olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
21 Ekim, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa esnafı isyanda...

Şanlıurfa esnafı isyanda...
Son zamanlarda yükselen dolar, Şanlıurfa’da pasaj esnafını etkiledi. OLAY’a konuşan Esnaf Mehmet Toprak, “ Doların yükselmesi bizi fena etkiledi. Pasaj esnafı olarak siftah açamaz duruma geldik” dedi.

Ayetullah Yüksel/Şanlıurfa OLAY

 DOLARIN yükselişi esnafı zarara uğrattı. Son günlerde orantısız artan dolar; esnafın alım ve satım gücünü yüzde 30 düşürdü. Esnafın bu konudaki tepkileri had safhada. Şanlıurfalı esnaflar; doların düşmesini, dolar bazıyla yapılan ürünlerin eski seviyeye dönüp o şekilde almak istediklerini belirttiler.

 Büyük müşteri kaybı yaşadık

 Konuyla ilgili gazetemize konuşan Japon pasajında oyuncak dükkânı bulunan Mehmet Toprak, Doların yükselmesinin satışlarını yüzde 80 etkilediğini belirtti. Toprak, “ Pasaj, dolar üzerinden işlem görüyor. Doların yükselmesi pasajı fena etkiledi. Pasaj esnafı siftah açamaz duruma geldi. Dolar yükseldiği zaman en başta bizi etkiliyor. Çünkü bize bu mallar hep dolar üzerinden geliyor. Bizim satışlarımızda yüzde 80 fark oldu. Daha önce gelen müşterilerimiz şimdi yok. Dolar yükselince haliyle otomatikman bu sattığımız eşyalara da yansıyor. Büyük müşteri kaybı yaşadık. Bu doların yükselmesinin önü durdurulması gerekiyor. Yoksa bu sadece pasaj esnafı olarak kalmaz ” diyerek doların yükselmesinden yakındı.

 Satışlarımızı çok etkiledi

Kapaklı pasajında elektronik alet ve cep telefonu satışı yapan esnaf İbrahim Altundağ ise, özellikle dışardan dolar üzerinden aldıkları elektronik eşya ve cep telefonlarında büyük artış yaşandığını belirtti.

Altundağ, “Bizim satışlarımızı çok etkiledi kiralarımız yükseldi. Yaklaşık olarak bir aylık kiramıza 200 TL zam geldi. Biz burada dolar üzerinde kira veriyoruz. Özellikle elektronik eşya ve cep telefonlarında büyük artış oldu. Çünkü bunlar hep dışardan bize dolar üzerinden geliyor. Bize fiyatı yüksek gelince bizde bizi kurtarması için aynı zam oranını uyguluyoruz. Bir cep telefonuna ortalama 50 ve 75 TL arası bir zam geldi. Gelen müşteriler bakıp gidiyor. Fiyatını sorduğunda fiyatını söylediğimizde bu kadar zammı olur diyor. Oysa biz zam falan koymadık dolar yükseliyor. Daha önce 1000 TL olan dükkan kirasına ben şuan 1300 TL veriyorum.  Bizim elimizden bir şey gelmiyor. Burada sabahtan beri müşteri bekliyoruz. Daha siftah yapmadık” dedi.

 Yaşanan zamların farkındayız

Doların yükselmesi sadece esnafı etkilemediği gibi vatandaşlarda durumdan pek memnun değil. Mustafa Çiftçi adlı vatandaşta şunları söyledi:“ Piyasada yaşanan zamların farkındayız. Bazı yetkililer her ne kadar vatandaşı etkilemez diyorsa da biz bunu nasıl etkilediğini görüyoruz. Bir hafta önce aldığımız ürünü diğer hafta nasıl bir zamla aldığımızı fark ediyoruz. Umudumuz bu yükselişin fazla sürmemesi yoksa halka ağır bir şekilde yansıyacak.” 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!