olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa sanayisiyle kabuğunu kırıyor

Şanlıurfa sanayisiyle kabuğunu kırıyor
2 OSB’de 300’ün üzerinde firması bulanan Şanlıurfa 3 OSB’yi kuruyor. Yatırımcısı her geçen gün artan Şanlıurfa’nın bu gelişimi ekonomik verilere de yansıyor. Vali İzzettin Küçük, cazibe merkezi haline gelen kenti AKŞAM\'a değerlendirdi.

Peygamberler şehri olarak bilinen Şanlıurfa son yıllarda yapılan atılımlarla ekonomik gelişim açısından adından söz ettiriyor. Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa’nın ekonomik gelişim sürecini anlatarak OSB hakkında bilgiler verdi. Şanlıurfa’nın yatırım avantajlarını anlatan Küçük, Şanlıurfa’nın yatırımcılar için cazibe merkezi haline geldiğini anlattı. Küçük, AKŞAM Gazetesi’nin sorularını içtenlikle yanıtladı. 

Organize Sanayi Bölgeniz (OSB) ne zaman kuruldu, ne kadarlık bir alanla sanayicilere hizmet veriyor? Kısaca, kuruluşunu anlatır mısınız? 
1989’da Şanlıurfa OSB'mizin kurulması için çalışmalara başlandı ve 1991 yılında da 460 hektarlık bir alanda temelleri atıldı. İkinci Organize Sanayi Bölgesi ise 2009’da 1. OSB’nin yer aldığı bölgede 800 hektarlık bir alanda kuruldu. Ancak yatırımların ve çalışmaların hızlı ilerlemesini sağlayabilmek için iki sanayi bölgemizi birleştirme kararı aldık. Bugün için birinci ve ikinci bölgelerimiz tek yönetim altında toplanmış durumda. Bunun dışında da yatırımcıların yoğun ilgisi dolayısıyla 2015’te OSB’mize 450 hektarlık üçüncü etabı ekledik. Toplamda şu anda Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi 1700 hektar alanıyla Türkiye’nin en büyük OSB'lerinden biri.

OSB’nin coğrafi konumu hakkında bilgi verir misiniz? Sanayiciler için ne gibi avantajlar sunuyor? 
Bildiğiniz gibi Şanlıurfa konum olarak, Türkiye’nin büyük önem verdiği Ortadoğu pazarına çok yakın. Bu özellik Şanlıurfa sanayisini yatırımcı için yeteri kadar cazip hale getiriyor. Ulaşım ağı bakımından da her türlü imkana sahibiz. Türkiye’nin en uzun pistine sahip havaalanı kargo taşımacılığında, deniz yoluyla ihracat için limanlara ulaşan yolların otoyol olmasıyla ve devletimizin yatırım programında yer alan demiryolu ağının sanayi bölgemize ulaşacak olmasıyla her türlü pazara ulaşma imkanı sanayimizde mevcut. Şanlıurfa bildiğiniz gibi birçok özelliğinin yanı sıra aynı zamanda bir tarım şehri. Bu yönü de tarıma dayalı üretim yapan sanayicilerimiz için Şanlıurfa’yı daha cazip hale getiriyor. Bu avantajların dışında, Şanlıurfa’nın 6. Teşvik Bölgesi'nde yer alması da Şanlıurfa OSB'mizi yatırımcılar için cazip kılan en önemli faktörlerden bir diğeri. 

OSB’nizde bugün kaç firma faaliyet gösteriyor? Bunlarla bugün toplamda kaç kişiye istihdam sağlanıyor?  
Bugün itibariyle Şanlıurfa OSB'de 300’e yakın firma faaliyetlerini sürdürüyorlar, üretim halindeler. Tüm bu firmalar az önce bahsettiğim avantajlardan faydalanmak için Şanlıurfa’yı seçti. Bizim de yatırımcılarımıza yer tahsisi için seçici olduğumuz en önemli konu ise istihdam. Bugün bu sayede OSB’mizdeki fabrikalarımızda 13 bin kişi evlerine ekmek götürüyor. 

OSB'nizde hangi sanayi kollarında firmalar yer alıyor, öne çıkan, geleceği parlak olan sektörler hangileri? 
Çok çeşitli alanlarda üretim yapan firmalar arasında ilk bakışta tekstil ve hazır giyim alanında üretim yapan firmalar göze çarpıyor. Dediğim gibi pamuğun en çok üretildiği ilde yatırımcının bu alanlarda yoğunlaşması bizim de arzu ettiğimiz bir konu. Çünkü bu sektörler istihdam konusunda genç ve dinamik nüfusumuzun önünü açacak olan, onlara istihdam olanağını daha yoğun bir şekilde sunacak olan sektörlerdir. Ancak bunların dışında, mobilya, trafo üretimi ve makine sanayi de OSB’mizin ihracat rakamlarını büyüten sektörler olarak dikkat çekiyor. Tarımsal üretimin Şanlıurfa’da gelişmiş olması geleceği bakımından gıda sektörünü biraz daha avantajlı hale getiriyor. Zaten bu yönde bir OSB çalışmamız da var. İlimize Gıda Organize Sanayi Bölgesi kazandırmak için çalışmalarımızda son aşamadayız diyebilirim. 

OSB’nizin doluluk oranı, enerji tüketim oranından söz eder misiniz?  
İlk başta 1. OSB olarak bahsettiğim 460 hektarlık alanımız yüzde 90 doluluk oranına ulaştı. İkinci kısımda yüzde 70 doluluk oranındayız. Üçüncü kısımda ise yer tahsisine değinmek isterim, şu anda 120’yi aşkın ciddi yatırımcı yer tahsisi için talepte bulundular.  

OSB’nizde yabancı yatırımcı ilgisi nasıl, faaliyet gösterenler arasında ne kadar yabancı yatırımcı var?  
Yabancı yatırımcılarımızın, özellikle 6. Teşvik Bölgesi’nde yer almamızdan dolayı, talepleri oldukça yoğun. 6. Bölge’de yer almamız emek yoğun sektörlere birçok avantaj sağlıyor. Bu avantajlardan dolayı tekstil sektörünün talebi daha fazla. Bunların büyük bir kısmına yer tahsisi yaptık. Şu an için bölgemizde faaliyette olan yabancı yatırımcı oranı yüzde 10 civarında. Ancak 3. kısımda yer bekleyen firmalar arasında yabancı yatırımcılarımız da var. Onların da taleplerini üçüncü bölgemizle karşılayacağımıza inanıyorum. Kaldı ki İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKB) ile birlikte OSB'mizde bir Konfeksiyon Kümelenme Projesi gerçekleştiriyoruz. Bu projenin tamamında yabancı yatırımcılarımız yer alıyor. 

İşte OSB başkanlığının 2016 hedefleri:

2016’da mevcut açılmış olan toplam 1700 hektarlık alanın tamamının tahsisini gerçekleştirerek firmaların hızlı bir şekilde üretime geçmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Tabi ki üretimde büyümenin yanı sıra istihdam 25 bin rakamına ulaştırmayı hedefliyoruz. Özellikle çok önem verdiğimiz İHKB ile birlikte OSB’mizde temelini attığımız Konfeksiyon Kümelenme Projesini tamamlayıp hayata geçirerek büyük firmaların Şanlıurfa’ya çekilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Atatürk Barajından OSB’mize su getirecek olan projemizin ihalesini gerçekleştirmek üzereyiz. Bu projenin de 2016’da tamamlanmasıyla OSB’mizdeki suyun bedeli 1,60 tl/ton’dan 1,00 tl/ton’a inecek. 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!