olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa İstiklal Madalyası\'na kavuştu

Şanlıurfa İstiklal Madalyası\'na kavuştu
TBMM Genel Kurulunda, Şanlıurfa\'ya İstiklal Madalyası verilmesini öngören teklif oybirliği ile kabul edilerek yasalaştı. AK Parti, CHP, MHP ve HDP\'li milletvekilleri ayağa kalkarak teklifin kabul edilmesini alkışladı.

 Kanuna göre, Kurtuluş Savaşı sırasında verdiği destansı mücadeleyle büyük kahramanlık gösteren Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilecek.

 

Teklif, AK Parti, CHP, HDP ve MHP'li bütün milletvekillerinin oylarıyla oybirliği ile kabul edildi. Başkanlık Divanında bulunan Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve katip üyeler ile AK Parti, CHP, MHP ve HDP'li milletvekilleri ayağa kalkarak teklifin kabul edilmesini alkışladı.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, teklifin kabul edilmesinin ardından teşekkür konuşması yaptı.Çelik, "Şanlıurfa'nın kurtuluşunda büyük rol oynayan 12'leri rahmet ve minnetle anıyorum. 1984'te verilen şanlı unvanı da bugün verilen İstiklal Madalyası da onların hediyesidir." diye konuştu.

Atatürk başta olmak üzere bütün milli mücadele kahramanlarını rahmetle andığını belirten Çelik, "Bugün vatanımızdan, birliğimizden, beraberliğimizden, kardeşliğimizden, ezanımızdan, özgürlüğümüzden bahsediyorsak, bunu milli mücadele kahramanlarına borçluyuz. Ekmeğimizi geçmişte böldük, bugün de böleriz ama vatanımızı böldürmedik, bundan sonra da böldürmeyiz. Vatan toprağını pazarda bulmadık." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken ve MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, teklifin kabul edilmesine ilişkin görüşlerini ifade etti.

 Erdoğan'dan jet onay

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası Verilmesi Hakkında Kanun'u onaylayarak, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdi.Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, 6702 sayılı Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası Verilmesi Hakkında Kanun, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, Anayasanın 89'uncu maddesinin birinci fıkrası ile 104'üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi uyarınca yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

 İşte gerekçesi

Kanun tekliflerinin gerekçesinde, İstiklal Savaşı'nda Gaziantep, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa'nın önemli yeri bulunduğuna işaret edildi.Gaziantep ve Kahramanmaraş'ın, aynı zamanda İstiklal Madalyası ile taltif edildiğinin anımsatıldığı gerekçelerde, Şanlıurfa'da başlatılan bağımsızlık mücadelesinin kazanılmasının, tüm yurtta başlatılan milli hareketler için de ilham kaynağı olduğu vurgulandı.Gerekçelerde, "Teklifimizle İstiklal savaşımızda şehir halkının verdiği destansı mücadele ile büyük kahramanlık göstermiş olan Şanlıurfa'ya İstiklal Madalyası verilmesi hususu yüce Meclis'in takdirlerine sunulmuştur. Şanlıurfa'nın İstiklal Madalyası ile taltifi gecikmiş bir hakkın teslimi olacak, madalya Şanlıurfa'nın manevi şahsında tüm Türkiye'ye verilmiş olacaktır." denildi.

  "Torba tasarı"nın beş maddesi kabul edildi

Genel Kurulda bu tekliften önce "Zorunlu trafik sigortası, Diyarbakır'ın Sur ilçesinin yeniden inşası, Kanal İstanbul, 25 yaşa kadar genel sağlık sigortası primlerinin silinmesi, 15 bin polis alınması ve terörizmin finansmanıyla mücadele" ile ilgili konularda düzenlemeler içeren "torba kanun" tasarısının ilk beş maddesi kabul edildi.Bu arada, Genel Kurul çalışmaları sırasında AK Partili milletvekilleri, "dokunulmazlıklar" ile ilgili anayasa değişikliği teklifini imzaladı.

Türkiye ile Pakistan Arasında İzinsiz İkamet Eden Şahısların Geri Kabulüne Dair Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı da kabul edildi.TBMM Başkanvekili Hamzaçebi, tasarının kabul edilmesinin ardından birleşimi, 11 Nisan Pazartesi günü saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı. 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!