olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Şanlıurfa, 2020'den ne bekliyor?

Şanlıurfa, 2020'den ne bekliyor?
Başta ekonomik olmak üzere sağlık ve eğitim konusunda da büyük sıkıntılar yaşayan Şanlıurfa, yeni yılda bu sorunların giderilmesini bekliyor. Herkesin yeni yıldan beklentisi farklı olsa da genel itibariyle herkes toplumsal sorunların ortadan kaldırılmasını bekliyor.

(Faruk DEVECİ-Selahattin ÇİFTÇİ/Şanlıurfa OLAY)

“FABRİKA SAYILARI ARTIRILSIN, EKONOMİ DÜZENLESİN”

Genç nüfus oranının yüksek olduğu Şanlıurfa, işsizlikte de ön sıralarda yer alıyor. Çok sayıda tarım işçisini barındıran kent, yeni yılla birlikte ekonominin düzelmesini bekliyor. İşsizliğin had safhada olduğunu belirten vatandaşlar, tarıma dayalı sanayinin artmasını ve bununla beraber işsizliğin de azalmasını istiyor. Tarım ürünlerinin işlenebileceği fabrika sayısının artmasını beklediklerini belirten vatandaşlar, “nihayetinde burası bir tarım şehri ve tarım sanayisi yok. Tarım ürünlerimizi işletebileceğimiz fabrikalar kurulursa genç işsizlik azalır ve dolayısıyla göç veren bir il olmaktan çıkarız” dedi.

“SAĞLIK SORUNLARININ GİDERİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

Sağlık çalışanları başta olmak üzere tüm Şanlıurfalılar, kentteki sağlık sorunlarından şikayet ediyor. Vatandaş sağlıklı bir sağlık hizmeti alamamaktan, doktorlar da aşırı çalışmaktan şikayet ediyor. Kentte hastaneler ve poliklinik yetersizliği nedeniyle çoğu kişi il dışına giderek tedavi oluyor. Sağlık-Sen Şanlıurfa Şubesi de sağlık çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyerek, doktorların mecburi hizmet sonrasında da kentte kalmasının sağlanmasını istiyor. Hastanelerde yaşanan hasta kuyruklarının artık sona ermesini isteyen vatandaşlar, bu sorunların ortadan kalkması için 2020 yılının iyi değerlendirilmesini istiyor.

ŞANLIURFA EĞİTİMDE YÜKSELMEK İSTİYOR

Şanlıurfa’nın bir diğer sorunu olan eğitim sorunu, yıllardan beri devam ediyor. Yapılan lise ve üniversite sınavlarında en geri sırada yer alan Şanlıurfa, artık bu düzenden kurtulmak istiyor. Eğitim Bir Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun, daha önceki yıllarda Şanlıurfa’nın eğitim konusunda ihmal edilmesinin acısının bugün yaşandığını belirtiyor. Son birkaç yılda Şanlıurfa’ya pozitif ayrımcılık yapılsa da eğitim konusunda istenen seviyeye bir türlü çıkmadı. Sınıfların kalabalık oluşunun yanı sıra öğretmen açığı da bu durumu tetiklerken, en büyük sıkıntıyı ise öğrencilerin aileleriyle birlikte tarım işine gitmesinden kaynaklanıyor.

“MODERN BİR KENT İSTİYORUZ”

Tarihi ve kültürüyle de ön plana çıkan Şanlıurfa, artık birçok il gibi ilgi odağı haline gelmek istiyor. Tarihi sokakları restore ederek, Mardin ve Gaziantep tarzı çalışmalar yapılmasını isteyen turizmciler, Şanlıurfa’da tarihi yapılarak gerekli değerin verilmediğini düşünüyor. Şanlıurfa’da sadece yayaların kullanabileceği ve kent estetiğini yansıtan motiflerin yerleştirildiği büyük bir cadde olmasını istediğini belirten öğrenci Samet Akbaş, “Aslında Şanlıurfa çok güzel bir şehir ama çalışmalar yetersiz olduğu yeterince ilgi göremiyor. Hemen yanı başımızda Mardin var, Şanlıurfa’da küçük olmasına rağmen o kadar güzel değerlendirilmiş ki turistlerin sürekli ilgisini çekiyor. Birçok konuda Şanlıurfa’nın Diyarbakır’ı örnek almasını ve ortaya tarihle birlikte modern bir kent yapılmasını istiyoruz” dedi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!