olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
22 Ekim, 2024, Salı
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Pazardaki ürünler el yakıyor

Pazardaki ürünler el yakıyor
Son günlerde soğuk havalar baş göstermeye başlayınca seradaki ürünler zarar gördü ve seracılar fiyat artışına gitti. Seralarda yaşanan fiyat artışları pazarlara yansırken, vatandaş fiyatların yüksek olmasından yakındı.

Haber: Murat Doğan

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden soğuk hava, sebze ve meyve fiyatlarını vurdu. Şanlıurfa’daki semt pazarlarında satılan sebze ve meyve adeta cep yakıyor. Vatandaş cep yakan fiyatlardan aman ederken, semt pazarındaki satıcılar ise seracıların ürünleri pahalı sattıklarını bu yüzden de meyve ve sebzenin pahalı olduğunu ifade etti.

Vatandaş, tezgâha yaklaşamaz oldu

Kış mevsiminin başlamasından beri semt pazarlarındaki meyve ve sebze fiyatları adeta altın ve dolara rakip oldu. Hatta bazı meyve ve sebzeler, o kadar pahalı ki vatandaş tezgâhına yaklaşamaz oldu. Fiyat artışlarının kış sebzelerinde daha çok olması ise dikkat çekti. Şubat ayında özellikle bazı sebzelerde yüzde 100’lük artış yaşandı. Türkiye’nin kış dönemindeki sebze ve meyve ihtiyacını karşılayan Şanlıurfa bölgesindeki seralarda, mevsim normallerinin üzerinde seyreden soğuk hava nedeniyle rekolte azaldı. Seralarda üretim yapanlar ise fiyatların ihracattan değil soğuk havalardan dolayı arttığını belirtti.

Rusya ambargosu kalktı ama fayda etmedi

Rusya ile ithalat yasağının kalkmasından sonra meyve ve sebzelerde fiyat düşüşü beklenirken bu sefer de fiyatlara soğuk hava etki gösterdi. Şanlıurfa’da özellikle gece baş gösteren dondurucu soğuklardan sonra hal pazarlarına ürün girişinin azalması nedeniyle sebze ve meyve ürünleri yüzde 7 ile 85 arasında değişen oranlarda artış gösterdi. Şanlıurfa’da Şubat ayı ile beraber etkisini sürdüren soğuk hava koşulları örtü altı alanları ve üreticileri de arttırdı. Sera sahipleri özellikle gece baş gösteren dondurucu soğukla mücadele ederken, seralarına kurdukları soba ve yağmurlama sistemleriyle soğuk havaya önlem almaya çalışıyorlar. Buna rağmen bazı üreticilerin ürünlerinde soğuk hava nedeniyle zayiat oluştu. Ürünlerinin büyük bir bölümünde zayiat oluşan sera sahipleri, çareyi sattıkları ürünlerde fiyat artışına gitmekte buldu. Seralarda başlayan fiyat artışları pazarlarda hemen etkisini gösterirken, semt pazarlarında da işler durma noktasına geldi.

‘Mart ayında fiyatlarda düşüş olacak’

Semt pazarı esnafı, pazarlarda artık yaz sebze ve meyvelerin yerini kışlık ürünlere bırakmaya başladığını söyledi. Sezon başından beri olumsuz hava koşulları nedeniyle üretim sıkıntısı ve fiyat artışı yaşandığına dikkat çeken semt pazarı esnafları, “Yağışlar yetersiz oldu. Ayrıca bazı zamanlarda yağan sağanak yağmurlar tarladaki ürünlere de zarar verdi. Yazlık ürünlerde bu nedenle yüksek anlamda fiyat artışları oldu. Kışlık ürünlere de gelecek olursak, seralardaki ürünler soğuk hava nedeniyle zarar gördü ve hal pazarlarına ürün girdi çıktısı azaldı. Seracılar ise fiyat artışına gitti. Kar etmek isteyen esnaflar ise haliyle serada yaşanan fiyat artışına paralel olarak fiyat artışlarına gidildi. Ama şunu da belirtmek istiyoruz. Mart ayı ile beraber soğuklar yerini güneşli havaya bırakınca fiyatlarda hayli düşüşler yaşanacak.” dedi.

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!