olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Serinleyelim derken, sağlığınızdan olmayın

Serinleyelim derken, sağlığınızdan olmayın
Şanlıurfa\'da sıcak havanın mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği bu günlerde, vatandaş çareyi klimalarda buluyor.Olay’a konuşan uzmanlar ise, yaz aylarında klimanın altında uyumanın birçok hastalığa davetiye çıkardığını söylüyor.

Ahmet Meral/Şanlıurfa OLAY

 Hava sıcaklıkları yüksek olduğu Şanlıurfa’da, serinleyelim derken sağlığınızdan olmayın...   Klimalı odalarla uyumanın birçok rahatsızlığa davetiye çıkardığını belirten OSM Ortadoğu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuncer Şenol,  Klimanın en zararlı yanı havayı kontrolsüz olarak kuruttuğunu söyledi.

 Öksürüğe neden oluyor

Dr.Şenol, “ Yazın en sıcak günlerinin yaşandığı kavurucu Ağustos sıcaklarında serinlemenin klima ile sağlandığı ilimizde özellikle sıcak geçen gecelerde klima açık uyumanın dikkat edilmez ise çok zararlı oluyor.  “Şanlıurfa gibi sıcak bir şehirde klimalar günümüzün olmazsa olmazları arasına girmiş ve günlük hayatımızın en önemli yardımcısı olmuştur. Televizyon kumandaları kadar elimizden düşmeyen klima kumandalarını doğru derecede tutmalıyız. Klima var olan mevcut havayı emerek çeşitli işlemlerden geçirip tekrar dışa atmaktadır. Bu da en başta oda neminin düşmesine sebep olmaktadır. Kuruyan hava ise nefes almada, boğazda kuruluk hissi ile birlikte bazen boğazda gıcıklanma şeklinde öksürüğe neden olmaktadır. Dikkat edilmesi gereken biriortam sıcaklığının 23 ºC olması (ideal sıcaklıktır) bir diğeri ise ortamdaki nem oranının % 50 olmasıdır.” dedi.

 Klima havasına doğrudan maruz kalmayın!

Klimanın tam karşısında uzun süre durulmaması gerektiğini aktaran Dr. Şenol, “ Özellikle terli iken klimaya direkt maruz kalmak halk arasında klima çarpması olarak bilinmektedir. Bu durum neticesinde bazen yüksek ateş, soğuk soğuk terleme, titreme, sayıklamaya kadar giden ileri sıkıntılara yol açabilmektedir” diye konuştu.

 Yüz felcine dikkat!

Uzun süre yüze temas eden soğuk hava yüz felcine neden olabileceğine de dikkat çeken Dr. Şenol, “ Bu nedenle banyodan, traştan ya da yüz sıcaklığının yüksek olduğu zamanlardan hemen sonra klima havasının yüze temasından kesinlikle kaçınılmalıdır. Yüzde yavaş yavaş çekilmeler ile başlayan sinir gerilmeleri daha sonra yüz felcine dönüşmektedir. Tatil dönemi olması nedeniyle de uzun yolda araç içerisinde klima kullanımına çok dikkat edilmesi ve kesinlikle bebekler ve çocuklar klima peteklerinden uzak tutulmalıdır. Yetişkinler için ise yüksek hız üflemede değil de daha düşük üfleme ayarlarında ve dışarı ile çok fark oluşturmayacak (üşütmeyecek, serinletecek) bir sıcaklıkta klimayı kullanmakta fayda olacak çeşitli hastalıkların önüne geçilmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.

 Mutlaka hekime görünün

Son olarak klima çarpmasının belirtilerini söyleyen Dr. Şenol, “Uzun süre klimaya maruz kaldıysanız ve sizi klimanın çarptığını düşünüyorsanız hekime görünün. Kısa süreli ilaç tedavisi ile klima çarpmasının önüne geçilebilmektedir. Bu nedenle göğsünüzde hırıltı, başınızda uyuşukluk ve ağrı, boğazda gıcıklanma, kuru kuru öksürme, ateş, halsizlik vb durumlarda en yakın Göğüs Hastalıkları Uzmanına görünmenizde fayda olacaktır” uyarılarında bulundu.

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!