olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Sahtekârlığı pes dedirtti

Şanlıurfa’da bir dilenci günlerdir aç olduğunu söyleyerek cebinden çıkardığı poşeti yiyormuş gibi yapıp vatandaşlardan, para koparıyor.

Haber: Hasan Ray

Şanlıurfa’da özellikle insan kitlelerinin olduğu alanları mesken tutan dilenciler, yaptıkları duygu sömürüsüyle insanlardan para topluyor. İnsanların dikkatini çekip para toplamak isteyen dilenciler, her türlü yolu deniyor. Şanlıurfa Şehirlerarası Otobüs Terminalinin etrafının mesken tutan bir dilenci, öyle bir yöntemle dileniyor ki para kaptırmayan kalmıyor. Kendisini Suriye’den gelen mülteci olarak tanıyan dilenci, naylon poşet yiyerek vatandaşlardan para topluyor.

Sıra dışı bir yöntem geliştirmiş

Hemen her köşe başında dilenen kadın, çocuk, gen ve yaşlı insanlar, vatandaşlardan para koparabilmek adına çeşitli yöntemler deniyor. Kimi kolunu sargıya alıyor, kimi ayağı kesilmiş gibi pantolona saklıyor kimi ise bebeğiyle dileniyor. Şanlıurfa’da bu saydığımız yönetmeler dışında öyle bir yöntem geliştirdi ki görenleri hayretle içerisinde bıraktı. Parklarda dinlenen vatandaşı gözüne kestiren dilenci avına yaklaşarak parayı koparıyor.

Naylon poşet yiyor gibi yapıyor

Gözüne kestirdiği vatandaşların görebileceği şekilde çöp sepetlerinin yanına gelen dilenci, cebinden çıkardığı naylon poşeti çiğnemeye başlıyor. Onu fark eden vatandaşların, kendisini seyrettiğini görünce de açım diyerek duygu sömürüsü yapmaya başlıyor. Aç olduğunu düşünerek yanına gelen vatandaşlar, dilenciye para vererek yardımcı olmaya çalışıyor. İşte bu parayı alan dilenci gün boyu aynı yöntemle vatandaşlardan para topluyor.

Adamına göre konuşuyor

Sadece poşet yiyerek kalmayan bu sahtekar dilenci, vatandaşlara, Suriye savaşından kaçtığını ve ailesinin şehir dışında olduğunu belirtiyor. Kimi vatandaşlara ailesinin Suriye’de olduğunu kimilerine de Diyarbakır’da olduğunu belirterek yol parası istiyor. Çok az konuşarak Şanlıurfalı olduğunu çaktırmamaya çalışan dilenci, Türkçe bilmediğini belirterek sadece iki kelime kullanıyor; biri para, biri de açım…

‘Bir miktar para verdim’

Sahtekar dilencinin tuzağına düşen vatandaşlardan birisi, “İş çıkışı eve gidiyordum. Parkta oturup biraz hava almak istedim. Otururken baktım karşımda bir genç duruyor; elindeki naylon poşeti yiyor. Acıdım kendisine aç olduğunu düşündüğüm için yanına gittim. Sonra ailem Diyarbakır’da diyerek, yol parası istedi. Kendisine bir miktar para verdim. Gittikten sonra far ettim ki o naylon poşeti yememiş çiğneyip yere atmış.” dedi.

Vatandaşı zorluyor

An dilenciyi tanıdığını söyleyen bir diğer vatandaş ise, “Geçtiğimiz günlerde Akpınar Deresinde parkta eşimle oturuyordum. Yanıma gelip oturdu. Bana aç olduğunu ailesinin Suriye’nin Afrin kentinde olduğunu söyleyerek para istedi. Para olmadığını söyledim. Yanımda bulunan meyveden uzattım ama istemedi. Tek derdi ise para almak. Para vermeyenlerin yanından ayrılmıyor. Bir nevi zor durumda bırakıyor.” diye konuştu.

Güvenlik zafiyetinden yararlanıyor

Özellikle yeşil alanları mesken tutan bu şahıs söz konusu alanlarda güvenlik zafiyetinden de yararlanıyor. Ortalıkta herhangi bir güvenlik önleminin alınmamasından dolayı sosyal alanları mesken tutan bu şahıs vatandaşların dini ve insani duygularıyla oynayarak para topluyor. Şahsı tanıdığı için kendisine tepki gösteren bazı vatandaşlar, yetkililerin bu şahıs hakkında işlem yapması gerektiğini söyledi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!