olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa “mevsimlik işçi gönderen il” olmamalı!

Şanlıurfa “mevsimlik işçi gönderen il” olmamalı!
Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin,mevsimlik tarım işçileriyle ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Şanlıurfa’nın en çok “mevsimlik tarım işçisi” gönderen il olduğunu belirten Vali Erin, “Bu kadar verimli arazisi olan Şanlıurfalı, nasıl olur da, aylar boyunca gurbet ellerde “mevsimlik tarım işçisi” olarak çalışmak durumunda kalır? Tam tersi olması, diğer illerden Şanlıurfa’ya mevsimlik tarım işçisi gelmesi lâzım” dedi.

Aziz Çiftçi/Şanlıurfa OLAY

Milat Gazetesinden Serdar Arseven’e konuşan Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, GAP projesiyle ilgili de açıklamalarda bulundu. Vali Erin, Şanlıurfa’daki 9 milyon arazinin sulanması için 5 milyar lira olduğunu belirtti. Erin, “Şanlıurfa’nın bitkisel üretim geliri yılda 7.3 Milyar Türk Lirası. 6 milyon dönümü ekonomiye kazandırırsak, 3 milyon dönümü de daha sağlıklı bir şekilde sularsak, yılda 35 milyar Türk Liralık gelirimiz olur. Yani, 5 milyarı devletimiz buraya yatıracak, çok kısa bir süre içinde bunun karşılığını kat kat fazlasıyla alacak.Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, Sayın bakanlarımız, hepsi bu sulama işinin bir an evvel bitirilmesini istiyorlar. Medyamız da teşvikçi olmalı bu işlere” dedi.

Şanlıurfa yıllık elektrik tüketimi 7.5 milyon kilowat

Kaçak elektrik konusuna da değinen Vali Abdullah Erin, şöyle konuştu: “Şanlıurfa yıllık elektrik tüketimi 7.5 milyon kilowat/saat, bunun 5 milyonu sulamada kullanılıyor, diğerleri meskenlerde… Vatandaşın evinde kullandığı elektrikte kayıp-kaçak çok düşük. Bakın, vatandaş ne yapıyor? Su gelmiyor ya barajdan, deminden beri konuştuğumuz gibi… Vatandaş da mecburen kuyu açıyor, açtığı kuyudan suyu basmak için mecburen elektrik harcıyor. Bu elektriğin parasını ödese, sattığı ürünün bedeli ile bunu karşılaması mümkün değil. Bir yerde “işini sürdürebilmek için” kaçak kullanmaya yöneliyor. Tabii bu yanlış bir iş ama gerçek.  Eğer biz suyu ulaştırabilirsek,  bu kayıp -kaçak oranı düşecek. Yılda 2.5 milyar lira da uçup gitmemiş olacak!”

Herkes kendisine göre hareket etmemeli

Vali Erin, “Çok ciddi, çok büyük kaynak aktarımları oldu. Bu dönemde, Sayın Cumhurbaşkanımız, Sayın Başbakanımız, Faruk Çelik bakanımız, Ahmet Fakıbaba Bakanımız, Sağlık Bakanımız, Milli Eğitim Bakanımız… Gerçekten çok yoğun bir şekilde problemlerin çözümü için uğraşmakta…Sorunuzun cevabına gelince: Bir koordinasyon problemi var; özel sektör kamu, siyaset arasında… Ve tabii sivil toplum örgütleri… 1300 dernek var, her biri kendine göre çalışıyor, haklı olarak durumdan vazife çıkarıyor, hepsi aynı alanda çalışıyor… Bunların hepsi koordine edilmeli, çalışmaların istenilen sonuçları üretebilmesi için, birimler arasında koordinasyon sağlanmalı. Herkes kendisine göre hareket etmemeli. Takım oyunu oynanmalı” diye konuştu.

Acil Eylem Plânı”mız var

Erin şöyle konuştu: “Şanlıurfa en çok “mevsimlik tarım işçisi” gönderen illerimizden biri. Bu kadar verimli arazi olan Şanlıurfalı, nasıl olur da, aylar boyunca gurbet ellerde “mevsimlik tarım işçisi” olarak çalışmak durumunda kalır? Tam tersi olması, diğer illerden Şanlıurfa’ya mevsimlik tarım işçisi gelmesi lâzım. Halledilmesi gereken o kadar çok mesele var ki… Ekonomik olarak sulanabilir alanımızın ne kadar olduğunu çıkartıncaya kadar üç ay gitti. GAP İdaresi’ndeki rakamlar ayrı, Tarım İl Müdürlüğü’ndeki rakamlar ayrı.Şanlıurfa’da dünyanın en büyük projesini yapıyorsunuz ama… GAP’tan ne kadar elektrik üretildiğini tam olarak tespit etmekte zorluk çekiyorsunuz. Uğraştık, hesapladık, GAP’tan 25 milyar dolar elektrik üretildiğini tespit ettik. Farklı gelir kalemlerini de düşünün… Bu rakama göre, GAP’a bugüne kadar harcadığımızdan çok daha fazla bedele karşılık gelen miktarda elektrik üretmişiz.  Hani bazıları, Güneydoğu Anadolu bölgesine, GAP’a yapılan yatırımlar üzerinden spekülasyon yapıyor ya… Sadece elektrikten elde ettiğimiz gelir, bütün harcananlardan fazla… DSİ, 25 Milyar dolar rakamını veriyor.

Bu parasını sadece elektrikten çıkartmış bir proje yani. İlave olarak, sulama ile buluşturduğumuz topraklardan elde ettiğimiz gelir artışı vesaire… GAP, Türkiye’ye kendisine harcanandan çok daha fazlasını vermiştir. Bundan sonra da verecektir. Onun için bir “Acil Eylem Plânı”mız var.9 milyon dönüm araziyi Allah’ın izniyle sağlıklı bir şekilde sulamış olacağız. Bölge ve ülke ekonomisine en büyük katkılardan biri de bu olacak. İki senede biter diyoruz Allah’ın izniyle…”

 

 

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!