olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa\'da Suriyeli çıkmazı büyüyor

Şanlıurfa\'da Suriyeli çıkmazı büyüyor
Suriyelilerin akınına uğrayan Şanlıurfa, sosyal ve ekonomik çıkmazla karşı karşıya kaldı.

İlimizde savaştan kaçan binlerce Suriyeli misafir ediliyor. 

Kayıt altına alınan mülteciler, neredeyse Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ile aynı haklardan yararlanabiliyor. Bu durum kamu kurumlarında yoğunluğu da artırıyor. Özellikle sağlık alanında Suriyeli göçmenlerden kaynaklı ciddi bir yoğunluk yaşanıyor. 

Bazı kliniklerde randevu tarihleri bir veya birkaç ay sonrasına kadar uzayabiliyor. 

Bu durum aynı zamanda ciddi oranda sağlık harcamasını da beraberinde getiriyor.

Suruç, Akçakale, Harran,  Ceylanpınar ve Viranşehir’deki çadır ve konteynır kentlerde Ekim ayı itibariyle 101bin 502 mültecinin barındığı bildirildi.

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye’deki kamplarda en fazla Suriyeli Şanlıurfa il sınırları içinde bulunuyor.

Çeşitli illerdeki kamplarda 260 bine yakın Suriyeli yaşıyor. 

Şanlıurfa, kamplardaki Suriyeli bakımından 101 bin 502 kişiyle ilk sırada yer alırken, 42 binin üzerinde Suriyelinin kamplarda ikamet ettiği Gaziantep ikinci sırada yer aldı.

İl genelinde kamp dışında yaşayanların sayısı ise bir süre önce Şanlıurfa Milletvekili seçilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Faruk Çelik tarafından “350-400 bin arasında’ açıklanmıştı.

Türkiye'deki kayıtlı mülteci sayısı 2015 Ekim ayı itibarıyla 2 milyon 72 bin oldu. 

İstatistiklere göre, ülkemizdeki her 4 Suriyeliden biri Şanlıurfa’da yaşıyor.

Kamp alanı dışında yaşayan Suriyeli misafirler, konaklama alanı bulmakta zorlanıyor. Kentte 3-4 ailenin iç içe oturduğu çok sayıda ev var.  Bu sorun yalnızca kendilerini değil, şehirde yaşayan tüm vatandaşları yakından ilgilendiriyor ve huzursuz ediyor.

Uzmanların bu konudaki bazı önerileri şöyle:

“Belediyelerin İller Bankası tarafından dağıtılan Genel Bütçe Vergi Gelirleri Pası hesaplamalarında Şanlıurfa’da yaşayan Suriyeli misafirlerin sayısının da kent nüfusuna eklenerek hesaplanması ve ilimizin genel bütçe vergi geliri payının arttırılması sağlanmalıdır.

Suriye’deki iç karışıklıklar sebebiyle yaşanan kitlesel nüfus hareketi sadece hukuki bir sorun oluşturmayıp aynı zamanda sosyal, ekonomik, mali, ticari ve güvenlik boyutunda ciddi sorunlara neden olmaktadır.

2011 yılından bu yana Suriye’de devam eden iç karışıklık ve bağlı olarak yaşanan kitlesel güç dalgaları Suriyeli sayısında ciddi bir artışa neden olmuştur. Yoğun göç alan şehirlerin başında Şanlıurfa gelmektedir. Kentimize gelen Suriyeli sayısı Avrupa şehirleri ile karşılaştırıldığında, orta ölçekteki bir kent nüfusuna eş değer bir sayıya oluşturmuştur. Uluslararası hukuktan doğan yükümlülükler ve iç hukukta oluşturulmaya çalışılan yapısal düzenlemeler, tüm bu unsurlar dikkate alınarak özenle ele alınmalıdır.

Mülkiyet sahipleri ve Suriyeli kiracılar arasında yapılacak sözleşmelerden ilgili Belediye birimlerinin de bilgisi olması ve konaklama alanı olmayan yerlerin art niyetli kişiler tarafından kiraya verilmesi halinde cezai müeyyideler uygulanması gerekmektedir.

 

Mahalle muhtarlarıyla, Yabancılar Şube Müdürlükleri ve AFAD görevlileri arasında koordine sağlanarak ilimizdeki her mahalle ve sokaktaki kayıt dışı misafirlerden haberdar olunmalıdır.”(urfahizmet)

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!