olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Sezon umutsuz başladı

Sezon umutsuz başladı
Türkiye’de, önemli bir zeytin üretimine sahip olan Şanlıurfa’da, yeni mahsul sofralık yeşil zeytinin kilosu pazarda 5 TL’den alıcı buluyor.

Haber: Mehmet Kaması

 

Şanlıurfa’da Kasım ayının gelmesi ile birlikte yeşil zeytin pazardaki yerini aldı. Kasım ayı ile birlikte yeşil zeytin hasadına başlayan Şanlıurfalılar bu zeytinleri Şanlıurfa’nın farklı semtlerinde kurdukları tezgahlarda alıcıları ile buluşturuyor. Toplanıp pazarda satışa sunulan yeşil zeytinler sabah kahvaltısında yeniyor ve zeytinyağı yapımında kullanılıyor.

Vatandaşların ilgi gösterdiği yeşil zeytinlerin, geçen yıllara oranla bu yıl veriminin düşük olduğu gözlendi. Satıcıların geçen yıllarda kilosunu 3 liradan sattıkları yeşil zeytinlerin bu yılki fiyatı  5 TL civarında. Sofralık ve yağ yapımında kullanılmak üzere satılan yeşil zeytinlerin Şanlıurfa’dan ve Kilis’ten toplanıyor.

 

Bu yıl verim düşük

 

Bu yıl havaların soğuk olması ve kurak geçmesinden dolayı zeytindeki verim geçen yıllara oranla daha  düşük sevivede. Satıcılar, geçen yılın zeytinlerinde daha bolluk olduğunu belirterek bu yıl havaların soğuk ve kurak geçmesinden dolayı verimin az olduğunu belirtti. Geçen yıl bir zeytin ağacından 50 kilo zeytin alınırken bu yıl ise 30 kilo alınabiliyor.

 

Fiyatta bu yıl yükselme oldu

 

Bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı yeşil zeytinde yaşanan verim düşüşü fiyata da yansıdı. Geçen yıl verimi daha fazla olan zeytinin kilosu 3 TL civarında iken, bu yıl kuraklığın yaşanması nedeniyle kilosu 5 TL’ye çıktı.

 

Konu ile ilgili bilgi veren zeytin satıcısı, bu yıl zeytin fiyatının yüksek olmasından dolayı beklenen ilginin görülmediğini söyledi.

 

‘Beklenen ilgi bu yıl yok’

 

Zeytin satıcısı, “Bizim bu yılki zeytin satışımız Kasım ayının gelmesi ile başladı. Kilosu 5 TL’den başlayıp 7 buçuk TL’ye kadar çıkıyor. Bu yıl kriz olduğu için vatandaşın maddi durumu iyi olmadığından dolayı pek ilgi yok. Zeytinlerimiz Nizip, Aydın ve Şanlıurfa’nın ilçelerinden geliyor. Alıcılar daha çok Nizip’ten gelen yeşil zeytinleri tercih ediyor. Bizim burada satışlarımız 40 gün sürüyor. Bu süre zarfında vatandaşlar kışlık olarak biriktiriyorlar. Tahmin ettiğimiz satışlar şimdiye kadar yapılmadı. 40 gün boyunca yapacağımız satışlarla inşallah tahmin ettiğimiz satış seviyesine ulaşırız.” dedi.

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!