olay reklam sol
ufuklar koleji sol
Şanlıurfa
20 Ekim, 2024, Pazar
  • DOLAR
    34.07
  • EURO
    37.74
  • ALTIN
    2733.2
  • BIST
    9833.22
  • BTC
    57623.74$
Ufuklar

Pamukta yeşil kurtlanmaya dikkat!

Pamukta yeşil kurtlanmaya dikkat!
Türkiye’nin pamuk üretiminde büyük söze sahip Şanlıurfa’da çiftçiler yeşil kurtlanmadan şikâyetçi. Bununla ilgili çiftçilere uyarılarda bulunan Ziraat Mühendisleri, çiftçilerin geç olmadan doğru ilaçlama yapmaları gerektiğini ve ilaçlama yaparken bunun takibinin de yapılması gerektiğini söyledi.

Haber: Mehmet Kaması

Pamuk üretiminde büyük pay sahibi olan Urfalı çiftçiler son günlerde yeşil kurttan şikayetçiler.  Buna karşılıkta yetkili kişiler ve Ziraat Mühendisleri de çiftçilere uyarılarda bulunuyor. Pamuk için büyük tehlike oluşturan yeşil kurt pamuğun daha filiz halindeyken gelişmesini engelleyip koza zamanında kozaları delerek çürümesine neden oluyor. Bununla ilgili çiftçilere uyarılarda bulunan Ziraat Mühendisleri, bu konuda çiftçilerin geç olmadan doğru ilaçlama yapmaları gerektiğini ve ilaçlama yaparken bunun takibinin de yapılması gerektiğini söyledi.  Yeşil Kurtlanmanın pamuk için önlem alınmadığı süre boyunca büyük zararlar verdiğini belirten mühendisler, “Ünlem alınmazsa ilerde koza zamanında kozanın içine girerek çürümesine neden olur buda ne demek oluyor verimin düşmesi demek oluyor ondan dolayı vatandaşlarımızın kendi Ziraat Mühendislerine danışarak doğru zamanda doğru ilaçlamayı yapmaları gerekir” dedi.

Zararı yapan yeşil kurdun tırtıllarıdır’

“Haziran ayından sonra görülmeğe başlar ve önceleri tepe sürgünlerini yiyerek bitkinin sürgün vermesine mani olur” diyen Mühendisler, “Bilâhare tarak, tosbağa burnunu yer böylece dökülmelerine, yeşil elmaları delerek sekonder mantarların teşekkülü ile çürümelerine sebep olur. Zararı yapan yeşil kurdun tırtıllarıdır. Tırtıllar ve kelebekler gıdalandıkları yerlere göre değişik renklerde görülürler. Tırtılların vücutları üzeri lup altında görülebilen ince kıllarla örtülüdür.” dedi.

‘Doğru zamanda doğru ilaçlama yapılmalıdır’

“Özellikle pamuk koza zamanında görülen yeşil kurt koza zamanı dışında pamuğun yapraklarının içine girerek saklanıyor” İfadelerine yer veren Mühendisler, “Çiftçilerimiz çok dikkat etmeleri gerekiyor. Çünkü bir yılın ürünü olan pamukta görüldüğü an ilaçlama yapılmalıdır. Aksi takdirde ürüne büyük zarar verir. Havaların ısınması ile birlikte tam anlamı ile sulanan pamuklarda görülme ihtimali yüksektir. Çünkü o pamuk istenilen seviyeye geldiği için onlar içinde en güzel pamuk niteliğindedir.” ifadelerini kullandı.

‘Üreticiler bu konuda dikkat etmesi lazım’

“Yeşil kurt, pamuk veriminin büyük kısmını oluşturan ilk taraklarda görülüyor ve bu tarakların dökülmesine neden oluyor” sözlerini söyleyen Mühendisler, “Çiçeklere zarar veren larvalar koza oluşumunu azaltıyor. Zarar gören kozalar da açılamıyor ve dökülüyor. Üreticilerimizin bu konuda dikkatli olmaları, ekonomik zarar eşiğine gelen yerlerde tavsiyeli bitki koruma ürünleriyle mücadele yapmaları gerekiyor. Aksi halde, bu zararlı pamuk üretiminde ciddi şekilde verim kaybına neden oluyor." şeklinde konuştu.

‘Erken önlem için ilaçlama şart’

“Koza oluşturma dönemi başından itibaren olgunlaşma dönemine kadar 40-50 dekarlık pamuk tarlası bir ünite kabul edilir” diyen Ziraat Mühendisleri şöyle konuştu: “Her ünitede, en az 3 yerde 3 metre uzunluğundaki sırada tüm bitkiler incelenerek yeşil kurt larvaları sayılır. Kontroller, en az haftada bir kez yapılmalıdır. Sayılan sıralarda ortalama 2 larva varsa ilaçlı mücadeleye geçilmelidir. İlaçlı mücadelede yüksek etki elde etmek için yumurtlama dönemleri iyi belirlenmelidir."

 

ysd yatay

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!