olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa\'da hayırseverlere çağrı..

Şanlıurfa\'da hayırseverlere çağrı..
Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları İnsani Yardım Platformu Başkanı Osman Gerem, “Ben tüm hayırseverlere bir çağrım olacak. Bu ramazan ayında kimsenin boynunu bükük bırakmayalım” dedi.

Röportaj:Ahmet Meral/Şanlıurfa OLAY

 Suriye’de iç savaş sürürken, Türkiye’de çok zor şartlarda hayatlarını sürdüren halkın ihtiyaçlarının karşılıyor."Güvenli liman" gördükleri Türkiye'ye sığınan, çatışmaların ardından memleketlerine dönenler de, Türkiye'nin sınır ötesi yardımlarıyla ayakta duruyor.Türk Kızılayı ve İHH İnsani Yardım Vakfı ile Suriye'ye iki yılda 204 tır insani yardım gönderen Şanlıurfa İnsani Yardım Platformu Suriye’de halkının ihtiyaçlarını karşılamak için seferberliğini sürdürüyor.

  Yardıma ihtiyaç nerede insan varsa ulaşmaya çalışan Şanlıurfa Sivil Toplum Kuruluşları İnsani Yardım Platformu’nun Başkanı Osman Gerem, ile yapılan  yardımları ve iç savaş nedeniyle kentte gelen  Suriyelileri konuştuk. Gerem, Suriyelilerin yükünün sadece sınır şehirlerine yüklenmesine yakındı.

 İşte o röportaj…

 SOMUN EKMEĞİ DAĞITMAYLA BAŞLADIK

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Yaklaşık 22 senedir yardım kuruluşlarında çalışıyorum. Daha önce bizim insanlarımız diye bir oluşumla Urfa’da 5 kişiyle yola çıktık. Ramazan ayında kendi çevremizde ilk önce insanlara nasıl yardım edeceğiz diye başladık. Somun ekmeği dağıtmaya başladık.  O gün bugündür o şekilde devam ediyorum.

 SINIR ÖTESİNE 204 TIR YARDIM GÖNDERDİK

Yardım platformunuz çalışmalarını anlatır mısınız?

Şanlıurfa’da sınır için de ve ötesinde yardımlarımız devam ediyor. Yaklaşık 4 seneden beri Suriye’de yaşanan iç savaş nedeniyle ülkemize göç etmek zorunda kalan sadece Şanlıurfa’da olan 500 bin Suriyeli kardeşlerimize elimizi uzatıyoruz. Sınır ötesine şu ana kadar 204 tır yardım gönderdik. Urfa’da olan Suriyeli kardeşlerimize de 518 tıra yakın yardım yaptık. Tabi bu yardımlar yeterli mi derseniz hayır yetmiyor. Türkiye’nin birçok ilinden daha fazla Suriyeli barındırıyoruz. Tabi kitle büyük olunca ihtiyaçta çok oluyor. Bu kadar insan olunca bunlar sadece barınak hazırlamakla bitmiyor her türlü ihtiyaçları var. Biz elimizden geldiğince bütün ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya ve yardım etmeye çalışıyoruz.

  SÜRE UZADIKÇA YARDIMLARDA DÜŞTÜ

 Yardımlarınız eskisi kadar devam ediyor mu?

Şanlıurfa’daki hayırsever çok büyük fedakârlık yaptı. Evlerini açtılar, gönüllerini açtılar, ekmeklerini paylaştılar. Azim ve sabırla kardeşlerine sahip çıktılar. Şunu belirtmek isterim ki ilk zamanlarda daha Suriye’de olaylar yeni yaşanırken Sınır illerde olan yani göç alan Urfa, Kilis, Gaziantep’te ki vatandaşlar ellerinden ne geldiyse yaptılar. Bu süre bir yıl böyle devam etti.  Bunun yanında tabi süre uzadıkça yardımlarda düşüyor haliyle bir azalma oldu. Bizde Türkiye geneli tura çıkıp burada ki durumu anlatıyoruz. Çünkü burası dışardan göründüğü gibi değildi. Onlara Urfa’da ne kadar misafirin olduğunu söylüyoruz.

 

  GELEN YARDIMLARIN YÜZDE 90 HATAY, KİLİS, REYHANLI’YA GİDİYOR

  Dışarıda yeteri kadar yardım gelmiyor mu?

Suriye konusun Şanlıurfa Türkiye’nin gündemine gelmedi. Dışardan gelen yardımların yüzde 90 Hatay, Kilis, Reyhanlı’ya gidiyor. Urfa’ya yardımlar gelmiyor. Yani dışardan gelen yardımlar Gaziantep’i geçmiyor. Ne zaman biz gidip durumu anlattığımızda Urfa’da da 500 bin Suriyeli olduğunu anlatarak yardımlar alıyoruz. Yoksa yardımların büyük çoğunluğu o illere gidiyor. Tabi bu çalışmaları yaparken sivil toplum kuruluşları, İş adamları ve büyükşehir belediyeler bizi yalnız bırakmadı.

 Peki, neden Urfa’ya yardım gelmiyor?

 Yardımların Urfa’ya gelmemesini iki nedeni var. Bir Urfa’yı huzur şehri olarak görmeleri bu şekilde düşünerek sanki burada yardıma muhtaç insan yokmuş gibi algılanıyor. İkincisi Urfa’da Hatay, Maraş, Reyhanlı gibi benzer olaylar olmadığında sanki burada her şey tam donanımlı bir şekilde gidiyormuş gibi bütün ihtiyaçları halk tarafından karşılandığı sanılıyor. Tabi biz bunun öyle olmadığını anlatmaya başladıktan sonra buraya yardım gönderilmeye başlandı. Bu insanlarımız Suriye’den geçişleri devam ediyor. Dün 10 bin kişi daha girdi. Biz hemen bölgeye giderek ihtiyaçlarını karşılama adına çalışmalara başladık.

 URFA’YABU YÜK AĞIR GELMEYE BAŞLADI

Şanlıurfa’ya binlerce göç oluyor. Ne olacak bu süreç?

 Şanlıurfa’da gerçekten fazla insanın çalışabileceği bir saha yok. İlimiz bir tarım ili sanayi şehri değil. Tarıma gidilecek fazla kimsede yok. Kaldı ki bizim yerli halkımızın işe ihtiyacı var. Onlarında çalışması gerekiyor. Biz diğer iller gibi sanayisi gelişmiş il değiliz mesela Antep gibi değiliz. Yani Antep 300 bin Suriyeli nüfusu rahat bir şekilde barındırabilir. Fakat Urfa bu yükü artık taşımamaya başladı. Nüfus çoğaldıkça artık sorunlar baş göstermeye başladı. Bunun için bir çözüm aranması gerekir. Sadece buraya getirip başıboş bırakılmaması lazım. Sokakta boş gezen her şeyi yapar. Boş işlerle uğraşır.  Onun için biz onlara bir meslek öğretilmeli ve daha sonra istihdamları sağlanacak başka illere gönderilmeli. Urfa daha fazla yükü taşıyamaz. Bu yükü hafifletmemiz gerekiyor. Urfa’da 500 bin sayıya ulaşan Suriyelileri diğer illere de yayılması gerekir. Nu yük  sadece bir veya iki ile yüklenmemesi lazım.

   YERLİ HALKIN  YARDIMLARI DEVAM EDİYOR

 O kadar yardım yapılıyor Suriyelilere, peki Urfa’da ki yoksullar unutuldu mu?

 Gündem Suriye olunca öyle oldu. Ben size daha önce 22 senedir yardım işleriyle uğraşıyorum. Tabi yoksullarımız fakirlerimiz var. Onlarında yardımları devam ediyor. Fakat şimdi misal 10 bin yerli aileye yardım yapıyorsak Suriyeli 60 bin aileye yardım yapılır. Bu süreçte de biraz Suriyelilere daha yoğunluk gösterildiği için sanki yerli halkımıza hiç yardım yapmıyormuşuz sanılıyor. Suriyelilerin yoksul ve yardıma muhtaç çok sayıda olduğu için öylede yapmak zorundayız. Bizim için yerli fakirlerimiz dün ne ise bugünde öyledir. Yardımları ihmal edilmiyor aynı şekilde devam ediyor. Biz burada mahkûm ailelerine de yardım ediyoruz. Sosyal yardımlaşma vakıflarımızdan aynı şekilde yerli halkımıza yardımlar yapılıyor.

 

YARDIMLARIMIZIN DA BİR DERECESİ VAR

  Yardımlarınızı neye göre yapıyorsunuz?

Bize başvuranların öncelikle nerede oturduğu ikamet adresi alınır. Daha sonra bizim sosyal inceleme diye bir formumuz var. Aileyi incelemeye giDen arkadaşlarımız O ailenin yardıma muhtaç olup olmadığına karar verir. Yardımlarımızın da bir derecesi var. Bu aile birinci derece olan var ikinci derece olarak tespitleri yapıyor. Bizde derecesine göre yardımlarımızı yapıyoruz.

 

  10 BİN KOLİ RAMAZAN PAKETİ DAĞITACAĞIZ

Ramazana özel bir çalışmanız olacak mı?

 Biz her ramazanda mutlaka ramazan paketi dediğimiz kumanya dağıtımlarını yapıyoruz. Bu yılda aynı şekilde öyle bir çalışmamız var. Bize her yıl 10 bin civarı koli dağıtıyoruz. Bu yılda yaklaşık aynı sayıda bir yardım kolisi gelecek. Buna benzer uluslararası çalışan yardım kuruluşları da bize yardım gönderiyor. Hayırsever iş adamlarından gelen yardımlar var. Belediyelerimizin ramazan özel yardımları olacak. Bunları güzel bir şekilde organize ederek bizde ihtiyaç sahiplerine gönderiyoruz. Ramazanda kimsenin boynu bükük geçirmesin diye elimizden gelen gayreti göstereceğiz.

 

SEÇİMLER GELEN YARDIMLARI ETKİLEDİ

 7 Haziran seçimleri size gelen  yardımlarınızı etkiledi mi?

 Evet, seçimler bizim gelen yardımları etkiledi. Bizim en çok yardım sağladığımız ay ramazan ayıdır. Çünkü bu ayda insanların yardım ve merhamet duyguları kabarıyor. Bizim toplumda da hani adet haline gelmiş 11 ay bekleriz ramazan geldi mi yardım etmeye başlarız. Tabiri caizse ramazan ayı bizim harman ayımız. Bu yıl seçime denk geldiği için halk seçime kitlendi. Biraz buda yardımları 2. plana attı.

 

KİMSENİN BOYNUNU BÜKÜK BIRAKMAYALIM

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Ben tüm hayırseverlere bir çağrım olacak. Bu ramazan ayında kimsenin boynunu bükük bırakmayalım. Yardım yapabildiğiniz kadar yapmalıyız. Herkesin aklına şu kıssa gelsin. “ Bir Somalili çocuk bir hocaya soruyor hocam bizim ne iftarımız ne sahurumuz var. Allah bizim orucu kabul eder mi? Ramazanın şartında var ya sahur ve iftar onun için sordum diyor. Hocada çocuğa cevap veremeden hüngür hüngür ağlamaya başlamış” Onun için bizim her soframızda on çeşit yemek varken bir ekmeği de bulamayan kardeşlerimizi düşünelim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!