olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa’da Gübre satışları başladı

Şanlıurfa’da Gübre satışları başladı
Şanlıurfa’da Ekim ayına girilmesi ile beraber birçok yerde ekin ekimi yapılmaya başlandı. Çiftçiler ise, Arpa, buğday ve Mercimek ekimi için gübre alımına başladı.

MEHMET HALHALLİ/ŞANLIURFA OLAY

Eylül ve Ekim ayının kurak geçmesinden dolayı çiftçiler ekim yapmaktan kaçınırken, Ekim ayının sonu itibariyle yağışların başlamasıyla birlikte çiftçiler tohum ve gübre temini yapmaya başladı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ise,  “Gübre alacak çiftçilere Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemine (TUKAS) kayıtlı olmak zorunluluğu getirdi.

Belgesini getiren çiftçi nitratlı gübre alabilecek

Şanlıurfa Olay Gazetesi'nin İl veya ilçe müdürlüğü, gübre satın almak isteyen çiftçilerin sistemdeki arazi ve ürün durumunu göz önünde bulundurarak 4 nüsha e-reçete düzenleyecek. Çiftçi, e-reçete ile gübreyi satın alacağı bayi veya dağıtıcıya başvuracak. Bayi veya dağıtıcı, e-reçeteye göre çiftçiye söz konusu gübrelerin satışını yapacak.Dağıtıcı veya bayi tarafından “Çiftçi Yol Kontrol Belgesi” düzenlenerek nakil yapılacak, söz konusu dağıtıcılar çiftçiye sattığı kalsiyum amonyum nitrat gübrelerini gösteren e-reçetenin bir kopyasını bağlı olduğu il/ilçe müdürlüğüne haftalık bildirecek.

   Şanlıurfalı gübre esnafından Erdal Polat, çiftçilerin belgelerini getirmeleri halinde gübre alabileceklerini belirterek, “Gübre alacak çiftçilere Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ne kayıtlı olmalı ve bağlı oldukları odalarından gübre alabilir belgesini aldıktan sonra gübre alımı yapabilirler” dedi.Çiftçilerin yağışların başlaması ile birlikte gübre almaya başladıklarını belirten Polat, “ Çiftçilerimiz yağışların başlamasıyla birlikte kuru tarım ile yöntemi ile çalışan çiftçilerimiz gübre teminlerini yapmaya başladı. Sulu tarım yapan çiftçilerimiz pamukları hala topladığından onlar ekimi biraz daha geç yapıyorlar. Muhtemelen sulu tarım yapan çiftçilerimiz Kasım ayı sonunda ekimlerini yapacaktır” diye konuştuç

Şanlıurfa’da Gübre fiyatları

Esnaf  Erdal Polat, ton bazında gübre fiyatlarını şu şekilde sıraladı:

“20 – 20 Kükürtlü gübrenin tonu  1120 TL’ye satılıyor.

Super 20 Kükürtlü gübrenin tonu 1220 TL’ye satılıyor.

18 – 46 DAP (Di Amonyum Fosfat) Gübrenin tonu ise 1600 lira ’ya satılıyor.Amonyum 33 Nitratlı gübrenin satışı ise devlet tarafından yasaklandığından satışı tüm ülkede yapılmıyor.”

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!