olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

'Şanlı Suriye' olma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz

'Şanlı Suriye' olma yolunda  emin adımlarla ilerliyoruz
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Şanlıurfa İl Başkan Yardımcısı Hayrettin Cidir, Suriyelilerin eğitimi konusunda şimdiden ciddi adımların atılması gerektiğini söyledi.

FARUK DEVECİ

Cidir, Türkiye’de en fazla Suriyelinin ilimizde bulunduğunu anımsatarak, şu yorumu yaptı: ‘Gayriresmi rakamlara göre Şanlıurfa’da 600 bin civarında Suriyeli var. Yakın bir zamanda nüfusumuzun yarısını Suriyeliler oluşturacak. Bunun çok büyük bir kısmı çocuk. Urfa’dan fazla bir doğum hızına sahipler. Hızla çoğalıyorlar.  Urfa’da bir gün içinde dünyaya gelen bebeklerin yarısı Suriyeli..  Çok değil, 10 yıl sonra Şanlı Suriye olarak anılacağız.Onları hem eğitmemiz, hem de istihdam etmemiz lazım. Yoksa ileride çok daha büyük sosyal problemler olarak Türkiye'nin iç barışını, sosyal barışını tehdit eden bir manzara ile karşılaşacağız.”

İhtiyaç sahipleri çoğaldı

İl Başkan Yardımcısı Hayrettin Cidir, “İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi, Türkiye’ye sığınan ve biyometrik kimlik kartları verilerek kayıt altına alınan Suriyelilerin sayısının 2 milyon 969 bin olduğunu açıkladı. 1 milyon 376 bin 588’i kadın.  İçişleri Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, sığınmacıların 1 milyon 351 bini 18 yaşın altında.Doğurganlık hızına bakacak olursak, Urfa’daki Suriyelilerin sayısının katlanarak artacağını söyleyebiliriz.Bu insanlar nasıl uyum sağlayacaklar, nasıl bir arada yaşayacağız, bununla ilgili etkili bir devlet politikası da ortada yok.18 yaşın altında, eğitimi ve mesleği olmayan gençlerin üzerine bir de Urfa’da giderek artan işsizliği ekleyince tehlikenin ne kadar büyüdüğünü ve gelecekte nelere yol açabileceğini görmemek mümkün değil. Suriyeli çocuklar ne yapıyor? İhtiyaçları nedir? Bu konulara gereken önemi vermiyoruz.Bu çocukların dörtte biri, ailelerinden en az bir kişiyi savaşta kaybetmiş. Üçte biri fiziki şiddete maruz kalmış.Genellikle travma yaşamış olan bu çocuklardan yarıdan fazlası okulda değil. Çoğu Türkçe bilmiyor. Açlık düzeyi altında bir yaşam sürüyor. Bu çocuklara önümüzdeki üç dört yıllık sürede ulaşamazsak, terör, uyuşturucu ve suç örgütleri onlara ulaşacak” dedi.

Uyuşturucu kullanımı ilkokul seviyesine indi

Cidir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Urfa'da gezi programları ve iftar sofraları için binlerce lirayı gözen çıkaran yerel yöneticiler, ne mülteciler ne de uyuşturucuyla mücadele konusunda ciddi bir çalışma yürütmüyor.  Uyuşturucuyla mücadele konusunda topyekün bir çalışma yürütmemiz lazım. Gerçekten bu problem kanayan bir yara halini almış durumda. Uyuşturucu kullanımı ilkokul seviyesine inmiş durumda.. Maalesef çocuklara da çok hızlı ve ucuz fiyatlara ulaşıyor.  Herkes şunu iyi bilsin ki halı altına süpürülen bu sorunlar ileride Urfa'nın karşısına daha büyük bir belalar olarak çıkacak. Bunun önüne geçmek, tedbir almak ve kullananları rehabilite etmek mecburiyetindeyiz”.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!