olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa esnafı borç batağında!

Şanlıurfa esnafı borç batağında!
Şanlıurfa’da, 2014 yılı içerisinde yaklaşık 5 bin esnafın kooperatif kredisine başvurdu. Para akış hızının durma noktasına geldiği piyasalarda çırpınan küçük esnaf giderek borçlanıyor. Bu durumun kendine göre çeşitli nedenleri var. Esnaflar topu alışveriş merkezlerine ve kredi kartlarına atarken Suriye’deki gelişmelerin de etkili olduğu söylendi.

Piyasalarda para akış hızı iyice düştü. Küçük esnaf borç batağına girdi. Paralar kredi borçlarına yani bankalara gidiyor. Çoğu kişi, kredi borcunu ödeyebilmek için yeniden borçlanıyor. Borcu borçla kapatan küçük esnaf adeta kan ağlıyor. Esnafa göre vatandaşta para yok. Herkes kredi kartıyla alışveriş yapıyor. Bu da piyasada paranın dönüş hızının düşmesine yol açıyor.  İyice borç batağına giren küçük esnaf topu alışveriş merkezlerine ve Suriyelilere atıyor. Kendi ağzından yaşadığı sorunları dile getiren esnafın ağzı iyice yanmış durumda;

Mustafa Kılıç / Esnaf

"Küçük esnafın pili bitmiş. Herkes bunu biliyor ama ona rağmen büyük iş merkezleri tam şehrin göbeğine yapılıyor. Halbuki şehrin çıkışında olması gerekiyor. Bir de kredi kartları var. İnsanlar kredi kartına yönelmiş. Alışverişler neredeyse tamamen kredi kartıyla yapılıyor. Küçük esnafın çapı nedir ki kredi kartı geçerli olsun. Marketler açıldı bakkalları öldürdü şimdi ise alışveriş merkezleri tamamını öldürdü. 

“AVM’LERDEKİ DÜKKANLAR ESNAFA TAHSİS EDİLSİN”

Alışveriş merkezinin şehir merkezinde kurulması gerekiyorsa o bölgedeki her esnafa bir dükkan tahsis edebilirler ama şuanda dükkanlar kodamanların elinde. Kodamanlardan da biz gidip kiralamak istiyoruz, bizden önce yüz kişi başvuruda bulunmuş. Elimize geçmiyor. O yüzden biz ezilmeye mahkumuz." 

Fatih Nahya / Esnaf

“HERKES KREDİYE BULAŞMIŞ”

“Piyasada para yok. Altın yükselmesine rağmen kuyumcular para bulmada zorlanıyor. İnsanlar altınını satıyor ama kuyumcular alamaz hale geldi. Bu da piyasada bir düşüşe neden oluyor. Bunun sonuçları her türlü küçük esnafa yansıyor. Küçük esnaf nakit olmayınca ödemelerinde zorluk yaşıyor. Bu da işyerlerinin kapanmasına neden oluyor. İnsanlar bankalara çok borçlanıyor, bankalardan para çıkmıyor. İnsanların bir şekilde bankalardan arınması gerekiyor ama herkes şu anda bankalara bağımlı halde. Ev kredisi, taşıt kredisi gibi nedenlerle herkes bir şekilde krediye bulaşmış. 

İşten bir türlü memnun olamıyoruz çünkü giderlerimiz çok yüksek. Özellikle Suriyeliler geldikten sonra çarşıda dükkanlara el atamıyorsun. Kiralar aşırı derecede yükseldi. Elektrik faturalarımız yüksek geliyor. Kendi bağ-kurumuzu yatıramaz hale geldik. Bunlar hep gidere yansıyor ama kar marcımız bir türlü yükselmiyor. İnsanların alım gücü düşük.” 

Sabri Ertekin / Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

“TARIMA DAYALI SANAYİYE BAĞLIYIZ”

“Dünya genelinde bir durgunluk var. Bu durgunluk ister istemez Türkiye’ye de yansıyor. İlimizin gelirleri büyük ölçüde tarıma ve tarıma dayalı sanayiye bağlı. Bu yıl dünyadaki durgunluktan dolayı tarımsal ürünlerin fiyatları iyi olmadığı için Urfa’nın geliri de arzu edilen kadar artmadı. Tahminimize göre yüzde iki gibi bir büyüme olur. Türkiye’ye gereken büyümede yüzde 7’leri yakalamamız gerekiyor ki 2023 hedeflerine ulaşabilelim. 

Urfa bazında bakarsak halen kullanılmamış çok potansiyel var. Bunu kullanmamız lazım. Bunları kullanabilirsek Türkiye ortalamasının üzerinde büyüme imkanımız var. Tabi bu kendi kendine olacak bir şey değil. Hep beraber çok çalışmamız lazım.”

Şefik Bakay / Şanlıurfa Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı

“2014 yılında yaklaşık 5 bin esnaf be sanatkarımız esnaf ve sanatkarlar kooperatiflerinden kredi aldı. Demek ki esnaflarımızın gidişatları iyi olmadığından dolayı bu krediye başvurdular. Bu da esnaf ve sanatkarlarımızın işlerinin iyi olmamasından kaynaklanıyor. Suriye ve Kobani olaylarının da olumsuz yansıdığını tespit ettik. Çünkü Şanlıurfa’da 3 bine yakın turistik amaçlı rezervasyonun iptal edildi. Bu turistlerin gelmemesinden dolayı esnafımız mağdur düştü. KOSGEB aracılığıyla Akçakale ve Ceylanpınar’da verilen KOBİ desteğinin tüm esnaf ve sanatkarlarımıza verilmesini istedim. Faizsiz kredi verilmesi için işin takipçisiyiz.”

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!