olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
23 Ekim, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Sahte bal ve kuraklık arıcıları mağdur etti

Sahte bal ve kuraklık arıcıları mağdur etti
Güneydoğu Anadolu bölgesinin kırsal ve dağlık alanlarında yapılan bal üretiminden bu yıl beklenen verim alınamadı.

Haber: Mehmet Kaması

Bu yıl mevsimsel koşullardan dolayı bal arıları bal yapamaz hale geldi. Bal rekoltesinde geçen yıla oranla yüzde 40 gibi bir azalma oldu. Doğu ve Güneydoğunun özellikle dağlık kesimlerinde yılardır yapılan bal üretimi bu sene beklenen verimi veremedi. Şanlıurfa’da da özellikle Siverek ve Viranşehir’in Karacadağ bölgelerinde bal üretimi yapılıyor. Bu sene baldan bekledikleri verimi alamayan üreticiler diğer taraftan da sahte bal satıcılarından dolayı iş yapamadıkları söyledi.

 

‘Devlet desteği az olan bir alan’

Baş üreticilerinin sorunlarını anlatan bir üretici, diğer üretim dallarına göre bal üreticilerine devlet desteğinin az olduğunu söyledi. Üretici, “Bize devlet tarafından çok az destek var her geçen yıl bal üretimi azalıyor. Çünkü son yıllarda çıkan sahte bal yüzünden orijinal olan kendi balımızı satamıyoruz. Buna sahte bal üreticileri de eklenince işlerimiz hepten çıkmaza giriyor. Bu bizi mağdur eden etkenlerin başında geliyor.” dedi.

 

‘Tarımsal ilaçlama arıları öldürüyor’

Üreticilerin önemli sorunlarının başında gelen bir diğer sorunun da çiftçiler tarafında bilinçsizce yapılan tarımsal ilaçlama olduğunu söyleyen Üretici, ““Pamukta da çiftçilerimiz her gün ilaçlama yapıyorlar. İlaçlamadan dolayı arı kaybı çok oluyor, arılar ölüyor. Bilinçsiz ilaçlama da yapılınca ister istemez arıcılarımız da mağdur oluyor. Biliyorsunuz arı 5 kilometre yol gidiyor. Böyle olunca da arıların yüzde50-60’sı ölmüş oluyor. Zaten geride kalanlarda hepsi yavru, arıcıların o senesi hepsi bitmiş oluyor” diye konuştu.

 


 

 ‘Bu yıl üretim yüzde elli düştü’

Türkiye genelinde ve Şanlıurfa’da Bu sezon bal üretiminde yüzde 50 azalma olduğunun altını çizen Üretici, “Genel olarak yüzde 50 bir kaybımız var. Türkiye’de biliyorsunuz bütün bitkilerimiz doğaldır. Başka ülkelerde ise komple arı için ekiyorlar. Karabuğday olsun, bal bitkilerini ekiyorlar. Bizim doğal olarak bitkilerimiz olduğu için ekmeye gerek duymuyoruz.” şeklinde konuştu.

 

’Yağmurun yağması fazla ürün almamızı sağlıyor’

Bal üretiminde verimin yükse olmasının ilkbahar aylarında düzenli yağış ve havaların duruma bağlı olduğunu altını çizen Üretici, “Yağmurun olmadığı zamanda yapılacak pek bir şey kalmıyor. Yağmur yağdığı zaman her yer yeşillik oluyor. Arılar da yeşilliği çok severler. Ama yağmur az yağdığı zaman her yer kurak oluyor. Bu da arıların aç kalıp ölmesine sebep oluyor. Yaşanan bu döngü de bizim baldan daha az verim almamıza sebep oluyor.” ifadelerini kullandı

 

‘Bal üreticisi devletten yeteri kadar destek alamıyor’

“Arıcılar kovan başı 10 lira destekleme alıyorlar. Kovan başı 10 lira devletten bir para alıyor. Zaten bunu defalarca tarım Bakanlığı’na bildirdik.“ diyen Üretici, “Adam inek besliyor, ineğin sütüne ayrı para alıyor, ineğin desteklemesini ayrı alıyor. Arıda dünyada sayılı sırada olduğumuzu kabul ediyorum ama balda kesinlikle belirli sıralara giremiyoruz. Gerçekten arıcılarımızın ürettiği bal Türkiye’ye yetmiyor.” ifadelerine yer verdi.

 

‘Türkiye’de denetim hiç yok’

Kendilerinin bal üreticisi olmasına rağmen gözlerinin önünde sahte bal satıldığını söyleyen Üretici, “Bal diye satılıyor ama sadece ismi bal çünkü gerçek bal değil. Böyle olunca da siz kalkıp burada 20-30 lira dediğiniz zaman vatandaş da maalesef baldan anlamıyor. Türkiye’de maalesef denetim oldukça sıkıntılıdır. Denetimimize sıfır diyebilirim. Bakanımız Faruk Çelik ile 4-5 defa konuşma fırsatını yakalamıştım. Bunu her gittiğimizde dile getiriyoruz. Ama bugüne kadar maalesef bir sonuç aldığımız yok.” dedi.

 

SAHTE BALA DİKKAT!

Sahte balların televizyonlarda satılmasından dolayı arıcıların mağdur olduğunu belirten Üretici, “Görüyoruz şu sıralara televizyon kanallarında harıl harıl bal satılıyor. Orada reklamlarda gösterdikleri evet bal ama gönderdiklerine bal diyemiyoruz. Ben Siverek’te yaşıyorum. Burada kargolara günde 70-80 paket bal geliyor. Ben bu durumu a Başbakanlık Bilgilendirme Masası’na yazdım ve gönderdim. Ama ondan da bir sonuç alamıyoruz. Şu anda arıcı gerçekten oldukça mağdur durumda.” diye konuştu.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!