olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Siverek'te  Hasat Zamanı

Siverek'te  Hasat Zamanı
Siverek’te yüksek alanlarda hasat mevsimin başlamasıyla çiftçileri tatlı bir telaş sardı.

Haber: Hasan RAY

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Armağanlı mahallesinde hasat dönemi için şoförler biçerdöverlerin kontaklarını çevirdi. Siverek’in coğrafi konumundan dolayı yüksekte yer alması ve Karacadağ’a yakın olması hasat dönemindeki tahılların geç olgunlaşmasına neden oluyor. Çiftçilerin bütün yıl emek verip, sabırla beklediği an geldi. Hasat zamanın gelmesine sevinen çiftçiler ürünlerinin verimini takip etmesi tarlalarından ayrılmıyor.

Siverek’te hasat başladı

Şanlıurfa’nın güney kesimlerine göre daha kuzeyde ve yüksekte yer alan Siverek ilçesinde tahıl üretimi yapan çiftçileri hasat heyecanı sardı. Uzun zamandır güney kesimlerde hasat yapan biçerdöverler bu sefer Siverek ilçesinde hasada başladı. Güne kesimlere göre geç olgunlaşan Siverek tahılları hasat edildikten sonra Siverek ve Şanlıurfa’da bulunan buğday pazarlarına kamyon TIR ve kamyonetlerle gönderiliyor.

Kuraklık ve sel zarar verdi

Hasat dönemiyle ilgili konuşan çiftçi Mikail Koşar, “Şanlıurfa genelinde bu yıl bir kuraklık hakimdi. Çoğu çiftçimiz tarlalarını daha kışın ortasındayken ya hayvanlara otlak yaptı ya da sürerek ekinlerini kaldırdı. Bu da çiftçi kardeşlerimize ciddi zararlar verdi. Ancak çiftçiyi vuran tek şey kuraklık değildi. Bunun yanında bahar aylarının sonlarından başlayarak yazın ilk ayına kadar devam eden ve sele neden olan sağanaklar da büyük zarar verdi” dedi.

Kaldırılan ürün ödemelere gidiyor

Çiftçilerin sorunlarından da bahseden Çiftçi Mikail Koşar, “Elektrik sorunumuz başta olmak üzere konuya giriş yapmak istiyorum. Artık biz çiftçiler olarak elektrik faturalarında çok sıkıntı çekmekteyiz. Kaldırdığımız ürünler ancak elektrik, mazot, ilaç ve gübre bedelini karşılamamıza yetiyor. Devlet bize bir destekleme veriyor ama bu faturaların yanında kayda değer bir destek olmuyor” ifadelerin yer verdi.

Çiftçilik yok olmaya başladı

Kaldırdıkları ürünlerin zararlarını karşılamadıklarının söyleyen çiftçi Mikail Koşar, “Özellikle mazot fiyatlarındaki artış biz çiftçileri oldukça zor duruma sokuyor. Biz artık çiftçilikten uzaklaşmaya başladık. Çünkü, mazot, gübre, ilaç derken gelir giderin çok gerisinde kalıyor. Böyle devam ederse çiftçilik Türkiye’de yok olmaya başlayacaktır. Biz babadan oğla bu mesleği yapıyoruz. Böyle devam ederse biz de bırakırız” diye konuştu.

Elektrik ve mazota çözüm bulunmalıdır

“Elektrik faturası, mazot, ilaç, gübre giderlerini hesapladığımızda sadece bunlara çalıştığımız ortaya çıkıyor diyen çiftçi Mikail Koşar, “ Elimizde bir şeyler kalmıyor yetkililer çiftçilerinin çiftçiliği bırakmasını istemiyorsa buna derhal bir çözüm bulmalıdır. Türkiye genelinde bütün çiftçiler bu zor durumu yaşamaktadır. Yetkililerin öncelikle çözüm bulması gereken durum elektrik ve mazot fiyatlarının düşürülmesi ve bizlere bu sevindirici haberi vermesidir” şeklinde konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!