olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

“Şanlıurfa’nın kötü imajını düzeltmeliyiz”

“Şanlıurfa’nın kötü imajını düzeltmeliyiz”
OLAY’a konuşan Turizm acentesi yöneticilerinden Yunus Emre Atabek, “Medyada yayınlanan en ufak bir asayiş haberi Urfa imajını kötü etkileyebiliyor. Dışarda Urfa bambaşka tanıtılıyor. Bunları aşmalıyız ve daha fazla çalışmalıyız” dedi.

Röportaj/Mehmet Halhalli/Şanlıurfa OLAY

Turizm acentesi yöneticilerinden Yunus Emre Atabek ile gerçekleştirdiğimiz röportajda turist sayısının azalmasındaki etkileri tek gazetemize açıkladı. Uçuşların yetersiz ve pahalı olması, Göbeklitepe’nin kapalı olması, büyük operatörlerin turlarını iptal etmesi ve dışardaki kötü imajımız yüzünden turist sayısında düşüş yaşandığını söyleyen Yunus Emre Atabek, “Şanlıurfa’nın turizmini Valilik ,Kalkınma ajansı ve Belediyelerin ortak çalışması ile kalkındırabiliriz” diyor.

İşte o röportaj;

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

İsmim Yunus Emre Atabek yaklaşık 7 yıldır turizm işinde çalışıyorum. 5 Sene ETS tur müdürlüğünde çalıştıktan sonra Şanlıurfa’da Kançul Turizm bünyesinde çalışmalar yürütüyoruz. Ağırlıklı olarak uçak bileti, tur organizasyonları ve otel satışları gibi turizm işlemlerini yapan bir seyahat şirketinin yöneticiliğini yapıyorum.

TURİZM SEZONUNDA SEFERLERDE DÜŞÜŞ YAŞANDI

Şanlıurfa’da turizm şu anda geçmiş yıllara göre ne durumda?

Geçen senenin rakamlarını istatistikler verilerden bildiğimiz kadarıyla son yılda önceki yıllara göre turizmde bir düşüş var.Bununla ilgili son aldığımız rakamlarda yaklaşık 200 bin civarında bir turist kaybı yaşandı. Azalmasında belli sebepler var, bölgede yaşanan Suriye Savaşının etkisi, insanların bölgeye gelmesindeki önyargı.Bende Urfa’ya gelmeden bir önyargı ile gelmiştim ama şimdi buraya geldikten sonra Urfa’nın bambaşka bir olduğunu gördük. Bir kere güvenlik sorunu yok ama ne yazık ki dışarda lanse edilen Urfa bambaşka tanıtılıyor. Bunlar bizim için engel olmamalı ve bunları aşmalıyız ve daha fazla çalışmalıyız. Son yıllarda büyük tur acenteleri birçok seferini iptal etti ve bu da düşüşe neden oldu. Bizde butik turlarla turizmi Halfeti, Mardin, Harran, Göbeklitepe ve Şanlıurfa şeklinde kalkındırmalıyız. Bunun için de en ideal yöntem havayolu şirketleri ile yapılabilir. Maalesef Urfa’da turizmin yoğun olduğu bir dönemde Onurair uçuşlarını iptal etti. İstanbul’a olan sefer sayısı 5’ten 4’e düştü. Daha sonra bizim sunduğumuz rapor ve Türk Hava Yollarının çalışmaları sonucu sefer sayısı tekrar 5’e yükseldi.

 

ÖZEL SEKTÖRÜ TEŞVİK EDİP İLİMİZE ÇEKMEMİZ LAZIM

Peki şu andaki İstanbul seferleri yeterli mi?

Sefer sayıları tekrar 5’e çıkarıldı ancak yeterli değil. Şu anda 150 km uzağımızda olan Antep’e günde 15 uçuş varken 2 Milyon nüfuslu ilimizde ise 5 uçuş var ve burada üçte birlik bir azalma var. Talep yok gibi bir durum söz konusu değil. Uçuşlar 320,350 ve 370 seviyelerinde ve yüzde 90 doluluk oranı ile gidiyorlar. Hava yolu şirketleri bu doluluktan ve fiyattan memnun oldukları için daha fazla sefer koymuyorlar. Özel sektörü teşvik edip ilimize çekmemiz lazım. “

PROJELER GELİŞTİRMEMİZ LAZIM

Turistleri çekmek için neler yapmalıyız?

Büyük GAP turları iptal oldu. Butik turları alabilmemiz için batıda yaşayan yerli turisti çekebilmemiz için uçak fiyatlarının ucuz olması gerekiyor. 350 git 350 gel toplamda 700 lira bir uçak masrafı çıkıyor. Burada iki gece kaldığında araç kiralama içme ve yeme kattığımızda bir kişinin maliyeti 1200-1300 lira olabiliyor. Bu durumda turist şöyle düşünüyor. Bu masrafa 200 lira daha eklersek yurt dışına giderim düşüncesiyle hareket ediyor. Bugün 1300 lira Yunan adalarına tur düzenleniyor. Bu tur şeyler insanlara cazip gelebiliyor. Birazcık daha uçuş maliyetlerini düşürmemiz lazım. Urfa tanıtımı için farklı projeler geliştirmemiz lazım, bununla ilgili bizim de yetkili kişilere sunacağımız projelerimiz var.  Daha iyi bir hazırlık ve daha iyi bir tanıtımla ulaşımı geliştirerek, Urfa turizmini kalkındırabiliriz.

 

YETERLİ TANITIM YAPILMIYOR

Şanlıurfa’yı turistler hangi yönden daha çok tercih ediyor?

Ağırlıklı olarak Şanlıurfa’ya gelen turistler kültürel olarak seçiyor. Ancak Dini turizm olarak Urfa için büyük bir yanılgı var. Baktığımız zaman hem Müslüman, hem Hristiyan hem de Yahudi kesiminin önemli bir odak noktasıyız Mezopotamya’da.  Çok eski kültürel yapılarımız var. Bakıyorsunuz rahibeler evi var. Birçok dinin yapıları var. Biz aslında üç dininde inanç turizmini karşılayabilecek önemli bir noktayız. Bu konuda maalesef yeterli tanıtım yapılmıyor. Tanıtımlar yapıldıktan sonra bu imaj düzeltildikten sonra muhakkak bir turizm patlaması olacaktır.

 

KÖTÜ İMAJI DA DÜZELTMELİYİZ

Şanlıurfa’nın tanıtımını dışarda iyi yapabiliyoruz muyuz?

Fuarlara katılımın olduğunu duyuyoruz. Bir dönem Türk Hava yollarının bir tanıtım çalışması oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte billboardlara şimdi Şanlıurfa ne kadar güzeldir tanıtımı oldu ama bunlar yeterli değil. Daha fazla tanıtım ve reklam düzenlenmelidir. Kötü imajı da düzeltmeyliz. Tabi bunlara herkesin destek olması gerekiyor. Valilik ,Kalkınma ajansı ve Belediyelerin ortak fon hazırlayıp bir tanıtım projesi yapılabilir. Proje bizden istenebilir, bizlerinde sunacağı güzel projeler var. Tüm bunları yaptıktan sonra ulaşım sorunları ve uçak seferleri koordineli olarak olduktan sonra bir kalkınma olacaktır.”

 

Büyükşehir Belediyesinin Yamaç Paraşütü ve Teleferik projesi turizmin kalkınmasında bir etkisi olur mu?

“Muhakkak  bir etkisi olacaktır. Yamaç paraşütüne turistlerin büyük bir ilgisi oluyor. Urfa gibi bir ovada Harran ve Halfeti taraflarında yamaç paraşütü dikkat çekecektir. Bizim şöyle bir avantajımız da var. Yılın 9 ayı güneşli ve turizme elverişli bir ortamımız var. Turistlerin gelemeyeceği dönem sadece 3 aydır. Bizim kış ayında bile kar kıyamet olmayan bir iklime artı değer olarak sahibiz. Yılın 9 ayı yamaç paraşütü turistin ilgisini çekeceğini düşünüyorum. Bu yönden ben olumlu buluyorum.”

 

Göbeklitepe’nin kapalı turist sayısını düşürttü

Göbeklitepe’nin kapalı olması turist sayısının düşük olmasında etkili oldu mu?

“Elbette etkisi olmuştur. Göbeklitepe çok önemli bir nokta, dünya turizmi açısından da çok önemli bir noktada olduğu için etkisi olmuştur. Sadece bununla sınırlamak doğru olmaz. birçok etkeni sırlayabiliriz. Büyük operatörlerin turlarını iptal etmesi,  kötü bir imajın bölgede yayılması, en ufak küçük bir olayı Tüm Şanlıurfa’ya yaymak gibi kötü bir imajımız var iç turizm de ve medyada yayınlanan en ufak bir asayiş haberi Urfa imajını  kötü etkilebiliyor. Burada medyaya önemli görevler düşüyor. Ufak bir haberi ulusal medyaya taşımamak gerekiyor. Ulusal medyaya düştüğünde bunun geri dönüşleri hem esnafa hem de Şanlıurfa’nın imajına zarar veriyor.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!