olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Selin bilançosu ağır oldu

Selin bilançosu ağır oldu
* Kış boyunca kuraklıkla pençeleşen Şanlıurfa baharı sel felaketleriyle uğurladı. Çiftçiler yağmur beklerken sel felaketleriyle adeta sarsıldı.

Haber: Hasan RAY

Kış aylarını kurak geçi,ren ve neredeyse hiç yağmur almayan Şanlıurfa Mayıs ayına aşırı yağışlara girdi. Aşırı yağışlara neredeyse Şanlıurfa’nın her yerinde etkili oldu. Yağışların etkili olduğu alanların hemen hemen hepsinde sel baskınları meydana geldi. Sel baskınları sonucu evler, ahırlar ve ekili arazilerin yanında fıstık, badem bahçeleri ve üzüm bağları büyük zarar gördü. Aşırı yağış yaklaşık iki aralıklarla etkili olurken çiftçi kuraklılığın acısının kat kat fazlasını selden gördü.

Kuraklıktan daha fazla zarar verdi

Konvensiyonel yani diğer adıyla kırkikindi yağışları Şanlıurfa genelinde ekili olan araziler büyük zarar gördü. Arazilerin zarar gördüğü alanların başında Hilvan ilçesine bağlı Gülaldı, Aşağıekece ve Kızılkaya mahalleri geldi. Mahallelerde ekili olan arpa, buğday ve kırmızı mercimeğin yanında fıstık ve badem bahçeleri ile üzüm bağları da büyük zarar gördü. Çiftçiler selden gelen zararın kuraklıktan gelmediğini söyledi.

 

Buğday ve mercimek karardı

Kurumaya yüz tutan buğday arpa ve mercimek aşırı yağışın etkisiyle renk değiştirerek karardı. Beyaz renkte olan arpalar aşırı yağışın verdiği etki ile belli noktalarda küflendi. Küflenen arpaların kurtulması neredeyse imkansız hale geldi. Selin verdiği zararla ilgili konuşan çiftçiler, “Aşırı yağış sonucu kuruyan arpa ve mercimeklerimiz küflenip kararmaya başladı. Bu da bizim için büyük zarar anlamına geliyor” dedi.

Yetkililerden yardım bekliyorlar

Aniden bastıran yağışların büyük su kütlelerine dönüştüğünü ve önüne aldığı her şeyi, sürüklediğini söyleyen mahalle sakinleri çiftçiler, “Kış boyunca yağmayan yağış Mayıs ayında bir kereden baskın şeklinde geldi. Aktığı yerlerdeki bütün ekinleri de önüne alıp götürdü. Zararımız büyük. Yetkililerin bizim mahallerde de hasar tespiti yapıp bize gerekli desteği sunmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Ahırlardan evlere kadar zarar var

Binlerce dekar ekili arazinin zarar gördüğü yaklaşık iki haftalık zaman diliminde yağan yağışlar sadece ekili arazilere zarar vermedi. Sel baskınları nedeniyle araçlar, yollar, alt ve üstyapı ahırlar ve evler zarar gördü. Yetkili birimler birçok noktada hasar tespit çalışması başlattı. Hasar tespit çalışmalarının yapılmadığı yerlerde ise zarar gören vatandaşlar ve çiftçiler yetkililerin kendilerine ulaşmasını talep ediyor.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!