olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Seçim bitti, Urfa artık icraat bekliyor

Seçim bitti, Urfa artık icraat bekliyor
Seçim süreci sona erdi. Şanlıurfa halkı artık dikkatlerin çözüm bekleyen sorunlara çevrilmesini istiyor.

Faruk Deveci/Şanlıurfa OLAY

Genç nüfusun yoğun olduğu kentte en önemli problemi işsizlik oluşturuyor.  Eğitim, Enerji, Sağlık, Tarım-Hayvancılık, Ulaşım, Sanayi alanında birikmiş olan ve Suriyelilerden kaynaklanan problemler kentte yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiliyor.

  Mecliste çoğunluğu AKP ve MHP’nin oluşturduğu Cumhur ittifakı alırken, dikkatler şimdi seçim vaatlerine çevrildi.

Cumhurbaşkanı Urfa'ya hangi vaatlerde bulunmuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 20 Haziran 2018 günü Nevali Otel arkasında düzenlenen mitingde Şanlıurfa'ya verdiği bu vaatler hafızlarda tazeliğini koruyor:

''Birkaç yıl içinde Şanlıurfa, Viranşehir ve Siverek'te bin 550 kişilik yurt binaları açacağız. Bunun yanında merkezde bir olimpik yüzme havuzu, Bozova'da gençlik kampı, Ceylanpınar, Eyyübiye, Akçakale, Harran ve Birecik'te gençlik merkezleri yapıyoruz.

Bin 700 yataklı şehir hastanemizle birlikte 5 adet sağlık tesisimizin şu anda inşası devam ediyor. 6 ihtisas alanından oluşan şehir hastanesini 2021 yılında hizmete açmayı planlıyoruz. Şehrimize inşa edeceğimiz 35 adet sağlık tesisi projemiz daha var. Bunları da en kısa sürede hayata geçiriyoruz.

Ulaşım projeleri

Toplam maliyeti 980 milyon lira olan 9 adet yol projesinin yapımı hızla sürüyor. Şanlıurfa-Bozova yolu, Şanlıurfa-Kuzey Batı çevre yolu, Akçakale-Ceylanpınar yolunun kalan kesimleri bu yıl tamamlanacaktır.  Şanlıurfa'yı hızlı trenle tüm Türkiye'ye bağlıyoruz.  Gaziantep istikametiyle ilgili etüt çalışmaları devam ediyor. Mardin istikametiyle ilgili etüt çalışmaları da yakında başlıyor. Şanlıurfa-Diyarbakır hızlı tren projemizin kesin proje ihalesine ise bu yıl çıkıyoruz.. Böylece şehrimize 3 ayrı tren hızlı tren projesi kazandırıyoruz..

 

GAP'TA sulama yatırımları

Birecik Baraj gölünün turizmini canlandırmak için Halfeti kıyısında bir adet bağlama limanı yapıyoruz. Aynı şekilde Atatürk Baraj Gölü'nün turizmini canlandırmak için de Siverek kıyısındaki Takoran Vadisinde 3 adet, Hilvan ve Bozova ilçeleri kıyısında ise 2 adet yanaşma yerleri yapıyoruz. İki projenin de etüt çalışmaları devam ediyor.

İşsizliğin çözümü GAP…Bunun için çok büyük kaynaklar ayırarak GAP'ı hızlandırdık. Atatürk Barajı'ndan aldığımız suyu, inşa ettiğimiz 221 kilometre uzunluğundaki kanalla getiriyor, 2 milyon dekarın üzerindeki tarım arazilerinin sulanmasını sağlıyoruz. Bu sulama kanalı, 161 kilometrelik Süveyş Kanalından daha uzundur. Bu sulama kanalının hayata geçmesiyle 433 bin kişiye istihdam, yıllık 500 milyon lira gelir sağlanacak. 1 milyon 275 bin dekar araziyi sulayacak tesislerin yapımı devam etmektedir.

Çiftçinin elektrik sorunu

Siverek ve 19 köyün uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılayacak isale hattı ve arıtma tesisi inşaatı devam etmektedir. Sulama, aynı zamanda enerji ve elektrik anlamına gelmektedir. Bu konuda birtakım sıkıntılarınız olduğunu biliyorum. Sizlerin derdine derman olacak birtakım çözümler geliştirildi, inşallah en yakın zamanda bunları da hayata geçireceğiz. Önümüzdeki dönemde Şanlıurfa'yı her alanda lokomotif şehirlerden biri haline getiriyoruz.''

Seçim beyannamesinde neler var?

Ak Parti seçim öncesinde 'Güçlü Hükümet, Güçlü Meclis, Güçlü Türkiye' başlığı altında 'Seçim Beyannamesi' hazırlamıştı.

O beyannamede ilimizi ve bölgemizi ilgilendiren vaatlerden bazıları şöyle:

''Sağlık hizmet sunum kalitesinin artırılması amacıyla toplam 42.459 yataklı sağlık kampüsü, sağlık yerleşkesi, devlet hastanesi, şehir hastanelerini içeren 30 proje Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) Yöntemi ile yapılmaktadır. KÖİ yöntemi ile hayata geçirilecek projeler arasında 1700 Yataklı Şanlıurfa Şehir Hastanesi de bulunmaktadır.

 

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP)

Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman, Batman, Gaziantep, Kilis, Siirt, Şırnak illerini kapsayan GAP Eylem Planında 2014-2018 dönemi için 26,7 milyar TL tutarında kaynak kullanılması öngörülmüş olup, 2014-2017 yılları arasında 17,1 milyar TL harcama gerçekleştirilmiştir. Bu yatırımlar sonucunda 2014 yılı itibarıyla bölgede 425 bin hektara ulaşan sulama yapılan alan miktarının Eylem Planı döneminin sonu olan 2018 yılı sonu itibarıyla 1,1 milyon hektara ulaşması, 2014 yılında yüzde 15,6 olan bölgedeki işsizlik oranının ise 2018 yılında yüzde 10,3’e indirilmesi hedeflenmiştir.

Eylem Planının en önemli projeler arasında yer alan ve Güneydoğu Anadolu Projesi’nin (GAP) vizyonu olan, 1.200 megavat kurulu güce sahip Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Projesinin inşaatında fiziki gerçekleşme %97 düzeyine ulaşmıştır. Ilısu Barajı ve HES’ in tamamlanması ile birlikte GAP enerji yatırımlarında fiziki gerçekleşme %90’nın üzerine çıkacak ve Cizre Barajının yapımına imkân sağlanacaktır.

Barajın tamamlanması ile birlikte yıllık ortalama 4.12 milyar kilowatt saat enerjinin üretilmesi, böylece sadece elektrik üretiminden ülke ekonomisine yıllık 1,3 milyar TL katkı sağlanması ve 4.000 kişiye iş imkânı sağlanması hedeflenmiştir. Proje için 2018 yılında 855 milyon TL kaynak tahsis edilmiştir. Projenin 2019 yılı itibarıyla tamamlanması öngörülmektedir.

GAP Eylem Planı kapsamındaki en önemli projelerden bir diğeri olan Silvan Barajı Projesi ile de bölgede 235 bin hektar alanın sulanması hedeflenmiştir. Projenin tamamlanmasıyla birlikte bölgede 300 bin kişiyeiş imkânı sağlanması ve ülke ekonomisine yılda 1,2 milyar liralık doğrudan katkı sağlanması hedeflenmiştir. Projede şu ana kadar 1 milyar TL’nin üzerinde harcama gerçekleştirilmiş, 2018 yılı için ise 406 milyon TL kaynak tahsis edilmiştir. Mevcut durumda, Silvan Baraj İnşaatının fiziki gerçekleşmesi 2018 yılı itibariyle %48 düzeyindedir. Projenin 2021 yılı sonu itibarıyla tamamlanması öngörülmektedir.

 

Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi

2,5 milyar TL maliyetli projeyle toplam 95 bin hektar alanın sulanması hedeflenmektedir. Atatürk Barajından pompajla alınacak suyu Taşbasan Depolamasına ulaştıracak yaklaşık 47 km’lik Suruç Ovası Sulaması Ana İletim Kanalı ve sulama yatırımlarının 56 bin hektarlık kısmı 2017 yılı sonu itibarıyla tamamlanmış; tamamının ise 2022 yılı sonuna kadar tamamlanması programlanmıştır.

 

Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri Projesi:

2,5 milyar TL maliyetle, toplam 6,1 milyon hektar alan toplulaştırılmıştır. 2018 yılı içerisinde 800 bin hektar alan daha toplulaştırılarak, 2018 yıl sonu itibariyle toplulaştırılmış alan büyüklüğü 6,9 milyon hektara ulaşacaktır. Bu çalışmalar sonucunda yatırım ve işletme maliyetlerini düşürülecek ve çok daha rekabetçi bir tarım sektörünün altyapısını oluşturulacaktır.

 

Aşağı Fırat 2. Merhale Projesi:

6,2 milyar TL maliyetli proje kapsamında yaklaşık 216.000 hektar alanın sulanması hedeflenmiştir. Bugüne kadar yaklaşık 43.000 hektar alanın şebeke inşaatı tamamlanmış, 91.000 hektar alanda ise inşaat çalışmaları halen devam etmektedir. Ayrıca projenin önemli bir ünitesi olan yaklaşık 221.000 m’lik Mardin Ceylanpınar Ana Kanalı tamamlanmıştır.

 

Bozova Pompaj Sulaması:

 

2 milyar TL maliyetli proje ile yaklaşık 60.000 hektar arazi sulanacaktır. GAP Eylem Planı kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalarla yaklaşık 28.000 hektar alan sulamaya hazır hale getirilmiş, yaklaşık 8.000 hektarlık alanda ise şebeke inşaatı halen devam etmektedir.

Bilgi iletişim teknolojileri destekli entegre uzaktan sağlık ve bakım uygulamalarını yaygınlaştırılacağız. E-Nabız uygulaması ile her hastanın sağlık geçmişinin hekimi tarafından görüntülenmesini sağlayacak, mevcut durumda 7 milyon olan e-Nabız sistemini kullanan vatandaş sayısını 12 milyona yükselteceğiz. Anne ölüm oranlarını yüz binde 14,7’den 9’a düşüreceğiz.Bin canlı doğumda 5 yaş altı bebek ölüm oranları (tüm haftalar) 9,4’ten 8’e düşüreceğiz. Halen 78 ilde 156 adet olan Toplum Ruh Sağlığı Merkezlerini, 2023 yılına kadar 81 ilde 245’e çıkaracağız.

Çocuk işçiliği ile mücadelemiz güçlü bir şekilde sürecek. Bu alandaki çalışmalarına hız kazandırmak adına 81 ilde Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Birimleri oluşturacağız. Mevsimlik tarım işçilerimizin ve ailelerin yaşam ve çalışma şartlarını iyileştirme ile çocuk işçiliğini önlemeye yönelik projeleri ülke genelinde hayata geçireceğiz.

Tarımsal desteklerin belirlenmesinde ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerini dikkate alacağız. Desteklerde sadeleştirmeye giderek desteklerin etkinliğini artıracak, doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını ve gıda güvenliğini gözeteceğiz.

Yerel yönetimlerin öz gelirlerini artıracağız. Temel olarak kamu gelirlerinin sağlıklı ve sürekli kaynaklardan çağdaş yöntemlerle elde edilmesini sağlayacağız.

Coğrafi bilgi sistemleri altyapısını geliştireceğiz. Türkiye’de yatırıma uygun arazi envanterinin yatırımcıya elektronik ortamda sunulmasını sağlayacağız.

Endüstri Bölgeleri ve Organize Sanayi Bölgelerinde, özellikle yatırım yeri tahsisine ilişkin uygulama sürecinde karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik mevzuat düzenlemesi yapacağız.

Kırsalda yaşayan kadınlar için mevsimlik iş göçünün azaltılması, ücretsiz aile işçiliğinden üretken gelir getirici iş gücüne katılımının sağlanması için kırsalda kadın girişimciliğinin desteklenmesi, güçlendirilmesi ve yatırım imkânlarını artıracağız.

Yerel kuruluşlarda kadın istihdamına yönelik program ve proje geliştirme kapasitelerini artırmaya dönük teknik destek sağlayacağız.

“1 Senden 1 Benden Teşviki” ile imalat sektöründe faaliyet gösteren ve ustalık belgesi olan işverenlerimize çok avantajlı bir destek sunuyoruz.

Bu kapsamda asgari ücret üzerinden, ücret, sigorta primi ve vergi yükünü birer ay arayla karşılayarak hem 1-3 çalışanı olan esnafımızı hem de gençlerimizin istihdamını destekleyeceğiz.

Tarımsal piyasalarla finansal piyasaları ürün ihtisas borsası ile entegre edeceğiz.

Lisanslı depo sayısını, depolama kapasitesini ve ürün çeşitliliğini artıracağız. Sebze ve meyve ticaretinde düzenlemeye giderek yeni hal kanununu hayata geçireceğiz.

Frigya, Kapadokya, Hitit, Troya, Aphrodisias, Söğüt, Göller Bölgesi ve GAP turizm bölgeleri başta olmak üzere kültür, termal ve doğa temalıturizm gelişim bölgeleri oluşturacağız.

Tarım sektörümüzü diğer tüm sektörlerle işbirliği içinde; çevreyi koruyan ve kırsalda genç nüfusun artmasına öncelik veren, topyekûn kırsal kalkınmayı sağlayacak bir yaklaşımla ve etkin bir üretim planlaması yaparak yöneteceğiz. Ülkemizi hayvancılıkta kendine yeterli olan, bitkisel üretimde verimliliğini ve rekabet gücünü en üst düzeye çıkaran bir yapıya dönüştüreceğiz. Tarımsal desteklerimizin sayısını azaltarak daha etkin bir destekleme politikası izleyeceğiz.

Tarımsal destekleri asgari 3 yıllık dönemler için açıklayacağız. Tarım sanayi entegrasyonunu sağlamak için tarıma dayalı ekonomik yatırımlara yüzde 50 hibe desteği vermeye devam edeceğiz. Genç çiftçilere destekleme ödemelerinde pozitif ayrımcılık yapmaya devam edeceğiz. 2018 yılında yaklaşık 16.700 genç çiftçinin uygulayacağız. 81 il ve 250 köyde Birlikte Üretim Modelini hayata geçireceğiz.

Su yönetimine ilişkin mevzuattaki eksiklikleri ve belirsizlikleri giderip kurumların görev, yetki ve sorumluluklarını netleştireceğiz. İlgili tüm kurum ve kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonu geliştireceğiz. Kırsal alanda köy bazlı hizmet ve yatırım ihtiyacı analizi yapacağız. Kırsal nüfusumuzun temel ve altyapı ihtiyaçlarını karşılayarak kırsal alanda üretken bir biçimde yaşamasını sağlamayı amaçlıyoruz.''

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!