olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şeker tüketiminiz aşırıya kaçmasın...

Şeker tüketiminiz aşırıya kaçmasın...
Uzmanlar, bayram tatlıları için vatandaşları ve özellikle çocukları bu konuda uyarıyor. OLAY’a konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Haydar Çelik, “Şeker, reçel, çikolata, dondurma, helva, hazır meyve suları, pasta ve tatlılardaki şeker kan şekerinde ani yükselmeler yaptığından dolayı şeker hastalarının bu tür gıdalara dikkat etmeleri gerekiyor” dedi.

Aziz Çiftçi/Şanlıurfa OLAY

 BAYRAM ziyaretlerinin olmazsa olmazı çikolata ve şekerlemelerin aşırı tüketimi çocukların sağlığına ve beslenme düzenine zarar veriyor. Çocuklara hayır diyemeyip, her ziyarette onlara fazla fazla ikramda bulunmak, sindirim sistemi hastalıklarından, alerjik reaksiyonlara kadar vücutta olumsuz etkilere yol açıyor.

 Hiç yenmemesi daha iyidir

Şanlıurfa’da özel bir hastanede görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Haydar Çelik, bayram şekerleri için  vatandaşları ve özellikle çocukları  uyarıyor.  Şekerin miktarı tehlikeli boyutlara vardığını belirten Çelik, “ Şekerin proteinli diğer besinlerden yeterince alınmasını önleyerek ve dişleri çürüterek bedene zarar veriyor. Ramazan bayramında şeker tüketimi fazladır. Bu dönemde çocuklar, içine ciddi oranda şeker eklenmiş gıda ve içecekleri her zamankinden daha fazla tüketir. Çoğu çocuğun gelişimleri için gerekli olan kalsiyum, demir, D vitamini ve potasyum gibi gıda içerikleri yönünden çok zayıf beslenmesi bir yana, yiyeceklere üretim aşamasında eklenen şeker yoluyla tükettikleri şeker miktarı tehlikeli boyutlara varmış durumdadır. Çocukların bu maddeyi kararında tüketmesinde bir sorun yok. Ama bilimsel araştırmalara göre katkı şekerleri yoluyla da olsa, günlük şeker tüketiminin beş çay kaşığını geçmemesi gerekiyor. Şeker, enerjisi yüksek olmakla birlikte, Vitamin, protein ve mineraller bulundurmamakla beraber madeni tuzlardan da yoksundur. Şeker, sağlığımıza aykırı birçok işlemden geçtikten sonra, kimyasal maddelerle ağartılarak rafine edilir.  Şeker yenildiğinde açlık geçici olarak yatışır. Kandaki şeker miktarı yükselince, fazla miktarda insülin salgılanır. İnsülin, şekerin yağa dönüşmesini kolaylaştırır. Kandaki şeker miktarını düşürür; tekrar açlık hissi belirince yeme ihtiyacını uyarır. Beyaz şeker sırf glikozdan meydana gelir. Bu sebeple hiç yenmemesi daha iyidir. Kesin tadı, boğaz tıkayıcı ve iştah kesici özelliği olan bu madde; vitamin ve proteinli diğer besinlerden yeterince alınmasını önleyerek ve dişleri çürüterek bedene zarar verir” dedi.

   En çok diyabet hastalarını etkiliyor

Diyabet hastalarının da şeker tüketimine değinen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr.  Çelik,  “Ramazan Bayramı en çok diyabet hastalarını etkiliyor. Tatlıların çok tüketildiği bu bayramda diyabet hastalarının daha dikkatli davranması gerekiyor. Şeker, reçel, çikolata, dondurma, helva, hazır meyve suları, pasta ve tatlılardaki şeker kan şekerinde ani yükselmeler yaptığından dolayı şeker hastalarının bu tür gıdalara dikkat etmeleri gerekiyor. Kepekli ekmek, bulgur, kuru baklagiller gibi kan şekerinin daha geç ve daha yavaş yükselmesini sağlayan yiyeceklere daha çok yer verilmelidir.Bayram sabahında güne mutlaka zeytin, süt, az yağlı beyaz peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltıyla başlamak doğru olur. Hamur işleri, reçel ve marmelat gibi basit şeker içeren yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Kahvaltı, öğle ve akşam olmak üzere üç ana öğün ile bunları destekleyen iki veya üç ara öğün olacak şekilde beslenmek, yaşam kalitenizi artıracaktır. Hastalar ilaçlarını düzenli kullanmalıdır. İlaç tedavisine rağmen kan şekeri yüksek olan hastalar, tedavilerinin tekrar düzenlenmesi için hekimlerine başvurmalıdır” şeklinde konuştu.

   Aşırı şeker tüketimi insanın sağlığını etkiler

Beyaz şekerin sebep olduğu hastalıklar ve hastalık belirtilerinden bahseden Çelik, “ Yapay şeker sindirim organlarını tahriş etmekte ve karaciğeri yormaktadır. Zamanla mineral yoksunluğu, kemik ve diş şikâyetleri, uykusuzluk, gece korkuları ve bunların yanı sıra diyabet (şeker hastalığı), romatizma, karaciğer şikâyetleri, yorgunluk, kaşıntı, sinirlilik ve çöküntü halleri, nefes darlığı, çarpıntı gibi hastalıklar görülür. Aşırı şeker tüketimi insan sağlığını etkilediğinden dolayı çocuklarda aşırı tüketimden şüphelenildiğinde en yakın bir sağlık kurumuna başvurulmalıdır” İfadelerini kullandı.

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!