olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
19 Ekim, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Saman Fiyatları zirve yaptı

Saman Fiyatları zirve yaptı
Saman fiyatlarındaki artış hızı durdurulamıyor. Zirve yapan fiyatları, besicileri zor bir duruma götürürken çiftçilerin ise yüzünü güldürüyor.

Haber: Hasan RAY

Şanlıurfa tahıl üretiminin ana merkezlerinden biri olduğundan dolayı buna bağlı olarak saman da oldukça fazla üretilen bir ürün oluyor. Şanlıurfa’da üretilen samanlar genelde doğu illerinde hayvancılık yapan çiftçilere satılıyor. Saman fiyatlarının yüksek olması hayvan üreticilerini, üzerken saman satıcılarını ise sevindiriyor.

Kuraklık etkili oldu

Konuyla ilgili konuşan samancı Mehmet Bulut, “Türkiye’nin tahıl üretiminde önemli payı olan Şanlıurfa’da  bu yıl kışın yağmurun az olmasından dolayı ekinler kurudu. Daha sonra Mayıs ve Haziran aylarında yağan yağmurlar ise olgunlaşma döneminde olan ekinlerin küflenip sararmasına neden oldu. Bu yüzden saman ve tahıl üretiminde doğal olarak bir düşüş meydana geldi” dedi.

Tahıldaki açık samanla kapatıldı

Kuraklıktan dolayı oldukça sıkıntılı günler geçiren çiftçinin yüzünün saman fiyatlarının yükselmesiyle bir nebze de olsa güldüğünü söyleyen Mehmet Bulut “Hububatta yüzü gülmeyen çiftçinin samanla güldü. Yani açığını bir nebze de olsa samanla kapattı.  Hububattan alınamayan verim özellikle sulu arazilerdeki ekinlerin samanından alındı. Sulu arazisi olanlar kuru tarım yapanlara göre daha çok kar etti” diye konuştu.

Ekinlerle birlikte saman da azaldı

Özellikle kuru tarım yapılan alanlarda ekinlerin çok ciddi zarar gördüğünün altını çizen saman satıcısı Mehmet Bulut, “Yağmurun yağmamasından dolayı kuru tarım yapan alanlarda ekinlerin telef olmasına neden oldu. Durum böyle olunca  saman piyasada yok denecek azaldı. Bu azalma doğal olarak fiyatlara yansıdı. Geçen yıllara göre saman fiyatları artış gösterdi” ifadelerine yer verdi.

Saman saklayanlar kar etti

Saman depolayanların büyük kar elde tiklerini söyleyen samancı Mehmet Bulut, “Bu işten en çok geçen yıl samanlarını satmayan çiftçiler karlı çıktı. Geçen yıl tahıl üretimi yapan çiftçiler ardından samanlarını depolayarak ya da arazilerde toplayıp sakladı. Bu sene fiyatların artmasıyla birlikte büyük bir kar elde ettiler” gibi ifadelere yer verdi.

Pamuk üretimi de olumsuz etkiledi

Saman üretiminin bir diğer nedeninin ise pamuk üretimi olduğu  belirten Samancı Mehmet Bulut, “Bilindiği üzere Şanlıurfa’nın en büyük ovalarının başında gelen Harran, Suruç, Akçakale ve Hilvan gibi ilçelerde pamuk üretimi arttı. Bu da tahıl üretiminin azalmasına ve doğal olarak samanın da azalmasına neden oldu. Şu anda Kırmızı samanı 70 kuruş, Buğday samanı 25 kuruş Arpa samanı 15 kuruştan satılıyor” dedi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!