olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa’nın bereketli toprakları

Şanlıurfa’nın bereketli toprakları
Türkiye’de tarım alanında büyük bir öneme sahip olan Şanlıurfa suyun gelmesi ile birlikte yeni tarım ürünlerini yetiştirerek birçok bölgenin ihtiyacını karşılıyor.

Haber: Mehmet Halhalli

Türkiye’nin tarımına büyük katkı yapan Şanlıurfa Harran ve Suruç Ovaları ile Türkiye tarımının bel kemiği konumuna gelmiş durumda. Kırmızı mercimeğin merkezi olan Şanlıurfa Türkiye’nin mercimeğinin büyük bir kısmını karşılıyor. Her geçen gün yeni bir ürün yetiştirmeye başlayan Şanlıurfalı çiftçiler son olarak da Suruç Ovasında yer fıstığını üretmeye başladılar.

Kırmızı mercimeğin merkezi konumunda

Şanlıurfa karakteristik iklimi yazları sıcak ve kurak geçmesi ile birlikte sıcağı ve kuraklığı seven tarım ürünü olan kırmızı mercimeği Şanlıurfa Türkiye’nin büyük bir ihtiyacını karşılamaktadır. Şanlıurfa yetiştiği kırmızı mercimeği ile Türkiye’nin ihtiyacı olan çorbalık malzemenin büyük bir bölümünü karşılıyor..

Şanlıurfa pamuğun merkezi haline geldi

GAP Şanlıurfa’da etki alanını artırması ile beraber endüstriyel bitkilerden birisi olan Pamuk Şanlıurfa’da Harran, Bozova ve Suruç’ta yetiştirilerek Türkiye’nin pamuk merkezi haline geldi. Pamuk yazları sıcak ve suyun bol olduğu iklimleri sevdiğinden Şanlıurfa’da bu iklimsel özellilere sahip olduğundan Pamuk’ta ilk sırada yer alıyor.

Çilek üretiminde durmak bilmeyen Urfa Tarımı

Harran Ovasın’da alışık olmadığımız Çilek tarımı ilk defa 2011 yılında yapıldı. Her yıl pamuk ve mısırın merkezi olan Harran Ovası 2011 yılında ektiği çilek ile Şanlıurfa ikliminin tarıma ne kadar elverişli ve ne kadar zengin olduğunu gösterdi. 2011 yılında üretimine başlanan çilek ile Urfalı çiftçiler farklı tarım ürünlerine yöneldiler. Her geçen yıl zenginleşen tarım ürünleri ile büyük önem kazanan Şanlıurfa çileği ile de artık Türkiye’nin en önemli çilek üretim merkezi oldu.

Mısırın odak noktası Şanlıurfa

Pamuğu ve Kırmızı Mercimeği kadar mısır üretimi ile de tarım alanında zengin olan Şanlıurfa hemen her bölgesinde mısır tarımı yapılmaktadır. Yılda iki ürün alabilen Şanlıurfa hemen her ilçede mısır tarımını yapmaktadır. Harran Ovası, Suruç Ovası, Viranşehir, Akçakale, Bozova ve Siverek’te tarımı yapılan mısırın Türkiye’nin önemli bir kısmını karşılamaktadır.

Yeni tarım ürünü yer fıstığı

Şanlıurfa’da onca tarım ürünlerinin yanında bu yıl Suruç Ovasında yer fıstığı üretimi yapıldı. Fıstığı ile meşhur Şanlıurfa’da daha çok Osmaniye’de yetişen yer fıstığının da ekimi ve hasadı yapıldı. Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde ekimi yapılıp şuan da hasadı yapılan yer fıstığının oldukça verimli ve kaliteli olduğu görülüyor. Osmaniye yer fıstığına taş çıkaran Şanlıurfa yer fıstığının tadı oldukça güzel.

Suruç çiftçilerinin ektiği yer fıstığının verimi de oldukça iyi durumda. Suruç Ovasında GAP ile birlikte farklı tarım ürünleri ilçede denenmeye devam ediyor.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!