşumuna karşı koruyucu etki yarattığını göstermiştir. Örneğin düzenli olarak günde 2-3 fincan siyah çay içen kadınlarda meme ve over (yumurtalık) kanseri oluşumunun azaldığı tespit edilmiştir. Bunun yanında çaydaki bazı maddeler kan basıncının doğru ayarlanmasına yardımcı oluyor.

Diyabet riskini düşürüyor

Türkiye’de yaşayan yaşlı bireyler üzerinde yapılan çalışmalarda, düzenli olarak günde 1-2 fincan siyah çay tüketimi yapıldığında, Tip 2 diyabet (şeker hastalığı) oluşumunun yüzde 70 oranında düşürülebildiği gözlemlenmiştir. Siyah çay içerisinde yer alan L- theanine, kişide rahatlama sağlarken gün içinde ortalama 2-3 fincan çay tüketimi ile birlikte stres hormonu olan kortizol seviyesinin düştüğü ve stresin azaldığı gözlemlenmiştir.

Siyah çayın faydaları saymakla bitmezken uzmanlar kimlerin siyah çay tüketmesi gerektiğiyle ilgili de bazı uyarılarda bulunuyor;

-Böbrek taşı oluşan kişilerin okzalat zengini yiyecek ve içeceklerden sakınması öneriliyor. Bu nedenle böbreğinde taş oluşma riski bulunan kişiler, günlük çay tüketimi konusunda dikkatli olmalı ve 2-3 fincanı geçmemelidir.

-Demir eksikliği anemisi Türkiye’de sıklıkla rastlanan bir anemi türüdür. Çayda bulunan tanenler demirin vücut tarafından kullanımına engel oluyor. Bu nedenle demir eksikliği bulunan kişilerin çayı mümkün olduğunca açık ve limonlu içmesi öneriliyor. Ayrıca yemeklerle birlikte değil, en az 1-2 saat sonra tüketilmelidir.

-Bağırsak tembelliği ve bağırsak hareketlerinde yavaşlama olan kişiler, çay tüketimini azaltmalı.

-Gastrit, ülser, reflü gibi sindirim sistemi problemleri olanlar ise aç karnına asla çay tüketmemeli. Çayın içinde bulunan tanik asit, sindirim sistemi yaralanmalarını tetikleyebiliyor.

-Hamileler çayın içeriğindeki tanenlerden dolayı bu dönemde çay tüketiminde dikkatli olmalı. Günlük 2-3 fincan açık ve limonlu tüketebilir.

-Emzirme döneminde de çay tüketimi konusunda dikkatli olunmalı. Çayın içeriğindeki kafein anne sütü ile direkt bebeğe geçtiğinden; bebekte huzursuzluk, uykusuzluk ve hiperaktivite problemi görülebiliyor. Bu nedenle emziren annelerin çayı mümkün olduğunca açık ve limonlu içmesi öneriliyor.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!