olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

ŞASEMKOM Başkanı: Haklı olduğumuzu gördüler

ŞASEMKOM Başkanı: Haklı olduğumuzu gördüler
Şanlıurfa Sebze ve Meyve Komisyoncuları (ŞASEMKOM) Dernek Başkanı Kemal Sezer, hal pazarında yaşanan sıkıntıları ve değişen fiyatlar karşısında hal pazarı esnafının yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

Her olumsuzlukta hal esnafının hedef gösterilmesine tepki gösteren ŞASEMKOM Başkanı Kemal Sezer, hal yasasının çıkarılması halinde hal esnafına danışılarak bir düzenleme yapılmasını istedi.

Sebze ve meyve sektöründe yaşanan durumları açıklayan Sezer, yaptığı açıklamada, “Malumunuz geçen yıldan ve bir önceki yıl özellikle hava şartlarında yaşanan olumsuzluklardan dolayı bunun üzerinde planlamadaki yanlışlar da eklenince olağanüstü fiyat yükselişleri söz konusu oldu. Maalesef Türkiye'de sebze halleri gündeme oturmuş hükümetimizin de öncelikli gündem maddesi haline gelmiştir ve hükümetimiz Bu konuyla ilgili yeterince araştırmalar yapmadan bir Hal Yasası çıkarma eğilimine girmiştir. Bizler zaman da bu işi yanlışını dile getirmiştik yükselen sebze meyve fiyatları hallerden kaynaklanmadığını tamamı bir arz talep dengesine bağlı olduğunu avazımız çıktığı kadar anlatmıştık. Çünkü piyasada bir malın Arzı yeterince olmadığı zaman talep yüksek olduğu zaman bu fiyatların yükselişi kaçınılmaz bir hal almıştı. Bunu biz o zaman da dile getirmiştik. Fakat o zaman bizi dinlemeyenler bugün bizim haklı olduğumuzu kabul etmek zorunda kaldılar” diye konuştu.

“ÇİFTÇİ, GEÇEN YIL KAZANDIĞINI BU YIL KAYBETTİ”

Fiyat yükselişlerinde hal esnafının sorumlu olmadığının altını çizen Sezer, doğru bir politika izlenilmesi gerektiğini belirterek, “Geçen yıllarda soğan, patates depolarında baskın yapanlar bugün tarlada çürüyen soğan ve patates üzerine herhangi bir destek sağlayamadılar. Bizim yıllardır anlatmış olduğumuz Türkiye'de mutlaka bir tarım envanterinin yapılması tarım bakanlığımız tarafından bir tarım programlarının planlamasını yapılması kaçınılmazdı. Geçen yıl 5 TL'ye satılan soğan bu sene tarlada 30 kuruşa satılamadı, tarlalarda kaldı. Geçen sene soğan ekip çok güzel para elde eden Çiftçiler Bu Sene geçen yıl kazanmış olarak paraları geri kaydetmek zorunda kaldılar. Biz diyoruz ki bir Hollanda örneğini ele alalım, bu çok zor değil dünyanın birçok ülkesinde yapılmış uygulanmış başarı sağlanmış modelleri Türkiye'mizde uygulayalım, çiftçimiz üretmiş olduğu ürünün Hasat döneminde ortalama kaça satacağını bile bilmeli, ne vatandaş fahiş fiyatla ürünü yemeli Ne de Çiftçi satamayacak durumda tarlada malı. Bu iş çok zor değil, bu iş tamamen Tarım Bakanlığı kontrolünde yapılacak bir planlama ile sağlanabilir. Bu yüzden Hal esnafımızın mağduriyetini gidermek açısından bu beyanatı vermek ihtiyacında bulunduk” dedi.

“MASA BAŞINDA HAL YASASI ÇIKARILMAZ”

Sebzelerin bugün çok düşük fiyata satıldığının altını çizen Sezer, fiyatların tek dengede tutulması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bugün hepinizin malumudur domates Şanlıurfa sebze halinde 70, 80, 90 kuruşa kalitesine göre alıcı bulamamaktadır, patlıcan herkese öyle biber herkese öyle bütün ürünler yerde Hal Pazarı ile dolu çiftçi ürünü getiriyor ve bizde ürünü satacak piyasa bulamıyoruz. Bu gerçekten hem bizim sektörümüz için acı bir olay hem de çiftçilerimiz için büyük bir kayıp. Biz  her zaman diyoruz ki makul  fiyatların aşırı yüksek olması hiçbir zaman hale esnafını  memnun etmez, peki Eğer geçen yıl bize yöneltilen suçlamalar doğru ise bu yıl  neden soğan fiyatı soğan yüksek fiyatlara satamadık? Mademki fiyatları biz yükseltiyorduk bu yıl biz 50 kuruşa hal pazarında soğan satamadık. Geçen yıl 5 liraya millet sıraya girerken bu yıl 5 kuruş 50 kuruşa biz  soğan satamadık. Ne olur hani esnafına elinizi çekin Bir Hal Yasası çıkarılsın, Biz destekliyoruz ama Hal Yasası çıkarırken hal esnafına danışılarak çıkarılsın.  Hal esnafı ile istişare halinde çıkarılsın. işi masa başı olan Ömründe hal pazarını görmemiş olan gece saat 2’lerde Hal Pazarı esnafı neler çektiğini bilmemiş olan bürokratların masa başında hazırlayacağı yasa kesinlikle ve kesinlikle sahada kalıcı olmayacaktır. sahada uygulama şansı bulamayacaktır. Ne olur hal yasasını gelin esnafımızla el ele verip, esnafımızın yetkilileri temsilcileri var birlikte oturalım birlikte doğruyu bulalım, güzel bir hal pazarı yasası çıkaralım. Hem çiftçimiz memnun olsun Hem esnafımız memnun olsun hem de vatandaşımız memnun olsun. Son olarak tarladan sofraya fiyatlardaki dengesizlik yine Değerli arkadaşlar Bu konuda Her zaman biz suçlu ilan edildik,  ama biz uygun bulduğumuz platformlarda hesabımızı ve haklarımızı savunan adına biz her zaman dedik ki değerli kardeşlerim hal pazarları etrafı Duvarlarla kapalı olan bütün satışları faturaya bağlanmış olan meslek gruplardır. Buyurun gelin bizim faturalarımızı kontrol edip,  bizim ürünü kaç liraya alıp kaç liraya sattığımız belli, ama birde bizden ürün alan vatandaşların Market,  pazarcı gibi son noktaları manavların onları ne satış fiyatlarını karşılaştırın bu abartılı fiyatların nereden kaynaklandığını o zaman görmüş olacaksınız. Biz eğer suçluysak cezamızı çekmeye razıyız ama biz suçlu olmadığımız halde günah keçisi ilan edilmekte istemiyoruz.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!