olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Sağlıkçıların döner sermayesi kesildi!

Sağlıkçıların döner sermayesi kesildi!
Pandemi sürecinde en zorlu şartlarda çalışan ve bu emeklerinden ötürü performans ödemeleri en üst limitten verileceği belirtilen sağlıkçılar, son dönemde ek ödeme alamadı.

Sağlık-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Abdülkadir Yabir, Sağlık hizmetlerinin külfetinde söz konusu olan bu ortak paylaşım, ne yazık ki dökülen ortak alın teriyle yeşeren nimetin paylaşımında yerini; haksızlığa, adaletsizliğe, eşitsizliğe, huzursuzluğa ve umutsuzluğa bırakmaktadır” dedi.

Koronavirüsün görülmeye başladığı ilk zamanlardan bu yana hiçbir şekilde izin kullanamayan ve rapor alamayan sağlık çalışanları, tüm gücüyle çalışmaya devam ediyor. Verdikleri bu zorlu mücadeleden dolayı sürekli alkışlanan ve takdir edilen sağlıkçılar, bu emeklerinin maddi karşılığını ise alamıyor. Seslerini bakanlığa duyurmaya çalışan sağlık sendikaları, sağlıkçıların hakkının verilmesi için mücadele ediyor. Sağlık Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Yabir de bir basın açıklaması yaparak, döner sermayenin adil bir şekilde dağıtılmasını istedi.

Yabir yaptığı açıklamada, şunları dile getirdi: “Özellikle son 6-7 yıldır, meslek ve unvan bazındaki farklı hak edişler, sağlık çalışanları arasında memnuniyet sınırlarının ötesinde ne yazık ki kargaşaya yol açmıştır. Sistem; gerek hekimler arasında gerekse hekim dışı sağlık çalışanları arasında dengeli ve hakkaniyetli bir paylaşıma imkan vermemektedir.  Vicdanları yaralayan aynı acı durum; iller, hastaneler ve birimler arasındaki sağlık çalışanları için de geçerlidir.  Sorun ne yazık ki her geçen gün daha da büyümekte ve içinden çıkılmaz hal almaya doğru ilerlemektedir. Endişemiz ve aynı zamanda umudumuz, sağlık sistemine dolayısıyla insanımıza zarar verici noktalara ulaşmadan çözüme kavuşmasıdır.”

Sendika tarafından yapılan açıklamanın devamında, “sayıları yüz binleri bulan hekim dışı sağlık çalışanları tam bir hayal kırıklığına uğratılmıştır. Hakkaniyetle, adaletle ve vicdanla bağdaşmayan bu ve benzer düzenlemeleri kabul etmek mümkün değildir. Döner sermaye uygulamasındaki ana kurgu değişmeden, emek ve alın teri temelli dengeli ve adil bir paylaşım gözetilmeden, sistemin teşvik ediciliği her bir çalışanı kapsayacak şekilde genişletilmeden ortaya konacak her bir düzenleme, sorunun derinleşmesinden başka bir işe yaramayacaktır.  Bu çerçevede, salgınla mücadele sürecindeki uygulamalara baktığımızda da ne yazık ki benzer olumsuzlukları görüyoruz. Bakanlık,  sürecin en başında, performansa bakmaksızın belirlemiş olduğu usul ve esaslar çerçevesinde;

•             Pandemiyle mücadelede direk yer alan hekimler için tavandan,

•             Diğer hekimler için ise kadro ve ünvanlarına göre tavanın % 45 ile 75 aralığında,

•             Hekim dışı sağlık çalışanları için ise tavandan ek ödeme verileceği yönünde karar aldı. 

Ancak perfomansa dayalı ek ödeme sisteminin adil ve hakkaniyetli olmadığı, mevcut sorunları çözücü özelliğinin kalmadığı, ihtiyaçları karşılamadığı gibi nedenlerle, zorlu salgın günlerinde sağlık çalışanlarında ciddi huzursuzluklara yol açmıştır” ifadelerine yer verildi.

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!