olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa'da sürpriz olabilir...

Şanlıurfa'da sürpriz olabilir...
2011 genel seçimlerinde 10 vekil meclise gönderen AK Parti'de 2015 seçimlerinin sıkıntılı geçeceğe benziyor.CHP ve MHP, 2015 seçimlerinde işi sıkı tutarken, HDP barajı aşması durumunda Şanlıurfa’dan meclise en az 3 yada 4 vekil gönderebilir…

Aziz Çiftçi/HABER-ANALİZ

 2015 Haziran’da yapılacak olan milletvekili seçimleri için siyaset kazanı kaynamaya başlıyor. Özellikle Şanlıurfa’da AK Parti yoğun bir trafik yaşanırken, diğer partiler, yol haritasını belirlemeye çalışıyor. 2011 genel seçimlerinde 10 vekil meclise gönderen AK Parti'de 2015 seçimleri sıkıntılı geçeceğe benziyor.

 Dengeler alt üst olacak

HDP'nin , Abdullah Öcalan’ın avukatı Cemo Tüysüz, Osman Baydemir ile güçlü adaylara seçime gireceği Şanlıurfa'da yüzde 10'luk barajın parti olarak aşılması durumunda meclise en az 3 yada 4 vekil gönderebilir…BDP'nin barajı aşması ve CHP'nin güçlü adaylarla seçime girmesi Şanlıurfa’da  dengeleri de alt üst edecek. Zira Şanlıurfa'da 2011 seçimlerinde hiç bir varlık göstermeyen CHP ve MHP ise 2015 seçimlerinde işi sıkı tutuyor.

 CHP’den Bucak sürprizi

2 dönem Siverek İlçe Belediye Başkanlığını yapan ve 2014 yerel seçimlerini kaybederek koltuğunu devreden Ali Murat Bucak'ın CHP'den aday olarak gösterilmesi durumunda meclise gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. CHP'nin bir diğer aday adayı Hasan Oğul ise, 2014 yerel seçimlerinde aday olarak gösterildiği Eyyübiye ilçesinden aldığı 30 bin oyun CHP tarafına kayması ile Hasan Oğul'da meclise girebilir.MHP'de ise durum önceki dönemlere göre farklı görünüyor.2011'de meclise vekil gönderemeyen MHP, bu yıl en az 1 kişiyi meclise göndermeyi planlıyor. Bu durumda 2011 genel seçimlerinde 10 vekil meclise gönderen AK Parti'de 2015 seçimlerinin sıkıntılı geçeceğe benziyor.

 İşte Şanlıurfa’dan Partilerin izlediği yol;

 ZAFERLE AYRILMAK İSTİYOR

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP):7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlerden zaferle ayrılmak isteyen AK Parti,Şanlıurfa’da yol haritasını belirlemeye çalışıyor.Çözüm sürecinde Türkiye'nin en önemli siyasal aktörlerinden biri haline gelen HDP’yi Şanlıurfa’da çok güçlü bir rakip olarak gören AK Parti, özellikle halkın istediği adayla yola çıkacak. Haziran 2015’te yapılacak olan seçimi önemli kılan ve güçlü adaylarla seçime girilmesini gerektiren en önemli husus, Erdoğan’sız AK Parti.  Haliyle bu seçim, diğer seçimlere göre Şanlıurfa’da siyasi partiler arasında daha çekişmeli geçecek. Halkın Recep Tayyip Erdoğan’a olan ilgisinin oldukça yüksek olduğu gerçeği, seçim sonuçlarıyla da görülüyor fakat Cumhurbaşkanı seçilen Erdoğan’ın AK Parti’nin başında yer almamasının parti açısından önemli bir dezavantaj olacağına inanılıyor.

 Adaya değil, Erdoğan’a oy veriyorum

Şanlıurfalı seçmenlerin sıklıkla dile getirdiği “Adaya değil, Erdoğan’a oy veriyorum” söylemlerinin bu seçimde sandığa nasıl yansıyacağı da merak konusu. Bu durum, AK Parti’nin güçlü isimlerle yola çıkması gerektiği gerçeğini de ortaya koyuyor. Aksi halde seçimde beklenmeyen sonuçların yaşanmasının kaçınılmaz olacağı da bilinen bir gerçek olarak ortada duruyor.

 HDP ŞANLIURFA’DA İDDİALLI

Hakların Demokratik Partisi (HDP):HDP ise, Öcalan’ın avukatı Cemo Tüysüz ve Osman Baydemir’in yanı sıra güçlü adaylarla seçime gireceği Şanlıurfa'da, yüzde 10'luk barajın parti olarak aşılması durumunda meclise en az 3 yada 4 vekil gönderebilir…Çözüm sürecinde aktif rol alan ve Güneydoğu’da oy oranlarını arttıran Hakların Demokratik Partisinden Şanlıurfa milletvekili olabilmek için 12'si kadın olmak üzere 87 başvuru yapıldı. Şanlıurfa'da HDP, AKP'den sonra en çok başvurunun yapıldığı parti oldu.

 KILIÇTAROĞLUN’DAN SÜRPRİZ TEKLİF

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) : Şanlıurfa'da 2011 seçimlerinde hiç bir varlık göstermeyen CHP ise 2015 seçimlerinde işi sıkı tutuyor. Meclise en az 2 vekil göndermek isteyen CHP, Şanlıurfa’da güçlü adaylarla seçimlere girmeye hazırlanıyor. 7 Haziran seçimlerinde özellikle Doğu ve Güneydoğu’da oylarını artırmak isteyen CHP, yüzde 30 bandını aşmak için geniş bir aday yelpazesiyle seçime katılacağı belirtiliyor.  Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun özel çalışma yürüttüğü Şanlıurfa’da CHP sürpriz isimler arayışında.

 Bucak adaylık başvurusunu yaptı

Siverek İlçesinde eski Belediye Başkanı Ali Murat Bucak’a  Şanlıurfa’da Milletvekilliği teklifi eden CHP, olumlu yanıt aldı.Teklifin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile de görüşen Ali Murat Bucak kararını verdi ve Ankara’da Aday Adaylık müracaatını yaptı.2 dönem Siverek İlçe Belediye Başkanlığını yapan ve 2014 yerel seçimlerini kaybederek koltuğunu devreden Ali Murat Bucak'ın CHP'den aday olarak gösterilmesi durumunda meclise gitmesine kesin gözüyle bakılıyor. CHP'nin bir diğer aday adayı Hasan Oğul’da , 2014 yerel seçimlerinde aday olarak gösterildiği Eyyübiye ilçesinden aldığı 30 bin oyun CHP tarafına kayması ile meclise girebilir.

 MHP’DE HEDEF 1 VEKİL

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) : 2011'de meclise vekil gönderemeyen MHP’de Şanlıurfa’da bu yıl en az 1 kişiyi meclise göndermeyi planlıyor.12 Mart’ta başlayan Milletvekili aday adaylığı için 34 isim başvuru yaptı.Şanlıurfa il teşkilatına 15, MHP Genel Merkezine aralarında  eski il Başkanı İbrahim Özyavuz, Dr.Mahmut Subaşı ve Kardiyoloji Uzmanı Dr.Ömer Çağlar Yılmaz’ın da aralarında  19 kişi Milletvekili aday adayı olmak için başvurduğu belirtildi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!