olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa’da inşaat sektörü denetleniyor mu?

Şanlıurfa’da inşaat sektörü denetleniyor mu?
Şanlıurfa’da inşaat sektöründe konut üretimi hız kesmeden devam ediyor. İnşaat denetim şirketlerinin kurulu olmasına rağmen Şanlıurfa genelinde yapılan inşaatların sağlıklı denetlenmediği iddia ediliyor.

Ayetullah Yüksel/İbrahim Halil Aslan

 ŞANLIURFA’da hızla gelişen inşaat sektörüne giren firmaların yeterince denetlenmediği yada sağlıklı denetlenmediği iddia ediliyor.   İnşaat alanının konumuna uygun olan projenin tasdik edilmesinden, temel açılımına,temelin derinliğinin tespitinden,konulan demirinden,statik hesap uygunluk denetimine, çimentonun dozaj ölçümünden kalite kontrolü gibi hayati önem taşıyan projenin dışına çıkılması halinde raporu veren kurum sorumlu tutuluyor.

 Kağıt üzerinde olmasın

Tüm bunlara rağmen yap-sat işiyle uğraşanların nasıl denetlendikleri, denetleniyorsa, bu denetimleri yapanların ehli olup olmadığı yönünde araştırma yapılmasını isteyen vatandaşlar, inşaatların temel atma işinden anahtar teslimine kadar denetim yapılmasını istiyor.   Yapı denetim firmalarını göreve davet eden vatandaşlar, kentte yapılan ve yapımına devam edilen inşaatların denetlenmesini bekliyor. Ayrıca yapı denetim firmalarının bu işleri kağıt üzerinde sadece mütaahite para karşılığı endeksli değil yasaların öngördüğü şekilde yapılması isteniyor...

 Malzemeler de büyük önem taşıyor

Son dönemde inşaat sektöründe hızlı bir artış yaşanırken, milyonlarca lira maliyetle yapılan yüksek katlı yapılarla birlikte tüm inşaatlarda tercih edilecek malzemeler de büyük önem taşıyor.İnşaata başlamadan önce, hangi malzemelerin kullanılacağı ve marka tercihinin ne yönde olacağının planlanması gerekiyor.Kaliteli ve kendini ispat eden yapı malzemelerinin tercih edilmesi, inşaat sırasında meydana gelebilecek kötü sürprizlerin de önüne geçiyor.Beton, demir çelik, yalıtıma yönelik malzeme ve marka çeşitliliği giderek artarken, inşaat yapmak isteyenler de bu noktada ince eleyip sık dokuyor.Hayallerindeki eve sahip olmak isteyen vatandaşlar da artık, inşaat sırasında hangi marka ve ne tür malzemelerin kullanıldığını da bilmek istiyor. Bu noktada, yapı malzemelerinin kalitesi her açıdan büyük önem taşıyor.

 Sağlıklı olmalı

İnşaat yapımında kullanılacak beton ve demir seçimleri, binanın depreme olan dayanıklığı ve temele verilen ağırlığı etkilerken, ısı yalıtım malzemelerinin seçimi de özellikle ev sahipleri için büyük önem taşıyor.Son yıllarda inşaat yapımında kullanılan malzemelerin kontrolüyle ilgili çıkarılan yönetmeliklerle birlikte görevli denetçiler, yapılan şikayet üzerine, direk numune alıyor ve belge kontrolü yapılıyor.Yapı Malzemeleri Yönetmeliği'nde ürünlerin piyasaya güvenli olarak arz edilmeleri yeterli olmayıp, ürünlerin yapıda doğru yerde doğru şekilde kullanılması gerekiyor. İş yeri güvenlik ve sağlık planı Bir iş ortamı sağlık ve güvenlik planı tüm alan için henüz işe başlanmadan önce çıkarılması gerekir.İlk etapta inşaat yeri ve iş yeri ortamı düzenleyicisinin, bu plan ve projenin hazırlanmasını sağlaması gerekir. Müteahhit yada işi üstlenerek müteahhitin yerini almış herhangi biri bu planın yapılmasından sorumludur. Amaç, inşaatın daha sonraki tüm safhalarında bu iş yeri ortamı güvenlik ve sağlık planının kullanılmasıdır.

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!