olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa’da ‘Çin Seddi’ni temsili olarak yıktılar

Şanlıurfa’da ‘Çin Seddi’ni temsili olarak yıktılar
Çin işkencelerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar için İHH İnsani Yardım Vakfı üyeleri ve vatandaşlar Cuma namazı sonrası eylem yaptı. Eylemde, kartonlarla yapılan temsili Çin Seddi yıkıldı.

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından, Çin’de işkencelere maruz kalan Doğu Türkistanlılar için Şanlıurfa’da eylem yapıldı. Cuma namazı sonrasında Balıklıgöl Platosunda yapılan eyleme, derneğin üyelerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş da destek verdi.
 


 

ÇİN SEDDİ YIKILDI

Açıklamada zaman zaman tekbir sesleri yükselirken, vatandaşlar İngilizce ve Türkçe dövizler taşıdı. Emniyet ekipleri tarafından güvenlik önlemlerinin de alındığı açıklamayı grup adına İHH Şanlıurfa İl Temsilcisi Behçet Atila yaptı. Eylemde, kartonlarla yapılan temsili Çin Seddi yıkıldı.
 


 

DOĞU TÜRKİSTAN TÜM DÜNYA GÜNDEMİNDEN SAKLANMAKTA’

Doğu Türkistan’da politik eğitim kampları dramının sürdüğünü dile getiren Atila, Müslüman Uygurların her türlü hak ihlaline uğradığını söyledi: “2000 yılı sonrasındaki siyasi, ekonomik ve askeri atılımlarla gündeme gelen Çin, sınırlarının doğu ve batısında iki farklı yüzle ortaya çıkmaktadır. Özellikle uzun yıllardır asimilasyon ve yıldırma politikaları yürütülen Doğu Türkistan tüm dünya gündeminden saklanmakta, Müslüman Uygurlar her türlü hak ihlaline maruz bırakılmaktadır.”
 


 

'ZULÜMLER NETİCESİNDE YÜZLERCE İNSAN HAYATINI KAYBETMEKTEDİR'

Kurulan kamplarda yüzlerce insanın hayatını kaybettiğini ifade eden Atila, “Sincan Uygur Özerk Bölgesi Komünist Parti Sekreteri olan Chen Chuanguo'nun 2017 Nisan ayından itibaren Doğu Türkistan'daki Uygurlar hapishanelere veya zorunlu Politik Eğitim Kampları’na göndermesi ve beyin yıkamaya yönelik uygulamalar Çin için yüz kızartıcı yeni bir fiil anlamına gelmektedir. Çin'in 'eğitim kampı’ olarak adlandırdığı toplama kamplarında 1-3 milyon insanın bulunduğu tahmin edilmekte. Doğu Türkistan'da inşa edilen bu büyük hapishaneler Nazi Almanya'sı uygulamalarını andırmaktadır. Evlerinden, yurtlarından, es ve çocuklarından zorla ayrılan insanların sayıları her geçen gün artarken aynı zamanda uygulanan işkence ve zulümler neticesinde yüzlerce insan hayatını kaybetmektedir. Birçok aileye akrabalarının cesedi teslim edilmiş, ancak ölüm nedeni hakkında herhangi bir açıklama yapılmamıştır. Kampların yaşam koşulları çok kötü olup, içerisinde çocukların da bulunduğu tutukluların sayısı, kampların alabileceği insan kapasitesinin kat kat üstündedir. İnsanlar, sırt üstü yatma imkânına bile sahip olmadıkları için, ancak yanlarına dönerek yatmaktadırlar” sözlerine yer verdi.
 


 

‘ÇİN MALLARI BOYKOT EDİLMELİ’

Çin’in yaptığı zulme karşı koymak için Müslümanların tepki göstermesi gerektiğini aktaran Atila, “Tüm dünyadaki vicdan sahipleri, Çin hukuksuz uygulamalarına son verinceye kadar Çin mallarını Boykot etmelidir” dedi.
 


 

Atila, Çin zulmünün sona ermesi için taleplerini de sıraladı:

“1- Son çeyrek asırdır siyasi, ekonomik ve askeri açılardan ivme kaydeden Çin, özellikle ekonomik hamlelerle İslam dünyasını siyasi konularda baskılama politikasını uygulamaya koymuştur. Fakat İslam dünyası, Çin ve ABD dışında üçüncü bir yolun olduğunu unutmamalı, Doğu Türkistanlı kardeşlerimiz reel politik kaygılara kurban edilmemelidir.

2. Çin uluslararası: hukuka aykırı olarak Doğu Türkistan'da yapmış olduğu tüm hak ihlali uygulamalarının hesabını uluslararası mahkemelerde vermeli, bunun için İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) uluslar arası toplumu, Gambiya-Myanmar örneklerinde olduğu gibi acil göreve davet etmelidir. Basta İslam ülkeleri olmak üzere hak ve hukuka, insan haklarına riayet eden bütün ülkeler konunun takipçisi olmalıdırlar.
 


 

3- Sivil Toplum Kuruluşlarının Doğu Türkistan'ı ziyaret etmeleri sağlanmalı. Bu ziyaretler doğal ve durum tespiti yapılabilecek ortamlarda gerçekleştirilmelidir. Bölgede iletişim kurulacak kişilerin ziyaret sonrasında başlarına bir şey gelmeyeceği garanti altına alınmalıdır.

4- Tüm dünyadaki vicdan sahipleri, Çin hukuksuz uygulamalarına son verinceye kadar Çin mallarını BOYKOT etmelidir,

5- Çin dünya çapında sadece ekonomik hamleleriyle değil aynı zamanda lobi faaliyetleriyle de dikkat çekmektedir. Çin'in kirli lobi faaliyetlerine dikkat etmek gerekmektedir.

6- Çin'in insanlık dışı hukuksuz uygulamadan tüm dünyada yüksek sesle duyurulmalıdır.”

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!