olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Sevindirici haber

Sevindirici haber
Geçtiğimiz günlerde Rusya hükümeti, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren ülkeye girişi yasaklanan bazı Türk meyveleri üzerindeki ambargoyu kaldırdı.

Haber: Mehmet Kaması

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye gelen Rusya devlet başkanı Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ile yaptığı görüşmeler sonucunda bazı konulardaki ambargoyu kaldırmıştı. Rus- Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi kapsamında atılan adımlardan biri de Türkiye meyve ve sebzelerine uygulanan ambargonun kalkması oldu. Peki, ambargonun kaldırılması meyve ve sebze fiyatlarını ve satışlarını nasıl etkiler. Ambargonun kalkmasının Türkiye ve Şanlıurfa meyve ve sebze piyasasını nasıl etkileyeceğini Şanlıurfa ŞASEMKOM Başkanı Faruk Akbaş’tan dinledik. Ambargonun ister istemez esnafı etkilediğini söyleyen Faruk Akbaş, bazı ürünlerdeki ambargonun kaldırılması piyasayı canlandıracağını ama fiyat değişikliğinde çok büyük bir artışın olmayacağını söyledi.

Ambargonun uygulanması ile büyük bir sıkıntı yaşayan esnaf ise bu ambargonun kaldırılması ile bir nebzede olsa rahatlama ümidinde.

‘Rusya’nın Türkiye dışında bir alternatifi yok

Kendilerinin ambargonun kaldırılması taraftarı olduğunu belirten Şanlıurfa ŞASEMKOM Başkanı Faruk Akbaş, “Türkiye için Rusya çok önemli bir Pazar ama bilinmelidir ki Rusya’nın Türkiye dışında herhangin bir alternatif söz konusu değildir. Rusya yaz aylarında ihtiyacı olan meyve ve sebzeleri ne kadar kendi alternatiflerince temin edebiliyorsa da kış aylarında Rusya Türkiye dışında meyve sebze temin edebileceği bir yer söz konusu değildir. Gerek kalite olarak gerek alternatif olarak Türkiye’nin ürettiği meyve ve sebze kalitesinde çevre ülkelerde yetiştirecek herhangi bir ülke yoktur.” dedi.

‘Ambargonun kalkması fiyatlarda değişikliğe sebep olmaz’

Ambargosu kalkmamış ürünlerinde en kısa zamanda ambargosunun kaldırılacağını düşündüklerini söyleyen Faruk Akbaş, “Bu demek değildir Rusya pazarının tekrardan açıklaması iç piyasada fiyatların çok aşırı yükselmesine sebep olacaktır. Böyle bir durum söz konusu değildir. Bizim ülke olarak ihracata yapmış olduğumuz ürünler potansiyel olarak farklıdır iç piyasadaki farklıdır. Geçen yıl ihracatın durmuş olması dolayısı ile iç piyasada bir Arz’da ki bolluktan dolayı piyasada bir durma noktası söz konusu oldu bu çerçevede çiftçimizde kısmen mağdur oldu. Devletimiz bu mağduriyetleri kısmen giderdi ama biz bu yıl çiftçimizin de memnun olacağı bir yıl bekliyoruz.” diye konuştu.

‘İhracattan dönen ürünler hayvancılıkta kullanılır’

İhracata giden ürünlerin belli aşamalardan ve belli tahliller ile gittiğini belirten Akbaş, “Bir ilaç kalıntısı olduğu tespit edildiğinde hangi kapıda olursa olsun o ürün geri gönderilir. O ilaç kalıntısından dolayı geri dönen ürünler iç piyasaya sürülmeden hayvancılıkta kullanılıyor.” ifadelerini kullandı.

‘Ambargonun kalkması esnafı rahatlatacaktır’

 

Ambargonun kalkması ile piyasanın ister istemez canlanacağına vurgu yapan Faruk Akbaş, “Türkiye’de şuan bir durgunluk söz konusu piyasada bir sıkıntı söz konusudur. Tabi bu ambargonun kaldırılması bütün esnafın bir rahatlama, bir motivasyonun artması demektir. Biz bu gelecek yılın geçen yıllara göre daha iyi olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu. 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!