olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa’ya gelen kaçıyor...

Şanlıurfa’ya gelen kaçıyor...
Şanlıurfa’da öğretmen açığı bir türlü bitmek bilmiyor. Her yıl yapılan atamalarla kentte gelen öğretmenler, görev süresi dolar dolmaz il dışına tayin istiyor. Bu nedenle öğretmen açığı kapatılamıyor…

Aziz Çiftçi/İbrahim Halil Aslan/Şanlıurfa OLAY

 TÜRKİYE'NİN en kalabalık nüfusa sahip 9. ili olan Şanlıurfa'da, ilköğretimdeki öğrenci sayısı kendisinden büyük,İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra 4. sırada yer alıyor. Şanlıurfa eğitimde de 66 bin 279 öğrenci sayısıyla, bu alanda İstanbul'dan sonra 2. sırada bulunuyor.   Yaklaşık 1 milyon 700 bin nüfusunun yüzde 70'i, 30 yaş ve altında olan kentte, her yıl 50 bin civarında çocuk ilk kez okula başlıyor.İlk ve ortaöğretimde 544 binin üzerinde öğrencinin bulunduğu kentteki bu öğrenci sayısı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2010 yılı verilerine göre; 271 bin 208 nüfuslu Bolu, 490 bin 397 kişinin ikamet ettiği Çanakkale, 390 bin 428 nüfuslu Edirne ve 319 bin 637 kişinin yaşadığı Rize'nin de aralarında bulunduğu 42 kentte, ilin toplam nüfusundan daha fazla bir rakama denk düşüyor.

 10 bin öğretmen ihtiyacının bulunuyor

Okul çağındaki çocuk sayısının fazla olması nedeniyle Şanlıurfa'da, eğitim ve öğretimde yürütülen yoğun çalışmalar ve kampanyalarla yapılan yeni dersliklere rağmen kentte derslik açığı bulunuyor.Her yıl bine yakın derslik yapıldığı belirtilen Şanlıurfa'da bir türlü derslik açığının kapatamadığı kaydedildi. Derslik sıkıntısının ardından Şanlıurfa’da en büyük sorunların başında öğretmen açığı geliyor. 10 bin öğretmen ihtiyacının bulunduğu Şanlıurfa’da, yeni okulların açılması bu açığı daha da arttırıyor.

 En çok rehber öğretmen açığı var

Türkiye’de öğretmen açığının branşlara göre dağılımına bakıldığında ilk sırada 19 bin 730 rehber öğretmenler geliyor. Bunu 13 bin 122 okulöncesi öğretmen ve 10 bin 966 beden eğitimi öğretmeni ihtiyacı takip ediyor. Din kültürü öğretmen ihtiyacı 8 bin 882, İngilizce öğretmen ihtiyacı 8 bin 465.

 Şanlıurfa’ya gelen kaçıyor

Her yıl Şanlıurfa’ya yapılan atamalarla kentte gelen öğretmenler, görev süresi dolar dolmaz il dışına tayin istiyor. Bu nedeniyle açık bir türlü kapatılamıyor… Milli Eğitim Bakanlığı, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde öğretmenlerle ilgili hazırladığı raporda, birçok ilde öğretmen ataması yapılmış olmasına rağmen, öğretmenlerin durmak istemedikleri ve çeşitli özür grupları çerçevesinde bu illeri terk ettiklerini tespit etti.Raporda,  öğretmen açığının giderilmesine yönelik Güneydoğu Anadolu Bölgesine yapılan atamalara rağmen öğretmenlerin kalıcı olmaması nedeniyle açığın kapatılamadığı belirtildi.

 Doğu'ya giden öğretmene yüksek maaş

Hükümet ise,  öğretmen sıkıntısı için radikal tedbirler aldı. Yeni çalışmaya göre, Doğu'ya gidene fazla maaş, kira parası veya lojman verilecek.2015 programında ayrıca özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde büyük sorun olan tecrübeli öğretmenlerin bölgede kalmasının teşvik edileceği dile getirildi. Özellikle mevcut çözüm süreci ile birlikte yürütülmesi düşünülen yeni düzenlemeye göre deneyimli öğretmenlerin dezavantajlı bölgelerde ve okullarda uzun süreli çalışmasının özendirilmesi amacıyla ücretlerde farklılaşmaya gidilecek.

 Öğretmenlerin hakları iyileştirilmeli

OLAY’a konuşan Eğitim Bir-sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, eğitimin geleceğin inşası olduğunu belirterek, bu amaçla eğitime yapılan yatırımların her zaman ülkenin geleceğine yapıldığını söyledi. Coşkun, eğitimde en büyük ve en önemli faktörün öğretmen olduğunu ifade ederek, “Onun için öğretmenlerin sosyal özlük mali hakları mutlaka iyileştirilmelidir. Ülkemizde hala memur maaşlarına baktığımızda öğretmenler alt sıralarda yer alıyor. Bunun derhal değişmesi ve iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Öğretmenler mutlu edilmedikçe eğitimde yaşanan  aksamalar devam edecektir. Bu soruna hükümet acil bir şekilde çözüm bulmak zorundadır. Enflasyona baktığımızda yüzde 10’ ları  buldu ama öğretmen maaşlarında hiçbir gelişme olmadı” diye konuştu.

 Hakarete maruz kalıyorlar

 İbrahim Coşkun, Öğretmenlerle ilgili bir sorunda öğretmenlerin mesleki onuru  rencide edildiğini belirtti Coşkun, “ En ufak bir sorunda hakkında soruşturma ve velinin hakaretine maruz kalıyor. Baskı altında tutuluyor. Bu tür itibar sıkıntısının giderilmesi ve kazandırılması gerekir” dedi.

 10 bin öğretmen açığımız var

Urfa’da en büyük eğitim sıkıntısının öğretmen açığı olduğunu belirten Coşkun şöyle devam etti, “Öğretmen açığımız had safhadadır. Atanmayı bekleyen 200 bin öğretmenimiz var.  Urfa’da 10 bin  öğretmen açığımız bulunmaktadır. Urfa’nın artan nüfusu ve göç almasından kaynaklanan ister istemez böyle bir sorun ortaya çıkıyor.”

 Şanlıurfa’dan tayin istiyorlar

Urfa’ya gelen çok sayıda öğretmenin görev süresi dolar dolmaz  il dışına  tayin istediğini vurgulayan Eğitim Bir-sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun,“ Niye tayin istiyor. En önemli sebeplerden birkaç tanesi  Urfa’da ki  Sosyo politik durumlar ve kiraların yüksek olması geliyor. Onun için bu bölgelerde görev yapan öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi ve pozitif bir ayrımcılık uygulanması gerekiyor. Ankara’nın en güzel semtinde görev yapan öğretmen ve burada bir köyde öğretmenlik yapan aynı  maaşı alıyorsa burada bir sıkıntı var. Teşvikler yapılması gerekiyor ki bir öğretmen 4- 5 yıl burada rahat kalabilsin. Bu sıkıntılar giderilmediği sürece eğitim sistemimiz o şekilde gelişme göstermeden devam  eder” ifadelerini kullandı.

 Osmanlıca dersini destekliyoruz

 

Osmanlıca dersinin önemsediklerini dile getiren Coşkun, “ Harf devriminde millet bir gecede bildiği dili unuttu ve sıfırdan başladı. Bizim geçmişi mutlaka bilmemiz gerekiyor. Bizim hangi aşamalardan buraya geldik, bunu bilirsek geleceğe daha sağlam adımlar atarız. Bu ülkenin bir geçmişi vardır. Geçmişinde Osmanlıca dili, kitapları, yayınları  vardı. Bunların okunup bir derslerin çıkarılması lazım böyle bir şey de ancak Osmanlıca dersiyle mümkün olabilir. Bu amaçla Osmanlıcayı önemsiyoruz. Eğitim bir-sen olarak bunu destekliyoruz.” diye konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!