olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa’nın en çok tercih edilen okuluyuz

Şanlıurfa’nın en çok tercih edilen okuluyuz
Özel Celal Çiftçi Anadolu Sağlık Meslek Lisesi Yönetim Kurulu Başkanı Celal Çiftçi, dergimiz Anadolu Aktüel’e verdiği röportajda, sağlık meslek liselerinin sorunları, Şanlıurfa ve Türkiye’deki eğitim kalitesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık ve eğitim alanında yaşanan sorunların giderilmesi adına ciddi bir yatırım ile Şanlıurfa’ya hizmet etmek istediğini belirten Çiftçi, amacının kaliteli bir eğitimin yanında geleceğe sağlam adımlarla yürüyen bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak istiyoruz." dedi

 ‘İdealist bir yaklaşım içerisinde olduk’

Sürekli olarak idealist bir eğitim anlayışıyla hareket ettiklerini söyleyen Çiftçi, “Bu alana adım attığımızda ciddi manada sıkıntılar vardı. Ama biz hep idealist bir yaklaşım ile çalıştık. Bizim tek hedefimiz vardı; sağlıklı nesil yetiştirme… Yetiştirdiğimiz insanların bize hizmet edeceğini düşündüğümüzden dolayı biz bu işi zevk ile yapıyorduk. Biz bu şuurla yola çıktık.” şeklinde ifadeler kullandı.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1975 yılında Şanlıurfa’da doğdum ilkokul, Ortaokul ve liseyi Şanlıurfa’da okudum. Eğitimimi tamamladıktan sonra 1992 yılında ŞRT’de göreve başladım. 1993 yılında TV63, 1994 yılında da ATV’de kameraman olarak çalıştım. 1998’de ise ATV GAP Bölge Temsilciliği görevinde bulundum. 2005 yılında da Şanlıurfa Olay Gazetesi’ni kurdum. 2013 yılında ise Özel Celal Çiftçi Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’ni kurdum.

Sağlık Meslek Lisesi kurma fikri nereden doğdu; bize bundan biraz bahseder misiniz?

Biz gazetecilik yaptığımız yıllarda bazı özel okullara danışmanlık yaptık. Bu süreçte özel okulların durumunu yakından takip etme fırsatı buldum. Burada bu okulların halinin içler acısı olduğunu gördüm. Çoğu özel lise kurumları para endeksli çalışıyordu. Sağlıkla alakası olmayan insanların elindeydi. Sağlık ihmale gelecek bir alan değildir. Sağlıkta hata yapılırsa insanların hayatlarına veya sakatlanmalarına sebep olunabilir.

‘Kendi lisemizi kurduk’

Öncelikle burada bulunan iş adamlarına söyledik, “Şanlıurfa’da sağlık lisesi anlamında eksiklik var” diye. Ancak kimse buna yanaşmadı. Şanlıurfa’da o zaman iki tane sağlık lisesi vardı. Ben de Karaköprü’de kendi arazim üzerine gerekli girişimler sonucunda Özel Celal Çiftçi Anadolu Sağlık Meslek Lisesini kurdum. Bu sektöre girdiğimde çok zor şartlarda bu işi yapmaya çalıştım ve başardım.

‘Tek hedefimiz vardı; sağlıklı nesil yetiştirmek’

2013’te okulumuzu kurduğumuz zaman normalde bina kontenjanına göre öğrenci alacaktık. Mevzuat değişikliği oldu. Bu da hepimiz için büyük sıkıntı oldu. Cemaat okulları 300 – 500 kontenjan alırken biz 96 kontenjanla ciddi bir sıkıntı yaşadık. Ama bizim tek hedefimiz vardı; sağlıklı nesil yetiştirmek… Yetiştirdiğimiz insanların bize hizmet edeceğini düşündüğümüzden dolayı bu işi zevkle yapıyorduk. Biz bu şuurla yola çıktık. Çünkü tabloya bakınca bizi mutlu eden şey ortaya çıkıyor. Bu da iyi insan yetiştirmek ve bu insanların iyi yerlere gelmesidir.

‘Kalite anlamında kesinlikle taviz vermedik’

Biz hep idealist bir yaklaşım içerisinde olduk. Kalite anlamında kesinlikle taviz vermedik. Çünkü eğitim ve öğretim disiplinden yoksun yürümez. Bunun için eğitim kadrolarımızı özenle seçiyoruz. Çünkü evlatlarımızı bu kadro ile yetiştiriyoruz. Bunun yanında Konferans salonundan, spor salonuna, halı sahasından bol yeşil alanına, laboratuarına kadar özenle donatılmış bir okul kuruduk.

Şanlıurfa’da sağlıklı nesillerin yetişmesi adına bir yatırım yaptınız; bu yatırımı yaparken ne gibi destekler aldınız?

Normalde gazetecilik mesleğini icra ettiğimiz için ‘Urfa’ya yatırım gelmiyor’ diye sürekli yakınır ve buna göre de haberler yapardık. Ancak şuan görüyorum ki Şanlıurfa’ya yatırım yapmak akıl karı değil. Neden diye sorarsanız: Altyapı anlamında Şanlıurfa çok yetersiz. Büyük bir yatırım ile okul kurduk. Düşünsenize iki yıl boyunca internet sıkıntısı çekerek vınlarla falan idare ederek işleri götürmeye çalıştık. Defalarca Türk Telekom’a gitmemize rağmen iki yıl sonra ancak bu hizmeti alabildik. Yani durum o kadar vahimdi ki bir okulun internet hizmeti almak için Bakana kadar çıktığını gördük. Bu tablo bizi ciddi anlamda üzdü.

Şanlıurfa’da eğitim alanında ve bahsettiğiniz sorunların aşılması adına okul olarak neler yapıyorsunuz?

Sorun anlamında özellikle belirtmemiz gereken en büyük sorun staj sorunudur. Biz Kamu Hastaneler Birliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü 10 yıllık staj protokolü imzaladık. Yeni çıkan yasalara göre staj yapan öğrencilerin maaş alması gerekiyor. Biz bu şekilde müracaat ettiğimiz zaman bu kadar öğrenciye staj parası veremeyeceklerini söylediler. Staj anlamında öğrencilerimizin mağdur olmaması için kendi imkânlarımız ve bireysel çabalarımızla öğrencilerimize staj yaptırıyoruz. Artık kanunların işlevsel hale getirilmesi gerekiyor. Ben dört yıl önce bir protokol imzalamışsam herkesin buna uyması gerekiyor. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı bir genelge çıkarmışsa buradaki kurumların da buna uyması gerekiyor. Bu yapılmazsa özel sektörün önünü kapatmış oluruz.

Şanlıurfa’da eğitim sıralamasının diğer illere göre geri olmasının sebepleri arasında bu saydığınız sorunlar var mı?

Urfa’da eğitim sıralamasının diğer illere göre geri olmasının temel sebebi mevsimlik tarım işçiliğidir. Bu şehir aynı zamanda tarım şehridir. Aileler çalışmaya gittiği zaman çocuklarını bırakacak bir yerleri olmadığından mecburen çocukları da tarlaya götürüyor. Bu da onların eğitimlerinden yoksun kalmasına neden oluyor.

‘Eğitim anlamında önemli gelişmeler yaşanıyor’

Şanlıurfa’da artık eğitim anlamında önemli gelişmeler yaşanıyor. Şanlıurfa’da son sınavlarda 200’e yakın Türkiye birinciliği çıktı. Bu demek oluyor ki Şanlıurfa’da bir şeyler değişiyor. İnsanlar artık eğitime destek ve önem veriyor. Eğitim kalitesinin çıtası artık yükseliyor. Bunda yöneticilerin de çok etkisi var. Çünkü Cumhuriyet tarihinde kurulmayan okul sayısı Metin İlci Bey döneminde kuruldu. Sınıflar 50 kişilik iken şu anda 25-30 kişilik oldu.

Sağlık meslek liselerinin Şanlıurfa eğitimine ne gibi bir katkısı var; sizce kalite anlamında bu liseler çıtayı yükseltiyor mu?

Şanlıurfa’da iki tane sağlık meslek lisesi kapatıldı. Sadece sağlık liseleri değil, diğer bütün özel okulları da saymak gerekiyor. Bunlar kalite anlamında bir şeyler yapmak adına değil de para endeksli çalışırlarsa bu şehir adına felaket olur. Ama bu işi iyi yapan da var, kötü yapan da var. Ancak yetkililerin bu konuda devreye girmesi gerekiyor. Bu okullarda eğitim ne seviyede, öğretmen açıkları var mı yok mu diye sıkı bir denetim yapmaları gerekiyor.

‘Ciddi manada rahatsız olduğum konular var’

Bir insan olarak bir eğitimci olarak ciddi manada rahatsız olduğum konular var. Sağlıklı bir eğitim verilmelidir. Bu öğrenciler yarın hemşire olacak ve göreve başlayacaklar. Peki, bir kaza geçirdiğinizde hastalandığınız zaman size kim bakacak? Biz sonuçta bunların eline düşeceğiz. Bu çocuklar bizi tedavi edecekler.  Buradan velilere sesleniyorum; 1000 TL için ucuz, sıradan okullar tercih etmesinler. Çünkü 4 yıl okuttuğunuz öğrenciyi beşinci yılında cezaevinde ziyaret edebilirsiniz. Çünkü sağlıkta yapılacak hataların telafisi yoktur. Onun için Özel Celal Çiftçi Anadolu Sağlık Meslek Lisesi olarak en iyi eğitimi vermek için çalışıyoruz.

‘Yılda en az 10’a yakın konferans veriyoruz’

Öğrencinin iş hayatına atıldığında ileriki zamanda hasta ilişkilerinin iyi olması için kendi okulumuzda konferanslar veriyoruz. Yılda en az 10’a yakın konferans veriyoruz. Bu konferansları verenler, savcılar, doktorlar, rektörler, belediye başkanlarıdır. Bu konferansları yapmamızın sebebi de özgüven vermektir. Hep televizyonda gördükleri insanları karşılarında görüp soru sorup sorguladıklarında bir özgüven patlaması oluyor bu çocuklarda. Bizim öğrencilerimiz bazen bizi de sorguluyor. Bu tablo bizi çok mutlu ediyor.

‘Sağlıkta şiddetin önüne geçmek için çalışıyoruz’

Sağlıkta en büyük sıkıntıların başında biliyorsunuz şiddet geliyor. Biz sağlıktaki şiddetin önüne geçmek adına okulumuzda vücut dili eğitimi verdik. Bu yolla öğrenci çalışma hayatına başladığında hasta ile nasıl iletişim kuracağını ve nasıl yaklaşacağını öğreniyor ve şiddetin önüne geçiliyor. Çünkü çocuğu hasta bir baba ya da anneye nasıl yaklaşacağınızı bilmezseniz sıkıntı yaşarsınız. Bu eğitimin karşıdaki insanı anlama konusunda önemi büyüktür. Bu anlamda okul olarak ciddi manada çalışıyoruz.

‘Şanlıurfa’nın en çok tercih edilen okuluyuz’

Şanlıurfa’nın en idealist okulu biziz. Geçtiğimiz gün Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde yapılan bir toplantıda açıklanan istatistiklerde diğer okullara 25 öğrenci kayıt yaparken biz 58 öğrenci kaydı aldık. Artı 20’ye yakın öğrencimiz de devlet desteği olmadığından devlet okullarına geçti. Herkesin eksikleri vardır. Veliler ve konunun uzmanlarıyla görüşerek bu eksiklikleri gideriyoruz. Bu konuda da başarılıyız. Bu bizi mutlu ediyor. Şanlıurfa’nın en çok tercih edilen okuluyuz. Hastaneler bize gelip kalifiye eleman talebinde bulunursa biz bu talebi karşılamak için hazırız.

Sağlık meslek liselerinin tercih edilmesi sizce sadece iş bulma imkânlarının fazla olmasından mı kaynaklanıyor?

Sağlık meslek liselerinin tercih edilmesinin nedenlerinin başında sürekli ihtiyaç duyulan bir alan olmasından kaynaklanıyor. Bu alana erişmek isteyen çocuklarımız güvenilir ortamlarda okumak istiyor. Liseyi bitirdiği gibi iş bulma imkânına sahipler. Üniversiteye geçişlerinin de rahat olması daha çok tercih edilmesine sebeptir.

Son olarak şunları söylemek istiyorum;

Şanlıurfa’daki sağlık liseleri arasında dağlar kadar fark vardır. Yarın öbür gün iş bulma anlamında işveren hangi okulda mezun olduğunuzu soracaktır. Diplomanın hangi kurumdan alındığı çok önemlidir. Diplomaların ve okulun da en az yüzde elli tercih edildiğini unutmayın. Çünkü öğrencinin mezun olduğu okulun önemli olduğunu unutmayın. Okulu tercih ediyorsanız üç kuruşa bakmayın. Gidin bakın, araştırın ve ona göre en kutsal varlığınızı emanet edin.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!