olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa’da eczacılık kârlı bir meslek olmaktan çıktı

Şanlıurfa’da eczacılık kârlı bir meslek olmaktan çıktı
Dolap: ’Eczacılarımız zor durumda. Karlılık oranlarının arttırılması için reçete başı hizmet bedeli ödenmeli‘

Faruk DEVECİ
27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Mahmut Dolap, yürüttükleri mesleğin karlı bir olmaktan çıktığını söyledi. 
Karlılık oranının düşmesi nedeniyle meslektaşlarının bir çoğunun sıkıntı içerisinde olduğunu anlatan Dolap, Eczacıların mevcut ekonomik şartlarının iyileştirilmesi anlamında hükümetten bazı beklentileri bulunduğunu belirtti. 
Dolap,  reçete başı belli  hizmet bedeli verilmesini önerdi. 
“İlaç pazarını etkileyen faktörlerdeki gelişmeler, ilaç dağıtımının depolardan başlayan hızlı ve etkin dağıtım ağı ile semt eczaneleri vasıtasıyla tabana yayılması, ilaç tüketiminin artmasına TL ve kutu bazında büyük bir hacme ulaşmasına sebep olmuştur. Bu hacim artışı bakanlığının sağlık bakanlığının sağlık harcamaları bütçesine ciddi yük getirmiş, bütçe hedeflerinde sapmaya  yol açmıştır. 
Sabit giderler nedeniyle depoların maliyetlerinin artmasına, depolar ve eczanelere yaptıkları iskonto, mf, promosyon gibi satış artırıcı uygulamaları geri çekmesine, eczanelerin maliyetlerinin artmasına, kârlılıkların düşmesine sebep olmuştur.
Eczanelerin sattıkları ilaç, ilaç dışı ürünler için fatura ve perakende yazar kasa fişi düzenlemektedir. 
İlaç satışları ağırlıklı olarak SGK'ya fatura edilmektedir. Ayın başından ay sonuna kadar yapılan reçeteli satışlar biriktirilmek suretiyle ayın sonunda fatura düzenlenir. Fatura tarihini takip eden ayın 15'inci gününe kadar SGK'ya teslim edilir. Hastalar Muayene katkı payı ödemeleri esnasında belge, fiş istemektedirler. Özellikle katkı payı ödemelerini kredi kartı ile yapıldığında ne şekilde belge verileceği ile ilgili olarak eczacılar da tereddüte düşüyor. 

İSKONTO UYARISI
Öte yandan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Sinan Erdem, ’Eczanelerin SGK ile anlaşmasında fazla iskontoya tabi olmaması‘ konusunda bir duyuru yayınladı. 
Erdem‘in eczacılaa uyarıları şöyle: 
’‘Her yılın mart ayı sonunda SGK ile eczaneler arasında yıllık yapılacak olan sözleşme için medula sistemine girilen bir önceki yıla ait hasılat tutarında yazılan hasılatlarda bazı hatalar olduğu fark edilmiştir. 
Eczanemizin MEDULA sistemine girmesi gereken Yıllık Hasılat Tutarı Mart Ayında verilen Gelir Vergisi Beyannamesindeki Gelir Tablosu Ekinden alınmalıdır. Zaten SGK nın Mart Ayında Hasılat bilgilerini Sisteme girmesini isteme sebebi de budur. Bu hatalardan kaynaklı eczanemiz 0-700.000 arasında iskontoya tabi olması gerekirken 700.000 – 900.000 arasında ıskontoya tabi olduğundan eczane fazla oranda ıskonto ödemek zorunda kalacaktır‘‘

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!